Του Enrique Diaz – Alvarez

 

Η ανταπόκριση της αγοράς στην εκρηκτική έκθεση για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ ήταν ασυνήθιστη. Αυτή τη φορά, το δολάριο δεν δυσκολεύτηκε να κάνει ράλι έναντι των ομολόγων του στο G10. Ωστόσο, τα πραγματικά αστέρια της εβδομάδας ήταν τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, με επικεφαλής το ρεάλ Βραζιλίας. Μια πιθανή εξήγηση για αυτή τη διχοτόμηση είναι ο διαχωρισμός μεταξύ των νομισματικών πολιτικών στις παγκόσμιες πληθωριστικές πιέσεις. Ενώ οι κεντρικές τράπεζες της G10 είναι ως επί το πλείστον ευτυχείς να αφήσουν τον πληθωρισμό να ξεσπάσει, διατηρώντας τα πραγματικά επιτόκια σε εξαιρετικά αρνητικά επίπεδα, οι αρχές των αναδυόμενων αγορών ήταν πολύ λιγότερο αισιόδοξες και άρχισαν να αυξάνουν επιθετικά τα επιτόκια πριν από αρκετούς μήνες. Είναι ακόμη νωρίς στη διαδικασία εξομάλυνσης της νομισματικής πολιτικής, αλλά οι κινήσεις της περασμένης εβδομάδας είναι ενδιαφέρουσες.

 

Αναμένουμε ότι οι αγορές συναλλάγματος θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται με οδηγό τις ειδήσεις για τον πληθωρισμό και την διαφορετική ταχύτητα με την οποία οι κεντρικές τράπεζες εξομαλύνουν τη νομισματική πολιτική. Αυτή η εβδομάδα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε σχέση με την προηγούμενη, με ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά και την Ιαπωνία. Επίσης, σημαντικές θα είναι οι ομιλίες από τουλάχιστον οκτώ αξιωματούχους της Federal Reserve, ενώ τα νέα της εβδομάδας θα συμπληρώσουν δύο ομιλίες της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Lagarde.

 

Στερλίνα

 

Τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου από το Ηνωμένο Βασίλειο έδωσαν μια σταθερή ετήσια ανάπτυξη της τάξης του 6,6%, ένα σταθερό σημείο δεδομένων, αν και ελαφρώς κάτω από τις προσδοκίες. Η στερλίνα έχασε έδαφος έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, αλλά ξεπέρασε σε απόδοση κάθε άλλο ευρωπαϊκό νόμισμα, καθώς οι αγορές τιμολογούν ξανά με πιθανότητα 50% για μια πρώτη άνοδο στη συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας του Δεκεμβρίου. Αυτή την εβδομάδα, θα δημοσιοποιηθεί μια σειρά από βασικά στοιχεία που καλύπτουν την αγορά εργασίας και τον πληθωρισμό. Η έκθεση εργασίας θα είναι η πρώτη που δημοσιεύεται μετά τη λήξη του προγράμματος προσωρινής άδειας λόγω κορονοϊού. Οι αγορές προετοιμάζονται για μια ακόμη μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού,με πιθανότητα να ξεπεράσει το 4%, κάτι που κατά την άποψή μας θα εγγυηθεί μια άνοδο για τον Δεκέμβριο και θα λειτουργήσει υποστηρικτικά για τη στερλίνα.

 

Ευρώ

 

Ήταν μια μέτρια εβδομάδα για τα μακροοικονομικά γεγονότα της Ευρωζώνης και το ευρώ σε σχέση με τα υπόλοιπα βασικά νομίσματα έχασε έδαφος. Αυτή την εβδομάδα, τα μακροοικονομικά στοιχεία είναι επίσης διάσπαρτα. Στο επίκεντρο θα βρίσκονται οι ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Συγκεκριμένα, η Lagarde θα εκφωνήσει μια ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα «Από την ανάκαμψη στη δύναμη», η οποία θα διαβαστεί προσεκτικά για να διαπιστωθεί εάν η ΕΚΤ συνεχίζει να κρατάει στάση αμυντική σχετικά με μια μελλοντική αύξηση επιτοκίων.

Δολάριο ΗΠΑ

 

Δεν υπάρχει τρόπος να περιγραφεί η έκθεση για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ για τον Οκτώβριο. Η επικεφαλίδα της έκθεσης και το βασικό επιτόκιο ξεπέρασαν σημαντικά τις προσδοκίες για πολύ υψηλό πληθωρισμό. Ο πληθωρισμός βρίσκεται τώρα σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών και λίγοι προβλέπουν μια υποχώρηση σύντομα. Τα ομόλογα ξεπούλησαν απότομα, και προς το παρόν ο δρόμος της αντίστασης για τις αγορές ομολόγων είναι υψηλότερος. Αυτή τη φορά, το δολάριο επωφελήθηκε πλήρως από την έκπληξη που προκάλεσε ο πληθωρισμός και τις κινήσεις των επιτοκίων, τουλάχιστον σε σύγκριση με άλλα νομίσματα της αναπτυγμένης αγοράς. Εάν οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας που θα τοποθετηθούν δημοσίως αυτήν την εβδομάδα δεν καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στις πρόσφατες κινήσεις στις προσδοκίες για αύξηση, το ράλι του δολαρίου μπορεί να διαρκέσει για λίγο ακόμη.

 

{O κ.Enrique Diaz – Alvarez είναι Chief Risk Officer  της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury.}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ