H διοίκηση της Eurobank ενημέρωσε τους αναλυτές και τους επενδυτές για την πορεία των οικονομικών μεγεθών του Ομίλου. Ο CEO του ομίλου της Eurobank Φωκίων Καραβίας υπογράμμισε ότι εικόνα για την ικανότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων να αποπληρώνουν τις οφειλές τους θα αποκτήσει η διοίκηση όχι νωρίτερα από το α’ τρίμηνο του 2021.

Μέχρι σήμερα, η Eurobank έχει προχωρήσει σε αναστολές δανείων πελατών της ύψους 5 δισ. ευρώ . Το ένα τρίτο των αναστολών αφορά επιχειρηματικά δάνεια, το 23% δάνεια μικρών επιχειρήσεων και το 47% δάνεια νοικοκυριών.

Στο πρόγραμμα «Γέφυρα» της κυβέρνησης, μπορεί να ενταχθεί το 40% των στεγαστικών δανείων της Eurobank.

Ο Φωκίων Καραβίας εξήγησε πως

  • “Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του σχεδίου μας για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, εστιάζουμε εξ ολοκλήρου στη χρηματοδότηση της οικονομίας και στη στήριξη των πελατών μας, νοικοκυριών και ιδίως των επιχειρήσεων, ώστε να ξεπεράσουν τη δύσκολη συγκυρία.
  • Παρέχουμε προγράμματα αναστολής πληρωμών και προσφέρουμε ρευστότητα για την κάλυψη της ζήτησης νέων χρηματοδοτήσεων που οφείλεται στην πανδημία.
  • Οι χορηγήσεις ενήμερων επιχειρηματικών δανείων αυξήθηκαν κατά 1,1 δις ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους μέσω και της συμμετοχής της Τράπεζας στις κρατικές πρωτοβουλίες, όπως το TΕΠΙΧ II και το Πρόγραμμα Εγγυήσεων, και αναμένουμε ότι τα επιχειρηματικά δάνεια, μετά από τυχόν αποπληρωμές, θα αυξηθούν πάνω από 2 δις ευρώ για το σύνολο του έτους.”

Συνολικά, οι ενήμερες χορηγήσεις σημείωσαν αύξηση κατά 1,3 δις ευρώ συνολικά σε σχέση με το τέλος του 2019 και το εξυπηρετούμενο χαρτοφυλάκιο ανήλθε στα 34,5 δις ευρώ από τα οποία τα 7,3 είναι δάνεια εξωτερικού.

Το ποσοστό των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων μειώθηκε στο 15% από 28,9% το α’ τρίμηνο του 2020.

  • «Η επίδοση της Τράπεζας στον τομέα των κόκκινων δανείων αποτελεί σημείο αναφοράς για τον τραπεζικό κλάδο στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τον ισχυρότερο δείκτη κάλυψης των NPEs, άνω του 60%. Η κεφαλαιακή μας θέση περισσότερο από εκατό μονάδες βάσης και ο δείκτης συνολικών κεφαλαίων διαμορφώθηκε στο 15,5%».

Με βάση το χρονοδιάγραμμα που ανακοινώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται να γίνει η διανομή στους μετόχους της Eurobank των μετοχών του SPV Cairo.

 Η αναλογία είναι 1 μετοχή του SPV για κάθε 15 μετοχές της Τράπεζας και η εύλογη αξία των υπό διανομή μετοχών προσδιορίζεται στα 57 εκατ. ευρώ ή 1,6 ευρώ ανά μετοχή της Eurobank.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ