Την πολύ μεγάλη αύξηση του αριθμού των ψηφιακών συναλλαγών στην Ελλάδα σημείωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της VISA για την Ευρώπη, Charlotte Hogg, σε πρόσφατη ομιλία της στο πλαίσιο του φετινού Delphi Economic Forum.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες χώρες της Ευρώπης που αύξησε το όριο των ανέπαφων πληρωμών στην πρώτη φάση της πανδημίας με αποτέλεσμα οι ανέπαφες συναλλαγές να αυξηθούν κατακόρυφα.

Παρά την αύξηση του ορίου, δεν υπήρξε αύξηση της απάτης, τόνισε η κα Hogg, χάρη στην τεχνολογία της Visa, και πρόσθεσε ότι οι ανέπαφες συναλλαγές και το ηλεκτρονικό εμπόριο θα παραμείνουν ως πρακτική των καταναλωτών ακόμη και μετά την πανδημία.

Όπως είπε, στην Ελλάδα οι συναλλαγές ηλεκτρονικού εμπορίου διπλασιάστηκαν τον τελευταίο χρόνο, ενώ αναφέρθηκε επίσης στη δέσμευση της VISA να υποστηρίξει την ψηφιακή ενεργοποίηση εκατομμυρίων ΜμΕ παγκοσμίως, όπως έχει ήδη γίνει στην Ευρώπη για περισσότερες από 2 εκατομμύρια μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

  • «Το μέλλον των συναλλαγών είναι στη χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών», σημείωσε. «Οι καταναλωτές θεωρούν αυτές τις συναλλαγές αξιόπιστες, ασφαλείς και γρήγορες και έχουν τη διαβεβαίωση ότι αν κάτι πάει στραβά στην αγορά ενός προϊόντος, τα χρήματα τους πιθανότατα θα τους επιστραφούν.».   

 

Από την πλευρά του, ο Demetrios Marantis, αντιπρόεδρος Global Government Engagement της Visa, μιλώντας για τη μεγάλη κλίμακα ψηφιακού μετασχηματισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη επισήμανε ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο αυξήθηκε κατά  61% στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

  • «Η προτεραιότητα της VISA είναι να διασφαλίσει ότι οι μικρές επιχειρήσεις είναι ψηφιακά ενεργές», είπε, «δεδομένου ότι αντιπροσωπεύουν το 97% της ελληνικής οικονομίας». Σημείωσε ότι οι ψηφιοποιημένες μικρές επιχειρήσεις ήταν σε θέση να ανταπεξέλθουν στην κρίση, ακόμα και να ευδοκιμήσουν.

Αναφέρθηκε επίσης σε μια σειρά πρωτοβουλιών της VISA στην Ελλάδα, όπως η έναρξη της εκστρατείας «Where You Shop Matters», οι πρωτοβουλίες ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου και στη βοήθεια που προσφέρει η Visa στην ελληνική κυβέρνηση για την υποστήριξη μικρών επιχειρήσεων , ειδικά σε ζωτικούς τομείς όπως ο τουρισμός.

Ο κ. Marantis τόνισε ακόμα ότι η VISA υποστηρίζει ότι «η χρήση δεδομένων και η ροή δεδομένων πρέπει να λειτουργούν μαζί».

Όλες οι συναλλαγές πρέπει να είναι ασφαλείς και απαλλαγμένες από απάτες, συνέχισε, ενώ σημείωσε ότι η Visa χρησιμοποιεί αλγόριθμους εντοπισμού απάτης που συνδυάζουν δεδομένα από όλο τον κόσμο, έτσι ώστε οποιαδήποτε διαταραχή της διασυνοριακής ροής δεδομένων να εγείρει ανησυχίες και να γίνεται αντικείμενο έρευνας