του Μάνου Χατζηδάκη
Αν «η καλή μέρα φαίνεται από το πρωί» τότε το 2023 μας επιφυλάσσει μεγάλες χρηματιστηριακές συγκινήσεις.
Αυτό δείχνουν τα στατιστικά στις πρώτες εννέα συνεδριάσεις της χρονιάς όπου ο Γενικός Δείκτης έχει καταγράψει απόδοση σχεδόν όση είδαμε το 2022, έφθασε μέχρι και τρεις μονάδες χαμηλότερα από τα υψηλά του 2022 τα οποία είναι και υψηλά οκτώ ετών με μία μόλις αρνητική συνεδρίαση.
Τα 2/3 του ταμπλό καταγράφουν θετικές αποδόσεις ενώ στον FTSE-25, που κινεί τα νήματα της αγοράς, εντοπίζονται πέντε τίτλοι με διψήφια ποσοστά ανόδου από την αρχή του έτους.
Μοναδική παραφωνία σε αυτή την πληθωρική εικόνα ανόδου είναι ο τζίρος ο οποίος υπολείπεται κατά 10 εκατ. ευρώ σε σχέση με την μέση ημερήσια αξία συναλλαγών των αντίστοιχων εννέα συνεδριάσεων του 2022.
Βέβαια υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος να διανυθεί για να θεωρηθεί ότι αυτή θα είναι η επικρατούσα εικόνα που θα έχει το ταμπλό σε όλη την διάρκεια της χρονιάς.
Αποτελεί ωστόσο ένα πρώτο δείγμα γραφής των προσδοκιών για το που «ποντάρει» η Αγορά.
Και η ετυμηγορία των πρώτων τοποθετήσεων του 2023 προκρίνει Τραπεζικό Κλάδο, ΔΕΗ, Τιτάν, Κατασκευές και Λιανικό Εμπόριο δίνοντας προβάδισμα σε εταιρίες και κλάδους που ως τώρα δεν είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στις αποδόσεις.
Ανάλογα θετικά είναι και τα μηνύματα από τις αγορές του εξωτερικού καθώς τα νέα από τον πληθωρισμό των ΗΠΑ για τον Δεκέμβριο ήταν καθησυχαστικά σε ευθεία αναλογία με τα δεδομένα της Ευρώπης.
Ο Δεκέμβριος ήταν ο τρίτος συνεχόμενος μήνας επιβράδυνσης του πληθωρισμού παρά την ισχυρή ανατίμηση των τροφίμων δημιουργώντας προσδοκίες για μια πιο ήπια αύξηση των επιτοκίων στην προσεχή συνάντηση της 31ης Ιανουαρίου.
Το ενδιαφέρον στις επόμενες συνεδριάσεις μετατοπίζεται στα εταιρικά αποτελέσματα δ’ τριμήνου τα οποία ξεκίνησαν με τον τραπεζικό κλάδο την Παρασκευή (Bank of America, Citigroup, JPMorgan Chase, Wells Fargo) και κυρίως στην προοπτική του 2023 η οποία θα ενσωματώσει το αυξημένο κόστος κεφαλαίου καθώς και την στρατηγική διαχείρισης των ενεργειακών τιμών.
Τα συνεχόμενα θετικά κλεισίματα της αγοράς διατηρούν τους ταλαντωτές σε ισχυρά υπερτιμημένες ζώνες σε επίπεδο ώρας και ημέρας ενώ και η εβδομάδα προσεγγίζει το υπεραγορασμένο όριο για πρώτη φορά μετά τον Απρίλιο του 2021.
Αν και η εικόνα αυτή θα δικαιολογούσε μια τοπική διόρθωση, στο πρόσφατο παρελθόν (Απρίλιος – Ιούνιος 2017) είχαν σημειωθεί εκτεταμένες χρονικά υπερτιμήσεις. Έχοντας επομένως όλους τους δείκτες τάσης με το μέρος του ο Γενικός Δείκτης μπορεί να συνεχίσει διεκδικώντας την διαφυγή του από το υψηλό του 2022 βγαίνοντας στην τελική ευθεία προς τις 1.000 μονάδες.
Παρόλα αυτά οι 1.000 μονάδες δεν αποτελούν κάποιο τεχνικό επίπεδο αναφοράς αφού η βασική μεσοπρόθεσμη αντίσταση εντοπίζεται στις 1.048 μονάδες, επίπεδο το οποίο έρχεται από το 2014.
Ζητούμενο για να συμβούν όλα αυτά είναι η αύξηση του τζίρου καθώς και των συμμετεχόντων, τα σημαντικά επιμέρους κέρδη από τις αρχές Νοεμβρίου δεν θα αφήσουν για πολύ ασυγκίνητους τους κατέχοντες και ως εκ τούτου η αύξηση των συναλλαγών θα δημιουργήσει το απαραίτητο δίχτυ ασφαλείας αναχαίτισης της προσφοράς.
Μια μικρή στάση στα τρέχοντα επίπεδα είναι εντός προγράμματος δημιουργώντας το απαραίτητο πλατό συσσώρευσης πριν την μεγάλη μάχη των 1000 μονάδων.
Στην Wall Street η ερχόμενη Δευτέρα είναι αργία για το Χρηματιστήριο ενώ το ενδιαφέρον των ανακοινώσεων των εταιρικών αποτελεσμάτων δ’ τριμήνου θα εστιαστεί κυρίως στις ανακοινώσεις των Goldman Sachs την Τρίτη (17/1) και P&G και Netflix την Πέμπτη (19/1). Επισημαίνεται τέλος ότι την ερχόμενη Παρασκευή λήγουν οι πρώτες σειρές παραγώγων για το 2023.