Του Enrique Diaz – Alvarez

Το κύριο ζήτημα της περασμένης εβδομάδας στις αγορές συνεχίζει να ευθυγραμμίζεται με τις απόψεις και τις προβλέψεις μας:  έξαρση των πληθωριστικών πιέσεων παγκοσμίως και  πιθανότητα οι κεντρικοί τραπεζίτες, ιδιαίτερα στον ανεπτυγμένο κόσμο, να έχουν ήδη καθυστερήσει στη χάραξη αυστηρής πολιτικής. Αυτό ήταν ιδιαίτερα εμφανές σε ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη, όπου οι εκπλήξεις από υποστηρικτές χάραξης επιθετικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών έδωσαν ώθηση στα περισσότερα από τα τοπικά νομίσματα. Προς το παρόν, η άνοδος των αποδόσεων στις ΗΠΑ, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξακολουθεί να κινείται διστακτικά, λειτουργεί υποστηρικτικά για το δολάριο, το οποίο ανέβηκε έναντι κάθε άλλου νομίσματος της G10.

Το κύριο γεγονός για τις αγορές αυτή την εβδομάδα θα είναι η δημοσίευση της έκθεσης για την απασχόληση του Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ. Επίσης, ορισμένες κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, έχουν προγραμματίσει τις συνεδριάσεις τους αυτήν την εβδομάδα. Αναμένουμε τη συνέχιση των πρόσφατων εκπλήξεων περί χάραξης επιθετικής πολιτικής, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις που προκαλούνται από την υπερβολική ζήτηση στις αλυσίδες εφοδιασμού δείχνουν ελάχιστα σημάδια μείωσης, γεγονός που αναμένεται να ενισχύσει τα αντίστοιχα νομίσματα.

Στερλίνα

Τα πρωτοσέλιδα στο Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με τις ελλείψεις και τις ουρές στα πρατήρια καυσίμων δεν μπορούν να λειτουργήσουν βοηθητικά προς τους πασιφιστες στην Τράπεζα της Αγγλίας. Κατά συνέπεια, οι αγορές εστιάζουν στον επαναπροσδιορισμό των προσδοκιών για τις κινήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας, φτάνοντας στο σημείο να προεξοφλούν μία αύξηση επιτοκίου στην πρώτη συνάντηση του 2022. Πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να συμβεί και νωρίτερα. Ωστόσο, η στερλίνα μέχρι στιγμής δεν έχει επωφεληθεί σημαντικά από αυτό, παρασυρμένη από το ευρώ και το γενικό πλήγμα στα assets του Ηνωμένου Βασιλείου που δημιουργείται από τις εικόνες ουρών και ελλείψεων. Αναμένουμε ότι αυτό θα αλλάξει και η προοπτική αύξησης επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας νωρίτερα του αναμενόμενου θα βοηθήσει τη στερλίνα.

 

Ευρώ

Η έκθεση για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης προκάλεσε μια ακόμη έκπληξη προς τα πάνω, παρόλο που οι προσδοκίες είχαν ήδη αυξηθεί τις ημέρες πριν από τη δημοσίευση των δεδομένων. Οι εκτόξευση στις τιμές ενέργειας θα πρέπει να παρέχουν πυρομαχικά στους υποστηρικτές επιθετικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίοι περιέργως απουσιάζουν από τη δημοσιότητα τελευταίως. Η δημοσίευση των πρακτικών από τη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας θα είναι κάπως ετεροχρονισμένη, αλλά έχουμε μια σειρά από ομιλίες από μέλη του συμβουλίου της ΕΚΤ στις οποίες θα δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή.

Δολάρια ΗΠΑ

Το δράμα για το ανώτατο όριο του χρέους στις ΗΠΑ φαίνεται να είναι ένα από εκείνα τα μη ζητήματα που πρέπει να αγνοηθούν εντελώς από τις αγορές. Εκτός από μια μικρή αύξηση των επιτοκίων των κρατικών ομολόγων, φαίνεται ότι προς το παρόν το έχουν κάνει σε μεγάλο βαθμό. Πολύ πιο σημαντική είναι η σταθερή ροή των ειδήσεων για τον πληθωρισμό. Την περασμένη εβδομάδα, σειρά είχε ο αποπληθωριστής δαπανών προσωπικής κατανάλωσης (PCE), ο οποίος και πάλι υπερέβη τις προσδοκίες. Η έκθεση για την απασχόληση δημοσιεύεται την Παρασκευή και αναμένεται να βγάλει ακόμη μία σταθερή αλλά όχι ιδιαιτέρως ξεχωριστή είδηση για καθαρή δημιουργία θέσεων εργασίας. Θα εξετάσουμε προσεκτικά τα νούμερα στους μισθούς για τυχόν σημάδια που δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι τελικά αποκρούουν τις πραγματικές περικοπές μισθών που έχουν βιώσει μέχρι στιγμής φέτος.

 

{O κ. Enrique Diaz – Alvarez είνα Chief Risk Officer  της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury.}