Τριπλή ελληνική παρουσία υπάρχει στο νέο ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο «COREALIS», το οποίο στοχεύει στον τεχνολογικά προηγμένο λιμένα τού μέλλοντος.

Πρόκειται για το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών-ΕΠΙΣΕΥ του ΕΜΠ (που είναι και ο συντονιστής του έργου), τον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά ΑΕ και την εταιρεία SEAbility ΕΠΕ.

Το έργο «COREALIS», το οποίο χρηματοδοτείται από την ΕΕ στο πλαίσιο του προγράμματος Έρευνας και Καινοτομίας «Ορίζων 2020», αναπτύσσει ένα πλαίσιο προηγμένων τεχνολογιών (Διαδίκτυο των Πραγμάτων, Ανάλυση Δεδομένων, Συστήματα επόμενης γενιάς για τη διαχείριση της κυκλοφορίας, Δίκτυα 5G) για τους σταθμούς διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων των ευρωπαϊκών λιμένων, σε συνδυασμό με ένα θετικό περιβαλλοντικό και κοινωνικό «αποτύπωμα».

Το «COREALIS» (Capacity with a positive environmental and social footprint: Ports in the future era) μόλις ξεκίνησε και θα διαρκέσει έως τις 30 Απριλίου 2021, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 5,15 εκατ. ευρώ. Η ερευνητική κοινοπραξία περιλαμβάνει, επίσης, φορείς από την Ισπανία, τη Φινλανδία, την Ολλανδία, τη Γερμανία, την Ελβετία, την Ιταλία και το Βέλγιο.

Οι ευρωπαϊκοί λιμένες αποτελούν ζωτικό παράγοντα για την ευρωπαϊκή οικονομία και την οικονομική ανάπτυξη, καθώς το 74% των αγαθών που εξάγονται ή εισάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση μεταφέρονται μέσω αυτών. Ταυτόχρονα, η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων αναμένεται να αυξηθεί έως 57% μέχρι το 2030.

Οι καινοτομίες που θα αναπτύξει το COREALIS θα δοκιμασθούν και θα επιδειχθούν σε πραγματικές συνθήκες, μέσα από πιλοτικές εφαρμογές που θα πραγματοποιηθούν σε πέντε λιμάνια της Ευρώπης (Πειραιά, Αμβέρσα, Βαλένθια, Λιβόρνο, Χαμινακότκα).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ