Γράφει η «ξενοδόχος»

 

Διψήφια αύξηση, ακόμη και κατά 15% σε ορισμένες περιπτώσεις σημείωσαν οι τιμές των πολυτελών κατοικιών σε δημοφιλείς προορισμούς του Νοτίου Αιγαίου.

Μύκονος και Σαντορίνη διατηρούν την πρωτοκαθεδρία με τιμές έως και 17.500 ευρώ ανά τ.μ., ωστόσο αυξανόμενο είναι το ενδιαφέρον και για την Πάρο, εκεί όπου στρέφονται πλέον ολοένα και περισσότεροι αγοραστές από το εξωτερικό.

Η εταιρεία παροχής κτηματομεσιτικών υπηρεσιών Engel& Völkers Ελλάδος με παρουσία σε 30 χώρες διεθνώςκατέγραψε τις τιμές σε ανάλυσή της, προβλέποντας ότι η δυναμική θα είναι σημαντική και αυτή τη χρονιά. Η άνοδος του τουρισμού και η υψηλή ζήτηση για εξοχικές κατοικίες είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου έως και 15% στο τμήμα ακινήτων πολυτελείας για ακίνητα αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ και έως και 8% στο τμήμα άνω των 2,5 εκατ. ευρώ. Παρόλα αυτά, η κατηγορία των προνομιακών ακινήτων στο Νότιο Αιγαίο παραμένει σε μέτρια επίπεδα όσον αφορά τις τιμές σε σύγκριση με άλλους ευρωπαϊκούς, δημοφιλείς προορισμούς διακοπών.

Ετσι, για κορυφαία ακίνητα σε πολύ καλές τοποθεσίες, η Μύκονος και η Σαντορίνη κατέγραψαν, όπως είναι εύλογο τις υψηλότερες τιμές στο Νότιο Αιγαίο το 2021: Οι βίλες με την αρχιτεκτονική των Κυκλάδων οι οποίες διαθέτουν υπερσύγχρονο εξοπλισμό, ιδιωτική πισίνα καιβεράντα με θέα είναι περιζήτητες από διάφορες ομάδες αγοραστών με έδρα την Ευρώπη. Ακίνητα που ταιριάζουν σε αυτήν την περιγραφή στη Μύκονο πωλήθηκαν πέρυσι έναντι 5,5 εκατ. ευρώ. Έως και 17.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο καταβλήθηκαν για βίλες σε γνωστές τοποθεσίες με άμεση πρόσβαση στην παραλία. «Η δυναμική απόδοσης επένδυσης στο νησί είναι πολύ καλή και οι κατοικίες σε στρατηγικές τοποθεσίες μπορούν να αποφέρουν αποδόσεις έως και 10% με καλά ποσοστά πληρότητας στη μίσθωση», αναφέρει ο κ. Πετράς.

Στη Σαντορίνη οι τιμές γι’ αυτού του είδους τα πολυτελή ακίνητα με θέα θάλασσα έφταναν τα 3 εκατ. ευρώ, ενώ τα προνομιακά σπίτια με τη δική τους βεράντα και θέα τους μπλε τρούλους, που είναι χαρακτηριστικοί του νησιού, είχαν πολύ υψηλές τιμές της τάξεως των 9.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Αυξανόμενη δημοτικότητα ωστόσο αποκτούν και άλλοι προορισμοί για όσους αναζήτησαν ακίνητα για αγορά στα ελληνικά νησιά το 2021. Μια τάση που κατέγραψε η Engel & Völkers είναι η άνοδος της Πάρου «που είναι το νέο αστέρι στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου», όπως επισημαίνεται σχετικά «και οι αγοραστές εδώ μπορούν ακόμα να βρουν μονοκατοικίες προδιαγραφών, πέρα και από την επιλογή του island-hopping και της Μυκόνου που απέχει μόλις 45 λεπτά με το πλοίο». Οι σύγχρονες βίλες στην Πάρο με ιδιωτική πισίνα κατάφεραν να αγγίξουν πολύ υψηλές τιμές την περασμένη χρονιά, της τάξεως των 2,5 εκατ. ευρώ περίπου με τις τιμές έως και 8.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Πέραν των Κυκλάδων, στα νοτιοανατολικά του Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα είναι επίσης μια δημοφιλής αγορά δεύτερης κατοικίας, ειδικά κατά τον ευρωπαϊκό χειμώνα. Στη Ρόδο το 2021 οι τιμές για βίλες σε premiumτοποθεσίες στο νησί που κατέγραψε η Engel έφτασαν τα 7.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ οι παραθαλάσσιες βίλες πωλήθηκαν έως και 2 εκατ. ευρώ. Ένας πιο εναλλακτικός αλλά ανερχόμενος προορισμός διακοπών στα Δωδεκάνησα που συστήνει στους πελάτες της στο εξωτερικό η εταιρεία είναι η Σύμη, η οποία βρίσκεται 24 χιλιόμετρα βόρεια της Ρόδου: «Προσελκύει το ενδιαφέρον χάρη στα πολύχρωμα νεοκλασικά σπίτια, την  παρθένα φύση και τον χαμηλών τόνων τουρισμό. Οι τιμές για εξοχικές κατοικίες εδώ έφτασαν έως και τις 800.000 ευρώ, ενώ τα εξοχικά διαμερίσματα έφτασαν τα 4.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο», όπως επισημαίνεται σχετικά.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ