Στο θέμα της επιστροφής στις τράπεζες των «θεραπευμένων» δανείων που έχουν υπό την «ομπρέλα» τους οι servicers εστίασαν οι Chief Financial Officers (CFOs) των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, κ. κ. Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου της Alpha Bank, Χάρης Κοκολογιάννης της Eurobank, Χρήστος Χριστοδούλου της Εθνικής Τράπεζας και Θεόδωρος Γναρδέλλης της Τράπεζας Πειραιώς, στο πλαίσιο συζήτησης στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε το Capital Link. 

«Τα δάνεια που διαχειρίζονται σήμερα οι servicers προσεγγίζουν τα 70 δισ. ευρώ. Από αυτά 15 δισ. ευρώ αφορούν στις τιτλοποιήσεις του «Ηρακλή» και άλλα 20 δισ. ευρώ σε άλλες συναλλαγές. Προφανώς και πρόκειται για assets με υψηλότερο ρίσκο και το σημαντικό είναι όταν επιστρέψουν πίσω στις τράπεζες να μην αυξήσουν το ρίσκο κινδύνου», τόνισε ο κ. Γναρδέλλης. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν από τα 70 δισ. ευρώ τα μισά ακολουθήσουν την οδό της αναδιάρθρωσης, με ένα haircut 30% – 40%, τότε τελικά περίπου 15 με 20 δισ. ευρώ δάνεια θα μπορούσαν να επιστρέψουν πίσω στις τράπεζες. «Αυτό δεν θα γίνει αμέσως, κυρίως γιατί η πολιτική των servicers, δεδομένης και της δυσκολίας, στην οποία βρίσκονται οι δανειολήπτες, μπορεί να εμπεριέχει, για παράδειγμα, λύσεις step up κ.ο.κ. που δυσχεραίνουν τον χαρακτηρισμό των δανείων ως Stage 1», πρόσθεσε, εκτιμώντας πως η διαδικασία αυτή που απαιτεί τη συνεργασία τραπεζών και servicers θα εκκινήσει από το 2025. «Σαφώς και οι τράπεζες επιθυμούν την επιστροφή των εν λόγω δανείων. Με την προυπόθεση, βέβαια, να μην επηρεαστεί το κόστος κινδύνου. Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε σε ένα κύκλο αθέτησης που θα θέσει ερωτήματα αναφορικά με την ποιότητα των κεφαλαίων των τραπεζών. Χρειάζεται να υπάρξουν αρκετά δεδομένα και στοιχεία για το ιστορικό πληρωμών», κατέληξε.