γράφει η Νάντια Σταυροπούλου
Δεδομένου οτι ο Τουρισμός μας είναι πολύ σημαντικός για την στήριξη της οικονομίας μας, θα πρέπει στην προσπάθειά μας να ανακάμψουμε από τις συνέπειες της πανδημίας, να δώσουμε σε αυτόν μεγάλη έμφαση, ώστε να μην υπάρχει κανένα περιθώριο λάθους.
Ουσιαστικά, το πόσο καλά θα πάμε στον Τουρισμό, οι αποδόσεις μας σε αυτόν τον τομέα, θα προδιαγράψουν το πόσο γρήγορα θα βγούμε από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία στην χώρα μας, μιας και θα κληθούμε να δοκιμαστούμε σε επίπεδο ετοιμότητας και άμεσα, αφού ο Τουρισμός θα “ανοίξει” ακριβώς μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων και στο ίδιο αυτό διάστημα μπαίνουμε κατευθείαν στην χρονική περίοδο που ο τουρισμός μας βρίσκεται ετησίως στο υψηλότερο σημείο λειτουργίας και απόδοσής του, στην λεγόμενη high season.
Άρα, θα πρέπει να είμαστε πανέτοιμοι να τον διαχειριστούμε ως το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα από τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουν στο δρόμο προς την ανάκαμψη. Και όλα τα βήματα με το άνοιγμα της αγοράς και του τουρισμού, θα πρέπει να είναι σταθερά και με κατεύθυνση μόνο μπροστά, χωρίς λάθη και αναγκαστικά πισογυρίσματα.
  • Πώς θα επιτύχουμε λοιπόν για τον Τουρισμό μας το καλύτερο αποτέλεσμα διασφαλίζοντας οτι δεν θα υπάρχει κανένα περιθώριο λάθους;
Εκμεταλευόμενοι από τώρα το διάστημα μέχρι το άνοιγμα της αγοράς, των συνόρων και του τουρισμού και κάνοντας από τώρα εκείνα τα προνοητικά και σίγουρα βήματα, που θα διασφαλίσουν για την χώρα μας:
  • Πλήρη  ΑΣΦAΛΕΙΑ στο θέμα υγείας
  • όσο πιό ΜΕΓAΛΗ ΔΙAΡΚΕΙΑ high season
  • όσο πιο ΜΕΓAΛΟ ΑΡΙΘΜO επισκεπτών
Αν πετύχουμε αυτά, σε συνδυασμό με το γεγονός οτι ήδη έχουμε αποκτήσει εξαιρετική φήμη παγκοσμίως στο θέμα  διαχείρισης της κρίσης του κορωναιού,  και για το λόγο αυτό μας εμπιστεύονται περισσότερο και από μεγάλες και οικονομικά δυνατές χώρες, θα γίνουμε η πρώτη επιλογή παγκοσμίως, ο πρώτος τουριστικός προορισμός. 
Μπορεί να χάσαμε τουριστικά την περίοδο του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς, αλλά αν κινηθούμε έξυπνα και σωστά και προσελκύσουμε περισσότερους επισκέπτες στο υπόλοιπο διάστημα που απομένει μέχρι το τέλος της σεζόν,
  • πρώτον δεν θα έχουμε τόσο μεγάλη διαφορά από προηγούμενες χρονιές,
  • δεύτερον θα έχουμε κάνει το πρώτο σημαντικό βήμα στη σωστή κατεύθυνση για την ανάκαμψη της χώρας και
  • τρίτον από την ιδιαίτερα καλή απόδοση του Τουρισμού μας, θα ευνοηθούν και οι άμεσα συνεργαζόμενοι τομείς όπως ο Πολιτισμός, η εστίαση,  η ένδυση κλπ.
Και τα μεγάλα οφέλη από τον τουρισμό, θα βοηθήσουν την χώρα μας να κάνει συντομότερα την απόσβεση από το διάστημα του lock down.
Ας εστιάσουμε λοιπόν, στο πώς θα επιτύχουμε 3 σημαντικούς στόχους για τον τουρισμό μας:
●ΑΣΦΑΛΕΙΑ
●ΔΙΆΡΚΕΙΑ
●ΑΡΙΘΜΌ επισκεπτών,
ώστε να τον δυναμώσουμε και να μπορέσει να αποδώσει τα μέγιστα.
●ΑΣΦΆΛΕΙΑ στο θέμα της ΥΓΕΊΑΣ.
Κατ’ αρχάς το θέμα της ασφάλειας πρέπει να επιτευχθεί σε δύο μέτωπα :
•ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, από τους τουρίστες που θα μας έρθουν από το εξωτερικό  και
•ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ, από τους εργαζόμενους σε τουριστικά επαγγέλματα, σε επαγγέλματα στον χώρο του πολιτισμού, σε συναφή επαγγέλματα και δραστηριότητες με διακοπές (εστίαση, ένδυση, διασκέδαση, άθληση κλπ) και σταδιακά όλη την κοινότητα.
Στο πρώτο σκέλος, στην ΑΣΦΑΛΕΙΑ στο θέμα της ΥΓΕΊΑΣ σε όσους έρθουν από το ΕΞΩΤΕΡΙΚΌ, σημείο πρώτο:
1)Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όλοι μας οι επισκέπτες έχουν υποβληθεί στην πατρίδα τους σε tests – ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΆΣΕΙΣ
Οι εξετάσεις θα πρέπει να είναι απολύτως έγκυρες, δηλαδή να έχουν διενεργηθεί σε μικροβιολογικά εργαστήρια, τα οποία και θα έχουν την εξουσιοδότηση να εκδίδουν κάποιο επίσημο έγγραφο βεβαίωση-πιστοποιητικό για το αποτέλεσμα με τις ενδείξεις:
1.Δεν νοσεί /
2.Δεν είναι ασυμπτωματικός φορέας /
3.Έχει αποκτήσει ανοσία στον ιό
4.Τις ημερομηνίες των εξετάσεων.
Μόνο με το επίσημο αυτό έγγραφο γραμμένο και στα αγγλικά, θα υπάρχει δυνατότητα να ταξιδέψει κάποιος.
Το έγγραφο αυτό, θα πρέπει να είναι απαιτητό και βασική προϋπόθεση, τόσο για την έκδοση αεροπορικού εισιτηρίου όσο και για την δυνατότητα κράτησης δωματίων σε ξενοδοχείο και θα διαβιβάζεται ηλεκτρονικά ως αποδεικτικό πριν την έκδοση εισιτηρίου και πριν την κράτηση δωματίου και θα επιδεικνύεται στο αεροδρόμιο και στο ξενοδοχείο.
Η χώρα μας, ως η πιο ασφαλής χώρα από τις συνέπειες του κορωναιού, και η πιο έτοιμη να ανοίξει με ασφάλεια τον τουρισμό της, θα πρέπει να γίνει η επισπεύδουσα χώρα, για τις διαδικασίες που θα διασφαλίζουν την ασφαλή μετακίνηση των τουριστών.
Στο πλαίσιο αυτό, οι προτάσεις της και οι αποφάσεις της, θα πρέπει, αφού είμαστε χώρα της Ευρωπαικής Ένωσης να επικυρωθούν ως απαραίτητες διαδικασίες και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά όχι μόνον, διότι κατά την γνώμη μου δεν θα πρέπει να περιορίσουμε τον Τουρισμό μας μόνο στην Ευρώπη.
Ας μην μας διαφεύγει ότι ένας από τους στόχους μας είναι να πετύχουμε τον μεγαλύτερο δυνατόν αριθμό επισκεπτών στο εναπομείναν διάστημα και αυτό δεν μπορούμε να το πετύχουμε περιορίζοντας μόνον στην Ευρώπη τις χώρες των επισκεπτών. Μπορούμε όμως, με την παραπάνω διαδικασία των πιστοποιητικών να έχουμε τουρίστες και από άλλες χώρες.
  • Η Ρωσία πχ είναι μια σημαντική χώρα για τον τουρισμό μας. Δεν μπορούμε να την αποκλείσουμε.
  • Η Κίνα το ίδιο.
Αν περιοριστούμε στην Ευρώπη, η οποία χτυπήθηκε πολύ από την πανδημία και δεν ξέρω σύμφωνα με το lock down της κάθε χώρας και την ύφεση που προκλήθηκε από αυτό και την αντιστοιχία της σε κάθε νοικοκυριό, τί περιθώρια αφήνει για διακοπές, προσωπικά πιστεύω ότι θα κάνουμε την χειρότερη επιλογή.
  • Άρα, ανοίγουμε τον τουρισμό μας κανονικά, για όλους, αλλά με ασφάλεια.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μπορεί να δώσει τα standards ασφαλείας εδώ για τους τουρίστες και η IATA www.iata.org σε ότι αφορά τις πτήσεις, ως safe travel standards.
Στο πρώτο σκέλος επίσης, στην ΑΣΦΑΛΕΙΑ στο θέμα της ΥΓΕΊΑΣ σε όσους έρθουν από το ΕΞΩΤΕΡΙΚΌ, σημείο δεύτερο :
  • 2)Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα έχουν υποβληθεί ΕΓΚΑΙΡΩΣ σε tests – ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΆΣΕΙΣ  όλοι μας οι επισκέπτες, με την διαδικασία που αναπτύχθηκε πιο πάνω. 
Τι εννοούμε εγκαίρως;
Αν έχουμε ως στόχο να ανοίξουμε πλήρως τον Τουρισμό μας όσο το δυνατόν νωρίτερα, πχ 1 Ιουνίου, θα πρέπει άμεσα, μέσα στον Μάιο για όλους όσους ενδιαφέρονται να ταξιδέψουν τον Ιούνιο από το εξωτερικό στην χώρα μας, να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες
α) των διπλών μικροβιολογικών εξετάσεων (πρώτη και επαναληπτική 28 μέρες μετά, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει μακρύς χρόνος επώασης του ιού και δεν θα θέλει καμία χώρα να πάρει το ρίσκο από την επίσπευση της διαδικασίας να έχουμε αναζωπύρωση της νόσου).
β) επικύρωση της διασφάλισης της διαδικασίας από τα αρμόδια όργανα :
Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, IATA, Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στο πρώτο σκέλος επίσης, στην ΑΣΦΑΛΕΙΑ στο θέμα της ΥΓΕΊΑΣ σε όσους έρθουν από το ΕΞΩΤΕΡΙΚΌ, σημείο τρίτο :
  • Πρέπει να διασφαλίσουμε όσο περισσότερο και καλύτερα γίνεται το θέμα της φύλαξης των συνόρων μας. Ιδίως το καλοκαίρι, που θα έχουμε τουρίστες. Ένα τέτοιο κρούσμα να έχουμε, ας φανταστούμε τι κακό μπορεί να κάνει στην εικόνα μας, στην προετοιμασία μας, στον τουρισμό μας και κατά συνέπεια στην οικονομία μας.
Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της Ασφάλειας στο θέμα της Υγείας, στο
•ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ, από τους εργαζόμενους σε τουριστικά επαγγέλματα, σε επαγγέλματα στον χώρο του πολιτισμού σε επαγγέλματα και δραστηριότητες συναφή με διακοπές (εστίαση, ένδυση, διασκέδαση, άθληση κλπ) και σταδιακά όλη την κοινότητα.
Η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουμε, θα πρέπει να είναι η ίδια με αυτή που θα ζητήσουμε να κάνουν όσοι θα θελήσουν να μας επισκεφθούν από το εξωτερικό.
  • Δεν είναι  δυνατόν να ζητάμε να έρχονται με πιστοποιητικό οι τουρίστες και εμείς να μην έχουμε ελέγξει με τον ίδιο τρόπο τις ομάδες με τις οποίες θα έρθουν σε επαφή οι επισκέπτες μας όταν έρθουν στην χώρα μας.
Ούτε μία τέτοια επιλογή θα δώσει καλή εικόνα για την χώρα μας. Πρέπει να πείσουμε ότι έχουμε κάνει όλα τα απαραίτητα για να δεχθούμε με ασφάλεια τους τουρίστες χωρίς ούτε να κινδυνεύουμε εμείς από αυτούς, αλλά ούτε και αυτοί από εμάς. Ούτε φυσικά, μπορούμε να πιστεύουμε οτι χωρίς να κάνουμε τις απαραίτητες μικροβιολογικές εργαστηριακές εξετάσεις, ότι έχουν εξαλειφθεί τα κρούσματα τελείως, γιατί πρόσφατη μελέτη του Stanford, αποδεικνύει ότι η μετάδοση του ιού είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι πιστεύουμε.
  • Άρα, μπορεί να έχουμε πολύ περισσότερους ασυμπτωματικούς αφού η μετάδοση είναι πολύ μεγαλύτερη, ή μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού με ανοσία.
Αυτό όμως, το αν έχουν εκτεθεί και είναι ασυμπτωματικοί ή αν έχουν αποκτήσει ανοσία, μόνο με μαζικά μικροβιολογικά τεστς μπορούμε να το ξέρουμε. Και κυρίως, θα ξέρουμε από αυτούς που εκτέθηκαν και έχουν αποκτήσει ανοσία, ποιοί ασκούν επαγγέλματα “πρώτης γραμμής”, επαγγέματα Τουρισμού και συναφών με τον τουρισμό επαγγέλματα, το οποίο θα τους καθιστά πιο ασφαλείς.
Αν διασφαλίσουμε τα παραπάνω, στο θέμα της ΑΣΦΆΛΕΙΑΣ της ΥΓΕΊΑΣ και σε ότι αφορά το εξωτερικό και σε ότι αφορά το εσωτερικό, τότε θα είναι βέβαιο και θα συνεπάγεται ότι θα επιτύχουμε και τους επόμενους δύο στόχους για τον τουρισμό μας, δηλ και
όσο το δυνατόν μεγαλύτερη
●ΔΙΆΡΚΕΙΑ στην High season του τουρισμού μας, αφού αν κάνουμε τα σωστά βήματα τον Μάιο μπορούμε να ανοίξουμε από 1η Ιουνίου
 αλλά  και όσο το δυνατόν μεγαλύτερο
●ΑΡΙΘΜΌ ΕΠΙΣΚΕΠΤΏΝ, αφού δεν θα αυτοπεριοριστούμε στους επισκέπτες μόνο από την Ευρώπη, αλλά με την διαδικασία διασφάλισης υγείας των τουριστών μας με πιστοποιητικά, θα μπορούμε να δεχθούμε τουρίστες από όλο τον κόσμο και θα μας καταστήσουν τον νούμερο 1 προορισμό επιλογής παγκοσμίως και από θέμα ασφάλειας και από θέμα φυσικής ομορφιάς.
Πρέπει όμως την δουλειά μας αυτή στην ετοιμότητα να ανοίξουμε και στην ασφάλεια που θα παρέχουμε, να την διαφημίσουμε σωστά. Μηνύματα όπως visit Greece later της Προέδρου του ΕΟΤ, κατά την γνώμη μου είναι το εντελώς λάθος μήνυμα από αυτό που θέλουμε να πετύχουμε και να περάσουμε, διότι αφήνουν να υπονοηθεί ότι μπορεί και να μην είμαστε έτοιμοι εμείς.  Εμείς όμως, θέλουμε να κάνουμε το παν για να ανοίξουμε με ασφάλεια και για όλους την 1η Ιουνίου.
  • Greece is safe and ready to welcome you

είναι αυτό που θέλουμε να πετύχουμε και να περάσουμε

Και θα μπορούσαμε αυτό να το πετύχουμε με μια καμπάνια με διεθνώς αναγνωρισμένους Έλληνες.
Με πρωταγωνιστές όπως Jennifer Aniston, Τσιτσιπά και Αντετοκούμπο, τον καθηγητή Γιάννη Ιωαννίδη του Στάνφορντ, Νίκο Αλιάγα, Αριανα Χαφινγκτον, Μαρία Μενούνος, και μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου,
Καμπάνιες που θα μπορούσαν να είναι πραγματικά αποτελεσματικές, καθώς θα προβάλουν πάνω από όλα  την ασφάλεια στο θέμα της υγείας και θα δείχνουν ότι είμαστε έτοιμοι, ο Τουρισμός μας ανοίγει 1 Ιουνίου.
Καμπάνιες που θα αναδεικνύουν και θα υποστηρίζουν την όλη προσπάθεια που έχει γίνει για τον τουρισμό μας
Ελπίζω οι προτάσεις μου να φανούν χρήσιμες και να συμβάλουν στο συνολικό εγχείρημα ανάδειξης του τουρισμού μας σε σημαντικό μοχλό επανεκκίνησης της οικονομίας μας μετά τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Με τις ευχές μου για κάθε επιτυχία,
{Η κυρία Νάντια Σταυροπούλου είναι Σύμβουλος Ανάπτυξης 
Μέλος Ευρωπαϊκής Ένωσης Γυναικών, τ. Στέλεχος Διοίκησης ΑΕΙ} 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ