της Ελενας Ερμείδου
Περιορισμένες ζημιές έγραψαν οι ασφαλιστικές στην Ελλάδα από τον κορωνοϊό. Οι απώλειες κερδών στα συμβόλαια των επιχειρήσεων δεν ενεργοποιήθηκαν καθώς ο κίνδυνος της πανδημίας δεν ήταν καλυμμένος. Το ίδιο ισχύει και με συμβόλαια αντασφαλειών. Η Ελλάδα δεν δημιούργησε προβλήματα στους αντασφαλιστές. Ετσι, και φαίνεται οι αναπροσαρμογές στα τιμολόγια αντασφάλισης το 2021 θα είναι περιορισμένης έκτασης που σημαίνει ότι η επίδραση στα ασφάλιστρα θα είναι μικρή.
Σε επίπεδο εξαγορών δεν υπήρξε σοβαρό θέμα στην αγορά, ελάχιστο και περισσότερο κατά τις ωριμάνσεις των συμβολαίων. Σε επίπεδο νέας παραγωγής, ότι κίνησαν τα παραδοσιακά δίκτυα ασφαλιστικής διαμεσολάβησης και των ασφαλιστικών συμβούλων. Πράγματι η νέα παραγωγή υπέστη ισχυρό πλήγμα λόγω του κορωνοϊού, η πτώση μπορεί να ξεπερνά και το 50%, αν δεν δούλευαν ωστόσο τα δίκτυα αυτά εν μέσω κορωνοϊού και με ρυθμούς αμείωτους, η παραγωγή θα είχε υποστεί ολική καθίζηση.
Αναδείχτηκε ωστόσο η ανάγκη να επενδύσουν οι ασφαλιστικές και τα δίκτυα σε υποδομές ψηφιακής επικοινωνίας ώστε ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής ανά πάσα στιγμή να ζυγίσει τις ανάγκες και τις απαιτήσεις και να μπορεί να επιλέξει την επικοινωνία ή την διανομή μέσω ενός ψηφιακού καναλιού. Φυσικά και η δημιουργία νέων προϊόντων κάτι το οποίο το κάνουν οι ασφαλιστικές και οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές τα προσαρμόζουν στις ανάγκες των πελατών τους.
Το αύριο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης είναι κοντά και θα πλησιάσει περισσότερο αμέσως μετά την παρουσίαση της 1ης κλαδικής μελέτης για τον κλάδο Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης που εκπονήθηκε με πρωτοβουλία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών σε συνεργασία με την ICAP ολοκληρώθηκε και θα παρουσιαστεί στις 7 Οκτωβρίου.
Είναι καθοριστικής σημασίας καθώς προσδιορίζει την παρουσία του κλάδου στην αγορά, κάτι το οποίο θα συντελέσει εφεξής στην εμπεριστατωμένη προβολή του και θα ενισχύσει και τη διαπραγματευτική του ικανότητα στις Συλλογικές διεκδικήσεις.
Παρά τις διαφωνίες ορισμένων ομάδων τα αποτελέσματα της μελέτης θεωρούνται ορόσημο στην πορεία της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης καθώς είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται η συγκεντρωτική προσέγγιση του κλάδου, και αποτυπώνονται με επιστημονικά κριτήρια ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά που τον αφορούν.
Θα αποτελέσει μία νέα πύλη της αγοράς για να υποδεχτεί το μέλλον της και εργαλείο για την μελλοντική της εξέλιξη.
Πηγή: insuranceworld.gr