Την ανάγκη χορήγησης δανείων στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις από μία νέα τράπεζα, που είχε ανάγκη η αγορά, επεσήμανε η Διευθύνουσα Σύμβουλος Attica Bank, Ελένη Βρεττού, μιλώντας στον Δημοσιογράφο του One Channel, Σταμάτη Ζαχαρό, στο πλαίσιο του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 10- 13 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Όπως είπε η κα. Βρεττού, μετά τη συνένωση με την Παγκρήτια Τράπεζα, η Attica Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα, που δε θα έχει αναβαλλόμενη φορολογία (DTC), αλλά μόνο καθαρής ποιότητας κεφάλαια και ως στόχο ένα πολύ χαμηλό δείκτη κόκκινων δανείων. Όπως είπε, «υπάρχει κενό στην πραγματική οικονομία, καθώς οι τράπεζες στο παρελθόν διοχέτευσαν τις δυνάμεις τους σε μεγάλες επιχειρήσεις», ενώ πρόσθεσε πως «δεν μπορεί να μιλάς για ανάπτυξη και να είναι 70 δισ.ευρώ, το 50% της οικονομίας, στους servicers. Το στίγμα να φύγει και να δώσουμε νέα ευκαιρία στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα αλλιώς δε θα έχουμε ανάπτυξη».
«Μετά την επιτυχημένη πορεία της Optima, υπήρχε η ανάγκη για μία ακόμη τράπεζα», σημείωσε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Attica Bank και υπογράμμισε πως ενώ το 2023 η πιστωτική επέκταση έφτασε σχεδόν 300 τα εκατομμύρια το α΄δίμηνο του 2024 παρουσιάστηκε αρνητική ροή 1,9 δισ. ευρώ στο σύστημα, η Attica Bank κατέγραψε στο α’ τρίμηνο 160 εκατ. ευρώ θετική πιστωτική επέκταση.
Επεσήμανε ακόμη πως «αυτό, που λείπει, είναι να καταλάβουν οι επιχειρηματίες, ότι σε κάποιες περιπτώσεις η συνένωση δυνάμεων είναι ευχή και όχι κατάρα. Έτσι ξεκίνησε η συνένωση της Παγκρήτιας Τράπεζας με την Αttica, ενώ πρόσθεσε πως θα είναι αυστηροί με τη χορήγηση δανείων, καθώς όπως είπε «τα παθήματα της κρίσης πρέπει να γίνουν μαθήματα για όλους».
Συμπλήρωσε πως στόχος της Attica είναι η επιστροφή στα βασικά, όπως είναι η τραπεζική πίστη, για αυτό και θα υπάρξει συνδυασμός επενδύσεων στην παραδοσιακή τραπεζική και τις νέες τεχνολογίες. «Οι τράπεζες έχουν κάνει τεράστιο δρόμο, έχουν εξυγιάνει τους ισολογισμούς τους, αύξησαν τη ρευστότητα, έχουν κερδοφορία και σύντομα θα βλέπουμε μερίσματα», κατέληξε η κα. Βρεττού.