Δημήτρης Τζάνας, Σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τη Moody’s δεν εξέπληξε καθώς με το νομοσχέδιο που ψήφισε το Κογκρέσο υιοθετούνται φοροαπαλλαγές που δεν αντισταθμίζονται από περικοπές δαπανών, με πιθανολογούμενο αποτέλεσμα την περαιτέρω αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος που ανήλθε στο 6,4% του ΑΕΠ για το 2024. Η σχολή σκέψης που υιοθετεί τα οικονομικά της προσφοράς θεωρεί ότι οι φοροαπαλλαγές θα ενθαρρύνουν νέες επενδύσεις, όμως η εφαρμογή τους την περίοδο Προεδρίας του Ρήγκαν στη δεκαετία του ’80  οδήγησε σε έκρηξη των ελλειμμάτων! Με δεδομένο δε ότι το δημόσιο χρέος ξεπερνά τα $36 τρις. (πάνω από το 120% του ΑΕΠ) , οι αγορές προεξοφλούν ότι η δημοσιονομική κρίση είναι αναπόφευκτη. Σαν αποτέλεσμα, οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, 10ετών και 30 ετών, ξεπέρασαν το 5% και το δολάριο υποχώρησε σε σχέση με το ευρώ, με τον Αμερικανό Υπουργό Οικονομικών Σκοτ Μπένεντ να εκτίθεται χαρακτηρίζοντας τους δείκτες της Moody’ s ως «ασήμαντους»!

Από την άλλη πλευρά, ο Ντόναλντ Τραμπ γύρισε από τη Μ. Ανατολή με συμφωνίες που ξεπέρασαν τα $2 τρις. που αναμένεται να ευεργετήσουν τις μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις με τη Boeing να πετυχαίνει συμβόλαια για προμήθεια αεροσκαφών ύψους $238 δις. Ωστόσο, οι πόλεμοι τόσο στη Μ. Ανατολή όσο και στην Ουκρανία συνεχίζονται με τις συνομιλίες με τον Πούτιν να χαρακτηρίζονται ως ένα σημαντικό βήμα για την έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ενώ έκπληξη θα  προκληθεί από το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας με το ισλαμικό Ιράν ! Με τα παραπάνω δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη ότι η οριστικοποίηση των συμφωνιών για τους δασμούς αργεί, οι αγορές συνεχίζουν να κινούνται σε περιβάλλον υψηλής αβεβαιότητας και καθόλου ευνοϊκού για υλοποίηση σημαντικού ύψους επενδυτικών σχεδίων.

Το ελληνικό χρηματιστήριο ευνοείται από τη στροφή επενδυτικών κεφαλαίων προς την Ευρώπη με το ΑΕΠ της Ε.Ε. να κινείται με  ρυθμό μεγέθυνσης 0,3% στο 1ο τρίμηνο. Την ίδια ώρα, τόσο η Κομισιόν όσο και οι επενδυτικοί οίκοι συνομολογούν στην εκτίμηση ότι η αύξηση του ελληνικού  ΑΕΠ για το  2025 θα φτάσει το 2,3% λόγω της επενδυτικής έκρηξης που θα προκύψει από την απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, με το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών να προβληματίζει, όπως επισημαίνει και ο οίκος Fitch που αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές του ελληνικού αξιόχρεου διατηρώντας όμως την ίδια βαθμίδα αξιολόγησης (στο ΒΒΒ-). Την ίδια ώρα το πρωτογενές πλεόνασμα του 1ου τετραμήνου ήταν πάνω από τα €5 δις  και προοιωνίζεται η διαμόρφωσή του  πάνω από τα €10 δις. για το 2025, με την κυβέρνηση να σχεδιάζει τις φορολογικές ελαφρύνσεις που παραδοσιακά ανακοινώνονται στη ΔΕΘ.

Παράλληλα, τα αποτελέσματα του 1ου τριμήνου 2025 είναι ελπιδοφόρα με τα μέχρι τώρα καθαρά κέρδη των εισηγμένων εταιρειών  που έχουν ανακοινωθεί να προσεγγίζουν εκείνα του 2024, έτους που η κερδοφορία κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ. Σαν αποτέλεσμα, ο ΓΔ ξεπέρασε τις 1800 μονάδες και καταγράφει αλλεπάλληλα ρεκόρ 15ετίας με τις 5 συνεχόμενες εβδομάδες να πιθανολογείται ότι μπορούν να γίνουν 6, υπό την καθοδήγηση του τραπεζικού κλάδου και των βασικών blue chips του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης  και με την «έξυπνη» εναλλαγή των πρωταγωνιστών σε κάθε συνεδρίαση.  Την ίδια ώρα, οι επενδυτικοί οίκοι αναβαθμίζουν καθημερινά τιμές στόχους. Παραμένει ωστόσο ζητούμενο η επέκταση του επενδυτικού ενδιαφέροντος σε περισσότερους τίτλους μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης, ενώ ουδείς πρέπει να θεωρεί ότι οι τρέχουσες αποδόσεις που ξεπερνούν το 24% για το ΓΔ είναι βέβαιο ότι θα διατηρηθούν ή θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα στο ελληνικό χρηματιστήριο: οι επενδυτικοί κίνδυνοι ουδέποτε εξαλείφονται, ιδιαίτερα όταν η γεωπολιτική αβεβαιότητα συνεχώς κλιμακώνεται !