Επί τάπητος τέθηκε το σχέδιο Ηρακλής στις επαφές που είχε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Ζαββός στην Αθήνα με Κινέζους τραπεζίτες.

Σε γεύμα εργασίας που πραγματοποιήθηκε, μεταξύ άλλων επισημάνθηκαν οι νέες προοπτικές που δημιουργούνται για επενδύσεις στον χρηματοπιστωτικό κλάδο αλλά και σε πολλούς ακόμη τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Οι εκπρόσωποι του τραπεζικού τομέα της Κίνας έδωσαν τα εύσημά τους στον πρωθυπουργό και την ελληνική κυβέρνηση για την πρωτοβουλία του σχεδίου «Ηρακλής» ενώ ιδιαίτερη μνεία έκαναν στο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στη χώρα τους.

Για τους Κινέζους τραπεζίτες, το σχέδιο Ηρακλής αποτελεί μια συστημική λύση για τη δραστική μείωση των κόκκινων δανείων.

Οι ίδιοι επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον τρόπο υλοποίησής του και ζήτησαν να πληροφορηθούν για τις μελλοντικές ενέργειες. Μερικά από τα ερωτήματα που τέθηκαν στο τραπέζι είναι:

  1. Τι ενέργειες θα κάνουν οι τράπεζες μετά τον Ηρακλή, δεδομένου ότι δημιουργείται ένα νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον
  2. Σε ποιους τομείς θα επικεντρωθούν τα νέα business models τους
  3. Με ποιον τρόπο οι τράπεζες θα καλύψουν τις ανάγκες εγχώριων και ξένων ομίλων που βλέπουν επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα

Μεταξύ άλλων οι τραπεζίτες εστίασαν και στο fintech των τραπεζών, στο οποίο η Κίνα πρωτοστατεί, καθώς και σε τομείς εντάσεως κεφαλαίου (capital intensive), στην ελληνική βιομηχανία, στο corporate finance.

Στο γεύμα εργασίας, συζητήθηκε και μια σειρά από άλλα επιμέρους θέματα, που μονοπωλούν την επικαιρότητα στον οικονομικό κλάδο, όπως τουρισμός, Εναλλακτικές Πηγές Ενέργειας, αγορά τροφίμων κ.ο.κ.

Στην παρέμβασή του ο κ. Ζαββός, τόνισε πως ο τραπεζικός τομέας αλλά και το Χρηματιστήριο βρίσκονται πολύ ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα μεταρρυθμίσεων.

Στόχος είναι, σύμφωνα με τον κ. Ζαββό ο ελληνικός χρηματοπιστωτικός τομέας να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην παροχή ρευστότητας στην ελληνική οικονομία, ανακτώντας την ηγετική του θέση στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, ως αρωγός των μετά την περίοδο κρίσης.