Στο Λονδίνο βρέθηκε την εβδομάδα αυτή ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, καθηγητής Θεόδωρος Πελαγίδης.
Συμμετείχε στο εσωτερικό ετήσιο συνέδριο της Τράπεζας της Αγγλίας με θέμα « The prudential Framework », ενώ στο περιθώριο του συναντήθηκε με τον υποδιοικητή της BoE Sam Woods.
Ο Θ. Πελαγίδης είχε επίσης την ευκαιρία να παρουσιάσει τόσο στα κεντρικά γραφεία της Goldman Sachs στο Λονδίνο (27/2) όσο και σε συγκέντρωση 20 περίπου Funds σε κλειστό γεύμα στο Mayfair (28/2), τις μακροοικονομικές εξελίξεις της ελληνικής οικονομίας αλλά και την κατάσταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Στις διαλέξεις αναλύθηκε και τεκμηριώθηκε η πολύ καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και η ανθεκτικότητα της σε ένα αβέβαιο διεθνές οικονομικό περιβάλλον.
Ο υποδιοικητής της ΤτΕ είχε την ευκαιρία σε σχετικές ερωτήσεις να εξηγήσει ειδικότερα ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών 6.4% του ΑΕΠ -το οποίο έχει αποκλιμακωθεί κατά 40% το 2023- δεν οφείλεται ούτε σε υποχώρηση ανταγωνιστικότητας, ούτε σε αντίστοιχο υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά κυρίως στη θετική διαφορική μεγέθυνση με τους εμπορικούς εταίρους και την τροφοδοσία των επιταχυνόμενων εγχωρίων επενδύσεων με σχετικές απαραίτητες εισαγωγές.
Υποστήριξε επίσης ότι οι μέσες ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας μακροχρονίως (5.8% του ΑΕΠ), αλλά και οι ετήσιες εξυπηρετήσεις του χρέους είναι εξασφαλισμένες.
Ακόμη και με την επιβάρυνση των 20 και πλέον δις ευρώ που θα προκύψουν το 2032, καθώς όχι μόνο οι πληρωμές θα επεκταθούν προς τις επόμενες δύο δεκαετίες αλλά ακόμη και με τις συντηρητικότερες υποθέσεις κόστους νέου δανεισμού και ΑΕΠ, το επιπλέον ποσό παραμένει καθαρά εξυπηρετήσιμο.
Τέλος, τόνισε όχι μόνο την πολύ καλή πορεία των τραπεζών παρουσιάζοντας σχετικούς συγκριτικούς δείκτες, αλλά και την επιταχυνόμενη διευθέτηση των κόκκινων δανείων από τους servicers, γεγονός πάντως που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην πολύ καλή πορεία της οικονομίας.
Όλα αυτά βεβαίως εφόσον συνεχιστούν αλλά και ενταθούν οι γνωστές διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται αλλά και αυτές που θα απαιτηθούν προσεχώς καθώς η διεθνής οικονομία αλλάζει ταχύτατα και απαιτεί συνεχώς νέες εγχώριες διαρθρωτικές προσαρμογές.
Πρέπει να τονιστεί ιδιαιτέρως το μεγάλο ενδιαφέρον των επενδυτών για την Ελλάδα, μαζί με άλλες χώρες όπως η Ινδία, η Πολωνία, η Αργεντινή και η Σαουδική Αραβία.