Το 1,5 τρισ. δολάρια εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει το 2022, το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς «πράσινων» ομολόγων και ομολόγων με δείκτες αειφορίας (sustainability linked bonds).
H Αλεξάνδρα Κονιδά, Managing Director και επικεφαλής wholesale banking της ΗSBC, μλώντας χθες στο Greek Economic Summit 2021, στην ενότητα με τίτλο «Πράσινη χρηματοδότηση: τα κριτήρια ESG» (Περιβάλλον-Κοινωνία-Διακυβέρνηση), παρουσίασε έρευνα της HSBC, μετά την πανδημία.
Πάνω από το 60% των επενδυτών και εκδοτών αναθεώρησαν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν και προσεγγίζουν την ευθύνη τους προς την κοινωνία.
Πάνω από το 50% αυτών πιστεύουν πλέον, ότι η εστίαση σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα, συμβάλλει στην αύξηση των αποδόσεων και τη μείωση των κινδύνων.
- «Η Ευρώπη πρωτοπορεί όσον αφορά τις κεφαλαιαγορές, στην έκδοση των δύο ειδών ομολόγων (πράσινων και με δείκτες αειφορίας).
- Το 25% των ευρωπαϊκών εταιρικών ομολογιακών εκδόσεων είναι ESG labelled (ομόλογα με χαρακτηριστικά που σχετίζονται με οφέλη για την κοινωνία, το περιβάλλον και τη διακυβέρνηση) έναντι ποσοστού 10% το 2020 – στο μεγαλύτερο ποσοστό τους πράσινα ομόλογα.
- Για το 2022, η εκτίμησή μας σε σχέση με την αγορά για τα πράσινα και sustainability linked ομόλογα, είναι η περαιτέρω αυξηση, τουλάχιστον 50%, βάσει του ενδιαφέροντος από επενδυτές και εκδότες, με την αγορά να φτάνει στο 1,5 τρισ. δολ» .