του Κώστα Παπαγρηγόρη

Πρόσφατα, η διευθύνουσα σύμβουλος της Attica Bank, Ελένη Βρεττού, αφού χτύπησε το καμπανάκι της έναρξης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, τόνισε: «Σήμερα, είναι η μεγαλύτερη μέρα, μετά τη συγχώνευση της τράπεζας με την Παγκρήτια Τράπεζα, υγιής μετά τη δρομολογημένη εξυγίανση μέσω “Ηρακλή” και πλήρως κεφαλαιοποιημένη, με νέους, ισχυρούς μετόχους, και πλήρως ιδιωτική».

Αναφερόμενη στους στόχους εφεξής της Attica Bank, είπε ότι το μεγάλο στοίχημα του 2025 θα είναι η ενοποίηση των συστημάτων Attica-Παγκρήτιας, το rebranding και το νέο κατάστημα. Το νέο brand της τράπεζας αναμένεται έως τον Απρίλιο του 2025 και το rebranding των καταστημάτων μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου, τόνισε η κ. Βρεττού, ευχαριστώντας τον πρώην CEO της Παγκρήτιας, Αντώνη Βαρθολομαίο, χωρίς τον οποίο δεν θα μπορούσε να προχωρήσει η συγχώνευση των δύο τραπεζών.

Ως προς τη διαμόρφωση της μετοχικής σύνθεσης της τράπεζας, σημείωσε ότι η Thrivest θα βρεθεί με ποσοστό λίγο λιγότερο από 55% (επίκειται ακόμη μία πράξη, στο πλαίσιο της συμφωνίας των μετόχων, κατά την οποία το ΤΧΣ θα μεταβιβάσει μετοχές από τα warrants που πήρε από τον e-ΕΦΚΑ). Το free float της τράπεζας είναι κάτω από το 10% και, για να ενισχυθεί η ελεύθερη διασπορά της μετοχής, η κ. Βρεττού είπε ότι, εντός 18 μηνών, αναμένεται να υλοποιηθεί συναλλαγή placement. Με τη νέα της μετοχική σύνθεση και πλήρως ανακεφαλαιοποιημένη και ιδιωτική, η Attica θέτει στόχο για προ προβλέψεων έσοδα 200-250 εκατ. ευρώ μέχρι το 2027.

Όπως επεσήμανε, υπάρχει ενδιαφέρον και από ξένους θεσμικούς επενδυτές, αναφέροντας πως όταν μπήκε στην ΑΜΚ η Fiera Capital, υπήρχε ενδιαφέρον και από δύο ακόμη ξένους θεσμικούς, οι οποίοι όμως, τεχνικά, δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν, διότι θα αλλοιώνονταν τα ποσοστά των υφιστάμενων μετόχων βάσει της συμφωνίας. Συμπλήρωσε πως στην ΑΜΚ μπήκαν και οι ιδιώτες ιστορικοί μακροπρόθεσμοι επενδυτές, ενώ υπήρχε ενδιαφέρον και από Έλληνες θεσμικούς οι οποίοι δεν μπόρεσαν να μπουν στην ΑΜΚ ελλείψει δικαιωμάτων.

Η Attica θα δραστηριοποιηθεί στην τραπεζοασφαλιστική και ασφαλιστική αγορά. Είναι η μόνη τράπεζα που έχει ξεχωριστή γενική διεύθυνση (bancassurance), ενώ πρόκειται να λανσάρει ένα-δύο προϊόντα που δεν τα έχει καμία άλλη τράπεζα. Ένας ακόμη τομέας στον οποίο θα δραστηριοποιηθεί είναι το Wealth Management, που έχει μια ισχυρή «προίκα» από την HSBC και συμφωνίες με οίκους (Franklin Templeton, BlackRock, Pictet, Schroders κ.ά.).

Η κ. Βρεττού συνέχισε λέγοντας πως μεγάλη δραστηριοποίηση θα υπάρξει στον τομέα Structure Finance, με χρηματοδοτήσεις σε υποδομές, ενέργεια, ναυτιλία, real estate και εξαγορές και συγχωνεύσεις από μεγάλα funds. Οι νέες εκταμιεύσεις της τράπεζας ανέρχονται σε 300 εκατ. ευρώ και άλλες τόσες περίπου είναι οι εγγυητικές που έχει δώσει.
Σημειώνεται ότι, παράλληλα, Attica Bank και Παγκρήτια Τράπεζα προχωρούν στην εξυγίανση του ισολογισμού τους, συνάπτοντας οριστική συμφωνία με την Davidson Kempner για τη διάθεση δύο χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Πρόκειται για τα projects Domus και Rhodium, συνολικής μικτής λογιστικής αξίας περίπου 3,7 δισ. ευρώ, που αφορούν το σύνολο των «κόκκινων» δανείων των δύο τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο «πακέτα» θα έχουν λάβει το «πράσινο φως» από το Υπουργείο Οικονομικών για ένταξη στον «Ηρακλή ΙΙΙ» το αργότερο έως το τέλος του Δεκεμβρίου. Η εξέλιξη αυτή θα επιτρέψει στην κοινή τράπεζα να ρίξει τον δείκτη NPE στο 3%, δηλαδή στα ίδια επίπεδα ή και χαμηλότερα των συστημικών τραπεζών, από περίπου 60% σήμερα.

Από το περιοδικό ΧΡΗΜΑ