Πολύ πριν την εφεύρεση των σύγχρονων χαρτών ή της πυρίτιδας, οι μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη μάχονταν για οικονομική και γεωπολιτική υπεροχή.

Το σημερινό γράφημα λέει αυτήν την ιστορία με τους απλούστερους όρους. Δείχνοντας το μεταβαλλόμενο μερίδιο της παγκόσμιας οικονομίας για κάθε χώρα από το 1 μ.Χ. μέχρι τώρα, συγκρίνει την οικονομική παραγωγικότητα για μια χρονική περίοδο που προκαλεί ανησυχία.

Αρχικά δημοσιεύθηκε σε μια ερευνητική επιστολή του Michael Cembalest της JP Morgan και εμπλουτίστηκε με βάση τα πιο πρόσφατα δεδομένα και προβλέψεις του ΔΝΤ.

Να σημειωθεί ότι η αρχική πηγή για όλα τα δεδομένα μέχρι το 2008 προέρχεται από τον αείμνηστο Angus Maddison, έναν διάσημο οικονομικό ιστορικό που δημοσίευσε εκτιμήσεις σχετικά με τον πληθυσμό, το ΑΕΠ και άλλα πρόσωπα που χρονολογούνται από τη ρωμαϊκή εποχή.

Προειδοποίηση

Εάν κοιτάξατε το γράφημα σε βάθος, πιθανότατα θα παρατηρήσατε ένα μεγάλο πρόβλημα με αυτό. Οι χρονικές περίοδοι μεταξύ σημείων δεδομένων δεν είναι ίσες.

Το πρώτο κενό στον άξονα Χ είναι 1.000 χρόνια και το δεύτερο είναι 500 χρόνια. Στη συνέχεια, καθώς πλησιάζουμε στη νεωτερικότητα, το διάγραμμα χρησιμοποιεί κυρίως διαστήματα 10 ετών.

Η ερμηνεία

Εκτός από τις προειδοποιήσεις, υπάρχουν πολλές ιστορίες που αποτυπώνονται σε αυτό το απλό γράφημα. Περιλαμβάνουν τον κολοσσιακό αντίκτυπο της Βιομηχανικής Επανάστασης στη Δύση, καθώς και τις κινήσεις πίσω από την επανεμφάνιση της Ασίας.

Αλλά υπάρχει μια άλλη ιστορία που τη συνδέει όλα: ο εκθετικός ρυθμός της ανθρώπινης οικονομικής ανάπτυξης που συνέβη τον περασμένο αιώνα.

Για χιλιάδες χρόνια, η οικονομική πρόοδος ήταν σε μεγάλο βαθμό γραμμική και συνδέθηκε με την αύξηση του πληθυσμού. Χωρίς μηχανές ή τεχνολογικές καινοτομίες, ένα άτομο θα μπορούσε να παράγει τόσο πολύ μόνο με τον χρόνο και τους πόρους του.

Καθώς το τεχνολογικό πεδίο ανταγωνισμού εξελίσσεται, οικονομίες όπως η Κίνα και η Ινδία – παραδοσιακά μερικές από τις μεγαλύτερες οικονομίες σε όλη την ιστορία – τώρα κάνουν τη μεγάλη επιστροφή τους.

Πηγή: https://www.visualcapitalist.com/2000-years-economic-history-one-chart/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here