Πολλοί άνθρωποι παγκοσμίως ξεκινούν τη δική τους επιχείρηση, ωστόσο μόνο οι πιο επιτυχημένες νέες εταιρείες γίνονται «μονόκεροι»—οι μεγαλύτερες δηλαδή νεοφυείς επιχειρήσεις με αποτίμηση άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Μερικές εταιρείες-μονόκεροι είναι ελάχιστα γνωστές, προχωρούν με σταθερά όμως εντυπωσιακά βήματα σε τομείς όπως το λογισμικό, η υγειονομική περίθαλψη, η αυτοκινητοβιομηχανία κλπ. Άλλοι έχουν ήδη γίνει γνωστοί ηγέτες του κλάδου, όπως ο η SpaceX και η Epic Games.

Συνολικά, υπάρχουν περισσότερες από 800 startups-unicorn παγκοσμίως. Τούτου λεχθέντος, το παρακάτω γράφημα παραθέτει τις εταιρείες decacorns (“μονόκεροι” με αποτιμήσεις άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων) όπως καταγράφηκαν τον Δεκέμβριο του 2021 σύμφωνα με το CB Insights.

Ιδιωτικές startups αξίας άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Οι πιο εξέχουσες εταιρείες – μονόκεροι βλέπουν συνεχώς τις αποτιμήσεις τους να αλλάζουν καθώς εισέρχονται σε διαφορετικούς γύρους χρηματοδότησης ή ωρίμανσης.

Τον Δεκέμβριο του 2021, υπήρχαν 35 νεοφυείς επιχειρήσεις με αποτίμηση άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κατανεμημένες σε διαφορετικές χώρες και κλάδους.

 

Πολλές από τις πιο πολύτιμες startups έχουν ήδη εδραιωθεί στους τομείς τους. Για παράδειγμα, η εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης Bytedance είναι ο προγραμματιστής πίσω από την πλατφόρμα δικτύου βίντεο Douyin και τη διεθνή έκδοσή της, TikTok, με αποτίμηση 140 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και λογισμικού πληρωμών Stripe εκτινάχθηκε από 36 δισ. σε 95 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Λιγότερο αναγνωρισμένα παγκοσμίως brands όπως η σουηδική fintech Klarna (45,6 δισεκατομμύρια δολάρια) και η αυστραλιανή πλατφόρμα γραφικών σχεδίων Canva (40,0 δισεκατομμύρια δολάρια) είναι πολύ γνωστά στους αντίστοιχους τομείς τους.

Αλλά οι ιδιωτικές αποτιμήσεις δεν διαρκούν για πάντα. Πολλές εταιρείες τελικά εισέρχονται στο χρηματιστήριο, όπως ο κατασκευαστής ηλεκτρικών οχημάτων και ο ανταγωνιστής της Tesla, η Rivian, με αποτίμηση 27,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων πριν εισαχθεί στο NASDAQ.

Αξιζει να σημειωθεί ότι περισσότερο από το 77% των εταιρειών-μονόκερων αξίας άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατηγοριοποιούνται απευθείας σε τομείς που σχετίζονται με την τεχνολογία, κυρίως σε χρηματοοικονομικό και εμπορικό λογισμικό.

Startups Valued Above $10B By Industry Number
Fintech 9
E-commerce & direct-to-consumer 4
Artificial intelligence 3
Hardware 3
Internet software & services 3
Consumer & retail 2
Data management & analytics 2
Edtech 2
Health 2
Other 2
Supply chain, logistics, & delivery 2
Auto & transportation 1

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here