Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει οπωσδήποτε να συνεχιστούν, τόνισε ο ΓΓ του ΟΟΣΑ Άνχερ Γκουρία κατά τις κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό.
“Μεταρρυθμίσεις και πάλι μεταρρυθμίσεις” ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη ελάφρυνσης χρέους, αλλά και αύξησης του ΑΕΠ.
Όπως είπε, η Ελλάδα έκανε όλες τις μεταρρυθμίσεις, για να υπάρξει πλέον και ελάφρυνση του χρέους. Πρέπει να δοθεί μια ελάφρυνση χρέους, σε όλες τις παραδοχές για την ανάπτυξη τίθεται πάντα το θέμα του χρέους, πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στα πρωτογενή πλεονάσματα που έχουν επιτευχθεί, σημείωσε πως στην Ελλάδα φτάσατε στο πλεόνασμα που φτάσατε με αρκετά περιορισμένη ανάπτυξη, ενώ με μεγαλύτερη ανάπτυξη θα τα καταφέρετε ακόμα καλύτερα.
Ο κ. Γκουρία, αναφερόμενες στις προκλήσεις που, όπως είπε, υπάρχουν, τόνισε πως πρέπει να ενισχυθούν οι επενδύσεις, τονίζοντας ότι χωρίς αυτές δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη.
Ανέφερε ακόμη ότι η ανεργία παραμένει σχετικά υψηλή και αρκετές από τις νέες θέσεις εξακολουθούν να είναι μερικής απασχόλησης.
Ο ΓΓ του ΟΟΣΑ έκανε λόγο για τεράστιες προσπάθειες που, όπως είπε, κατέβαλαν η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός. Θέλω να συγχαρώ το σύνολο του ελληνικού λαού για μια εντυπωσιακή προσπάθεια σταθεροποίησης, ανέφερε και πρόσθεσε: Πλέον δεν μιλάμε για το Grexit, αλλά για το exit, την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο.
Συγχαρητήρια κ. Πρωθυπουργέ επαναφέρατε την Ελλάδα πίσω από το χείλος του γκρεμού, είπε απευθυνόμενος στον κ. Αλέξη Τσίπρα.
Ο κ. Γκουρία αναφέρθηκε και στο μεταμνημονιακό σχέδιο της Ελλάδας, λέγοντας πως πρέπει να υπάρξει δίκαιη ανάπτυξη. Η στρατηγική εθνικής ανάπτυξης καταδεικνύει ότι υπάρχει το αύριο, αυτή η στρατηγική αφορά την εξισορρόπηση της δίκαιης ανάπτυξης, και είναι μεγάλη μας χαρά να συνεργαστούμε για να στηρίξουμε αυτήν την στρατηγική ανάπτυξη, είπε.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός σημείωσε μεταξύ άλλων πως η Ελλάδα έγινε πρωταθλήτρια χώρα στις μεταρρυθμίσεις, όχι μόνο στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη, αλλά και μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, τα τρία τελευταία χρόνια.
“Μεταρρυθμίσεις δίκαιες αλλά αναγκαίες πολλές από αυτές, καθώς ανοίγουν μια πολύ σημαντική προοπτική για την ανάπτυξη της οικονομίας, για την εγκαθίδρυση μιας πιο δίκαιης προοπτικής ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια” επισήμανε.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρας, οι μεταρρυθμίσεις σε συνδυασμό με την υπερκάλυψη δημοσιονομικών στόχων είναι το διαβατήριο για την έξοδο από τα προγράμματα στήριξης αλλά και το βασικό επιχείρημα ότι η ελληνική οικονομία δεν έχει ανάγκη πια από επιπλέον μέτρα επιβάρυνσης, αλλά από ελάφρυνση σε ό,τι αφορά τα μέτρα της λιτότητας, από ένα σχεδιασμένο πλάνο συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, αλλά και ελάφρυνσης της οικονομίας από περιττά βάρη ώστε να δημιουργηθεί χώρος για μεγαλύτερη ανάπτυξης.
Πρόσθεσε πως η συνεισφορά του ΟΟΣΑ για τη μεταμνημονιακή περίοδο θα είναι ακόμα πιο ουσιαστική, λέγοντας πως έχουμε το δικό μας ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο, γνωρίζουμε ότι η μάχη θα είναι διαρκής για να αφήσουμε πίσω μας οριστικά ένα αποτυχημένο παραγωγικό μοντέλο.
Επανέλαβε πως η κυβέρνηση στηρίζει ένα αξιοπρεπές επίπεδο μισθών, τονίζοντας πως η λιτότητα δεν είναι μονόδρομος για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας.
Πρέπει να μιλήσουμε για αυτή τη δίκαιη ανάπτυξη και να βρούμε τους τρόπους που θα την κάνουμε πράξη, συμπλήρωσε, επισημαίνοντας πως “από εδώ και στο εξής θέτουμε ως στόχο, σε συνεργασία με τους εταίρους μας και τον ΟΟΣΑ, να αποσυνδέσουμε την έννοια της μεταρρύθμισης από την έννοια της λιτότητας”.