Περί τα 1,4 δις νέα smartphones εκτιμάται ότι θα πουληθούν φέτος διεθνώς σε μία αγορά που είχε υποχωρήσει κατά 7% το 2020, αλλά φέτος ανακάμπτει δυναμικά. Υπολογίζεται ότι οι πωλήσεις smartphones θα αυξηθούν κατά 12% φέτος με βάση και τα ενθαρρυντικά στοιχεία του πρώτου τριμήνου.

Ειδικότερα σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Canalys, προβλέπεται  ισχυρή δυναμική στις νέες συσκευές πέμπτης γενιάς (5G), οι οποίες αντιπροσώπευαν το 37% των παγκόσμιων αποστολών στο 1ο τρίμηνο του 2021. Στο τέλος της χρονιάς εκτιμάται ότι θα καταλάβουν μερίδιο 43% των παγκόσμιων πωλήσεων smartphones, που μεταφράζεται σε 610 εκ. συσκευές 5G.

Την ανοδική τάση της αγοράς των 5G smartphones  εκτιμάται ότι θα τροφοδοτήσει, η σταδιακή αποκλιμάκωση των τιμών τους. Μέχρι τα τέλη του έτους, η Canalys εκτιμά ότι το 32% των 5G smartphones που πωλούνται,  θα έχει κόστος χαμηλότερο από 300 δολάρια, γεγονός που θα πυροδοτήσει τη μαζική υιοθέτηση.

Έλλειψη εξαρτημάτων και το ρίσκο

Αλλά είναι η επάρκεια των απαραίτητων εξαρτημάτων αυτή που – κατά τους αναλυτές – θα κρίνει την τύχη της βιομηχανίας των smartphones, καθώς το πρόγραμμα των εμβολιασμών κατά της νόσου που προκαλεί ο COVID-19 εξελίσσεται και τα κρούσματα μειώνονται στις μεγάλες αγορές . Όμως η ροή των προμηθειών σε ημιαγωγούς, η οποία μέχρι σήμερα εξακολουθεί να βαίνει μετ’ εμποδίων, αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για τους κατασκευαστές.

Αντίστοιχα «οι ελλείψεις σε chipsets και μνήμες, που αποτελούν βασικά δομικά στοιχεία ενός smartphone, δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε αυξήσεις του κόστους παραγωγής. Οι κατασκευαστές θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα απορροφήσουν αυτό το κόστος ή θα το μεταβιβάσουν στους καταναλωτές», σημειώνει η Canalys.

Η περιοχή της Κίνας θα παραμείνει και το 2021 η μεγαλύτερη αγορά του πλανήτη για τη βιομηχανία των smartphones, με τις πωλήσεις στην περιοχή να προσεγγίζουν φέτος τα 400 εκ. συσκευές. Στη δεύτερη θέση θα βρεθεί η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού με πωλήσεις 380 εκ. συσκευών, με την Ευρώπη-Μέση Ανατολή-Αφρική να ακολουθεί με 355 εκ. πωλήσεις και τη Βόρεια Αμερική να έπεται με 181 εκ πωλήσεις.