Αμυδρά χαμόγελα στην πλατεία Συντάγματος από την συνεχιζόμενη πτώση της τιμής του φυσικού αερίου στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ.
  Για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών διαπιστώνει την αποκλιμάκωση της τιμής, προσλαμβάνοντας-πλέον- χαρακτηριστικά βραχυπρόθεσμης τάσης (που πρακτικά μπορεί να σημαίνει τιμές χαμηλότερες  των 80 ευρώ/MWh.
   Στο -10% η εβδομαδιαία διόρθωση, συνολικά -12% σε διάστημα μηνός. H τιμή δεν είναι φθηνή, κάθε άλλο. Αυξήθηκε +236% πάνω από το αντίστοιχο διάστημα του 2021- πλην όμως διαμορφώνεται τάση αποκλιμάκωσης από τα ιστορικά υψηλά.
   Το όφελος για το οικονομικό επιτελείο εύλογο, καθώς όλο το δημοσιονομικό σχέδιο για την (υπό) στήριξη επαγγελματιών, νοικοκυριών για την άμβλυνση των σοβαρών συνεπειών του ενεργειακού έχει συνταχθεί με γνώμονα τα 100 ευρώ/MWh (μέση τιμή).
  •     Έχοντας υπολογίσει το κόστος της (υπό) στήριξης στα 1,1 δισ.€ για να επιδοτηθεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, μέχρι τέλος 2022, πέραν των περίπου 2 δισ.€ που θα εξασφαλιστούν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.
Επί της ουσίας αυτό το 1,1 δισ.€ είναι πόροι, που θα εκταμιευθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Με την τιμή του φυσικού αερίου στα  85 ευρώ/MWh η εξοικονόμηση υπολογίζεται στα 65 εκατ. ποσό/όφελος που θα εγγραφεί για τον Μάϊο.
Αυτό σημαίνει ότι εάν η τιμή σταθεροποιηθεί, έστω στα 85ευρώ/MWh και τον Ιούνιο το “ταμείο” θα είναι συν 130 εκατ.€ (πρακτικά ισόποση χαμηλότερη συν-εισφορά από το Δημόσιο ταμείο).
Κατά συνέπεια, με τα 130 εκατ. Ευρώ “επαναφορτίζονται” οι κάρτες καυσίμων για Ιούλιο-Αύγουστο με 40 ευρώ κάθε μήνα.
    Δεν τα λες και πολλά, αλλά εδώ που έχει φτάσει η κατάσταση…πάσα έκπτωση/βοήθεια δεκτή. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here