Φ.Κ.
Αγνοούσατε μέχρι σήμερα την ύπαρξη υποθαλάσσιων δασών, τα λεγόμενα λιβάδια της Ποσειδωνίας;
Αναρωτηθήκατε πως τα φύκια αποτελούν έναν κομβικό σύμμαχο για το θαλάσσιο οικοσύστημα;
Γνωρίζατε για την υπαρκτή απειλή της βιωσιμότητας σημαντικών και ευάλωτων θαλάσσιων οικοσυστημάτων;
Αν για όλα τα παραπάνω δεν σκέφτεστε κάποια απάντηση, ήρθε η ώρα να μάθετε περισσότερα για ένα είδος, με ιδιαίτερα εκτεταμένη εξάπλωση στη Μεσόγειο και στις ακτές της Ελλάδας, που διαδραματίζει μεγάλο ρόλο για το οικοσύστημα της Μεσογείου, με παραγωγικότητα εφάμιλλη αυτής των δασών του Αμαζονίου.
Η Ελλάδα έχει μείνει πίσω από το 2006, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όταν άλλες χώρες της Μεσογείου, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, έχουν κάνει άλματα, με την κλιματική απορρύθμιση και την οικολογική κρίση να είναι εμφατικά παρούσες.
Μετά από ενδελεχή έρευνα, διαπιστώθηκε ότι επείγει η ανάγκη συλλογής επιστημονικών δεδομένων αλλά και ευαισθητοποίησης γύρω από την Ποσειδωνία, που αποτελεί ένα μοναδικό είδος ενδημικό της Μεσογείου και ταυτόχρονα ένα οικοσύστημα ιδιαιτέρως ευάλωτο στις ανθρώπινες δραστηριότητες.
–>VODAFONE POSIDONIA: Το Ίδρυμα Vodafone εγκαινιάζει το νέο του περιβαλλοντικό πρόγραμμα για την χαρτογράφηση και προστασία της Ποσειδωνίας στις ελληνικές θάλασσες
Η πρωτοβουλία ελήφθη. Το πρόγραμμα Vodafone Posidonia ξεκίνησε και επίσημα από το Ίδρυμα Vodafone σε συνεργασία με το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας & Φυσικής Ωκεανογραφίας (Oceanus Lab) του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.
Μια στρατηγική πρωτοβουλία του Ιδρύματος Vodafone που αφορά στη χαρτογράφηση και προστασία των υποθαλάσσιων δασών Ποσειδωνίας (Posidonia oceanica) στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο, και την ανάδειξή τους ως έναν από τους σημαντικότερους πνεύμονες της Μεσογείου.
Ο νέος πυλώνας δράσης για το Περιβάλλον προστίθεται στην πλούσια κοινωφελή δραστηριότητα του Ιδρύματος ξεκίνησε την δραστηριότητά του στην Ελλάδα πριν από 21 χρόνια. Ήδη έχουν αναπτυχθεί πρωτοβουλίες για τους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης και της κοινωνικής συνοχής. Άλλωστε ο σκοπός του ήταν εν τη γενέσει του η δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους με τη βοήθεια της καινοτομίας και της τεχνολογίας.
Για τη σημασία των λιβαδιών της Ποσειδωνίας, τις άμεσες δράσεις σε Σύρο, Πάρο, Αντίπαρο και σημαντικά στοιχεία για ένα τόσο μεν οικείο περιβάλλον, αλλά ταυτόχρονα και άγνωστο στο ευρύ κοινό, μάθαμε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που διοργανώθηκε στο Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας της Σύρου, παρουσία του κ. Χάρη Μπρουμίδη, Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Vodafone Ελλάδας, του κ. Γιώργου Παπαθεοδώρου, Καθηγητή Γεωλογικής και Περιβαλλοντικής Ωκεανογραφίας και Κοσμήτορα της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, της αντιδημάρχου Σύρου κας. Πρίντεζη, στελεχών του Ιδρύματος και του Oceanus Lab του Πανεπιστημίου Πατρών.
Λιγα λογια για τα υποθαλασσια δαση
Τα λιβάδια Ποσειδωνίας και τα ξεβρασμένα φύλλα της (δηλαδή τα φύκια) προστατεύουν τις ακτές από τη διάβρωση και συμβάλλουν στο σχηματισμό και τη διατήρηση των αμμοθινικών οικοσυστημάτων –που προστατεύονται τόσο από την εθνική όσο και την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία.
Τα υποθαλάσσια αυτά δάση, ή λιβάδια Ποσειδωνίας, έχουν θεμελιώδη ρόλο στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, της βιωσιμότητας και της παραγωγικότητας των θαλάσσιων και παράκτιων οικοσυστημάτων, αποτελώντας καταφύγιο για περισσότερα από 1.400 είδη θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας. Τα λιβάδια Ποσειδωνίας του ελληνικού χώρου εκτιμάται ότι παράγουν 24 εκατ. τόνους οξυγόνου ετησίως, ενώ απορροφούν 15 φορές περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα συγκρινόμενα με τα δάση του Αμαζονίου. Η ύπαρξη δε των λιβαδιών Ποσειδωνίας συμβάλλει στην προστασία της ελληνικής ακτογραμμής και των παραθαλάσσιων τοπίων της χώρας από το φαινόμενο της διάβρωσης.
Η σημασία των λιβαδιών της Ποσειδωνίας είναι τεράστια καθώς συνιστούν ιδανικό βιότοπο για εκατοντάδες είδη, ενώ παίζουν σημαντικό ρόλο και για την ίδια την οικολογία των θαλασσών.
Ο κύριος εχθρός της Ποσειδωνίας είναι οι ανθρώπινες δραστηριότητες. Η ανεξέλεγκτη χρήση αλιευτικών εργαλείων βυθού, οι επεκτάσεις λιμανιών, αγκυροβόληση πλοίων, ευτροφισμός και χημική ρύπανση αυξάνουν την ποσότητα ιζήματος, αυξάνοντας έτσι και την θολερότητα του νερού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται το φως που φτάνει στα λιβάδια, ενώ το ίζημα καλύπτει τα φύλλα του φυτού.
“ΠΑΘΟΣ”
Αυτή η λέξη ακούστηκε εις διπλούν. Τόσο από τον κ. Μπρουμίδη, όσο και από τον κ. Παπαθεοδώρου. Έτσι ξεκίνησε αυτή η πρωτοβουλία που αποτελεί ένα σπουδαίο έργο χαρτογράφησης.
Στη σύντομη ομιλία του με τους δημοσιογράφους ο κ. Χάρης Μπρουμίδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, εξέφρασε την χαρά για την πρωτοβουλία στήριξης ενός έργου σπουδαίας περιβαλλοντικής και κοινωνικό-οικονομικής αξίας σε συνεργασία με το Oceanus Lab και τον Καθηγητή Γιώργο Παπαθεοδώρου.
“Δεν μπορούμε πλέον να στεκόμαστε απλά συγκλονισμένοι απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Για αρκετό καιρό είχαν πέσει στο τραπέζι διάφορα project. Βρήκαμε κάτι και παθιάστηκα με την πραγματική αξία αυτής της πρωτοβουλίας. Το ευρύ κοινό δεν γνωρίζει την αξία της Ποσειδωνίας, μία δράση που δεν έχει πάρει πάνω της τα φώτα που της αρμόζουν”.
“Παράγει οξυγόνο. Καταστέλλει τις εκπομπές διοξειδίου άνθρακα είμαστε χώρα θαλασσινή που ζούμε από τη θάλασσα και δεν κοιτάμε συνεχώς προς αυτήν. Απευθυνθήκαμε στους ειδικούς και πράγματι ο κ. Παπαθεοδώρου είναι ο απολύτως σωστός συνεργάτης. Θέλουμε να χαρτογραφήσουμε την Ποσειδωνία στη χώρα, να εξάγουμε τα επιστημονικά δεδομένα και να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία, την πολιτεία, ώστε να διαφυλάξουμε αυτό το αγαθό” τόνισε.
“Η αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων, όπως είναι η απειλή για την βιωσιμότητα σημαντικών και ευάλωτων θαλάσσιων οικοσυστημάτων, απαιτεί διεπιστημονική σκέψη και συνεργασία, διαρκή εγρήγορση, την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που μάς δίνει η τεχνολογία και κυρίως τη συμμετοχή όλων μας. Προσβλέπουμε στα πολλαπλά οφέλη της συνεργασίας μας με το Oceanus Lab για την προστασία της Ποσειδωνίας, ένα έργο που επιβεβαιώνει τη διαρκή και αδιαπραγμάτευτη δέσμευσή μας να διαθέτουμε την τεχνογνωσία της Vodafone προς όφελος των συνανθρώπων μας και του φυσικού περιβάλλοντος”.
“Η ουσία του προγράμματος θα σας παθιάσει και θα σας κάνει κοινωνούς. Το ίδρυμα Vodafone παράγει αξία σε πελάτες, μετόχους αλλά προστατεύει και το περιβάλλον γύρω. Η επιχειρηματικότητα ακμάζει σε ακμαίο περιβάλλον όχι σε κατεστραμμένο” τόνισε.
“Με πάθος κάνεις ωραία πράγματα. Το Oceanus lab του Πανεπιστημίου Πατρών ιδρύθηκε το 1990. Κλείνουμε 40 χρόνια λειτουργίας, ως το πληρέστερο κέντρο στη χώρα. Το πρόγραμμα δεν στοχεύει μόνο στην ευαισθητοποίηση, αλλά έχει ένα μοναδικό πυλώνα: εισάγουμε υψηλή τεχνολογία, υποθαλάσσια τεχνολογία αιχμής με στόχο ένα σκληρό επιστημονικό αποτέλεσμα. Θα αποτυπώσουμε τα λιβάδια της Ποσειδωνίας που έχουν εξαιρετική σημασία για την Ελλάδα και τη Μεσόγειο. Αν έλειπε η Ποσειδωνία από τη Μεσόγειο τότε θα ήταν η χειρότερη θάλασσα” τόνισε ο κ. Γιώργος Παπαθεοδώρου, Καθηγητής Γεωλογικής και Περιβαλλοντικής Ωκεανογραφίας και Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών.
“Το ερευνητικό πρόγραμμα που υλοποιείται με την στήριξη του Ιδρύματος Vodafone φιλοδοξεί να χαρτογραφήσει με μεγάλη ακρίβεια ένα παράκτιο ενδιαίτημα προτεραιότητας, τα λιβάδια P. oceanica (Ποσειδωνία), το οποίο αποτελεί ένα συνηθισμένο αλλά και τόσο άγνωστο οικοσύστημα των ρηχών νερών, έως βάθη 40-45 μέτρων”.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΙΧΜΗΣ ΜΕ ΣΦΡΑΓΙΔΑ VODAFONE
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη συστηματική καταγραφή και χαρτογράφηση των λιβαδιών Ποσειδωνίας σε στρατηγικές περιοχές του Αιγαίου με την χρήση εξοπλισμού προηγμένης τεχνολογίας, καθώς και εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πολιτών και των αρμόδιων θεσμών και φορέων. Επιστέγασμα της πρωτοβουλίας είναι η δημιουργία της ψηφιακής διαδραστικής πλατφόρμας «Citizen Science», η οποία θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο μέσω του δικτύου της Vodafone με οπτικό υλικό και δεδομένα από την έρευνα, ενώ, παράλληλα, θα δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να ανεβάζουν το δικό τους υλικό και τις τοποθεσίες όπου συναντούν λιβάδια Ποσειδωνίας, συμβάλλοντας, έτσι, στην πρόοδο της έρευνας.
Εξελιγμένα ηχοβολιστικά συστήματα, υποβρύχια κατευθυνόμενα βαθυσκάφη και αυτόνομα οχήματα επιφανείας θα χρησιμοποιηθούν για την αποτύπωση των λιβαδιών σε νησιά των Κυκλάδων.
Ανάμεσα στις εντυπωσιακές δράσεις που περιλαμβάνει ο προγραμματισμός του Vodafone Posidonia ξεχωρίζει η πόντιση του υποβρυχίου Παρατηρητηρίου Ποσειδωνίας, το οποίο με υψηλής τεχνολογίας κάμερες, αισθητήρες IoT και τη δύναμη του Vodafone Green Network θα προσφέρει δυνατότητα επισκόπησης του βυθού σε πραγματικό χρόνο, με σκοπό τόσο την παραγωγή επιπρόσθετων επιστημονικών δεδομένων, όσο και την ευκαιρία να θαυμάσει κανείς από μακριά την ομορφιά του βυθού.