Υπερδιπλάσιο κόστος θα έχουν από την 1η Ιανουαρίου οι καταναλωτές που θα επιλέξουν για τα ψώνια τους πλαστική σακούλα, καθώς το περιβαλλοντικό τέλος αυξάνεται από τα 4 λεπτά που είναι σήμερα στα 9 λεπτά.
Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία από την αρχή του χρόνου το περιβαλλοντικό τέλος καθορίζεται από τα 0,3 λεπτά στα 0,7 λεπτά και με τον ΦΠΑ το κόστος ανεβαίνει στα 0,9 λεπτά. Στόχος είναι ο περιορισμός της χρήσης πλαστικής σακούλας, η οποία με βάση τα στοιχεία του ΙΕΛΚΑ και μόνο σε ό,τι αφορά το κανάλι των σούπερ μάρκετ που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία εκτιμάται ότι στο τέλος του 2018 θα έχουν διατεθεί 1,5 δισεκατομμύριο σακούλες λιγότερες σε σχέση με πέρυσι.
Το τέλος αποδίδεται ανά τρίμηνο στο Δημόσιο, με την ηλεκτρονική υποβολή σχετικών δηλώσεων από τους υπόχρεους τον αμέσως επόμενο μήνα από τη λήξη κάθε τριμήνου.
Κάθε έμπορος ο οποίος διαθέτει στους καταναλωτές λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς, εκτός από αυτούς που εκμεταλλεύονται περίπτερα και όσους ασκούν υπαίθριο εμπόριο οι οποίοι εξαιρούνται βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, υποχρεούται να υποβάλλει ηλεκτρονικά στην ΑΑΔΕ δήλωση απόδοσης περιβαλλοντικού τέλους ανά τρίμηνο, την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από τη λήξη του τριμήνου αυτού. Συνεπώς, εφόσον σε κάποιο τρίμηνο ο έμπορος δεν διέθεσε στους πελάτες του καμία λεπτή πλαστική σακούλα δεν υποχρεούται στην υποβολή μηδενικής δήλωσης περιβαλλοντικού τέλους.
Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που η επιχείρηση έχει παύσει εξ ολοκλήρου τη διάθεση λεπτών πλαστικών σακουλών στους πελάτες της, π.χ. διαθέτει χάρτινες ή άλλου τύπου σακούλες για τις οποίες δεν επιβάλλεται περιβαλλοντικό τέλος.