- «Η διένεξη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ρίχνει σκιά αβεβαιότητας στις προοπτικές του τρέχοντος έτους, με απρόβλεπτες συνέπειες ως προς το ύψος του πληθωρισμού και τους ρυθμούς ανάπτυξης σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα».
O διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Alpha Βασίλης Ψάλτης ενημέρωσε τους αναλυτές για τις προοπτικές και τα αποτελέσματα του 2021.
Η έκθεση της Alpha Bank σε Ρωσία και Ουκρανία είναι μηδαμινή.
Η Alpha Bank «μετρά» δάνεια, ύψους 43 εκατ. ευρώ ή το 0,05% του Ομίλου και καταθέσεις, ύψους 84 εκατ. ευρώ ή το 0,18% του Ομίλου, ενώ δεν έχει καμία έκθεση σε τίτλους.
Στην Ελλάδα πρόκειται ως επί το πλείστον για στεγαστικά δάνεια με χαμηλό δείκτη loan to value και στη θυγατρική της Κύπρου για στεγαστικά, ύψους 29,4 εκατ. ευρώ, ενώ η έκθεση στη Ρουμανία υπολογίζεται στα 13,1 εκατ. ευρώ.
- «Mετά την εξέταση της λίστας προμηθευτών της τράπεζας και των ενεργών συμβολαίων διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει εξάρτηση προμηθευτή σε καμία εταιρεία από χώρες που εμπλέκονται άμεσα στη σύγκρουση. Σε κάθε περίπτωση, η τράπεζα παρακολουθεί στενά τις αλυσιδωτές επιπτώσεις της σύγκρουσης και τις επακόλουθες κυρώσεις για την αξιολόγηση των μεσοπρόθεσμων επιπτώσεων για τη χώρα, το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τους πελάτες της»
Νέα NPLs
Στην αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τα νέα «κόκκινα» δάνεια που θα εισρεύσουν το 2022 προχώρησαν οι επικεφαλής της Alpha Bank, κάνοντας λόγο για περίπου 500 εκατ. ευρώ έναντι 800 εκατ. ευρώ αρχικά.
Όπως ανέφεραν, το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους η συμπεριφορά των δανείων που ήταν σε μορατόρια είναι καλή, ενώ εξίσου ικανοποιητικά κινούνται και τα δάνεια υπό τη Γέφυρα, με το 95% να μην εμφανίζουν καθυστέρηση άνω των 30 ημερών.
- «Στο Γέφυρα Ι το 99% των πελατών πληρώνει κανονικά και στο Γέφυρα ΙΙ το επίμαχο ποσοστό ‘αγγίζει’ το 96%».
Ομόλογα
Για «όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες» μεταθέτει η Alpha Bank τις όποιες αποφάσεις για την έκδοση ομολόγου AT1, ύψους έως 800 εκατ. ευρώ, αλλά και senior preferred τίτλων. Υπενθυμίζεται πως η τράπεζα τον περασμένο Δεκέμβριο ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred), ύψους 400 εκατ. ευρώ και με επιτόκιο έκδοσης 3%, μετά από την εναρκτήρια έκδοση, ύψους 500 εκατ. ευρώ που ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο, ενισχύοντας περαιτέρω το χρηματοδοτικό προφίλ της και διαφοροποιώντας την επενδυτική της βάση.
Μέρισμα
Η Alpha Bank διαθέτει τα κεφάλαια (στο τέλος Δεκεμβρίου 2021 η κεφαλαιακή βάση ανήλθε σε 5,7 δισ. ευρώ, ενώ ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (Total Capital Ratio) ανήλθε σε 16,1%, μειωμένος κατά 106 μονάδες βάσης σε τριμηνιαία βάση), προκειμένου να προχωρήσουν σε διανομή μερίσματος από το 2024 για τη χρήση του 2023.
Οι στόχοι για το 2022
- Διπλάσια πιστωτική επέκταση έναντι του 2021. Η καθαρή πιστωτική επέκταση διαμορφώθηκε σε 1,3 δισ. ευρώ για το 2021 που προέκυψε από τη χορήγηση δανείων, ύψους 1,6 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις. Η δυναμική του δικτύου της Alpha Bank αποτελεί μοχλό ενίσχυσης των χορηγήσεων Wholesale Banking, καθώς η τράπεζα ανταποκρίνεται δυναμικά και αναλαμβάνει σημαντικές χρηματοδοτήσεις και επενδύσεις κυρίως στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και των υποδομών. Η καθαρή πιστωτική επέκταση αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω και να ανέλθει σε 2,2 δισ. ευρώ το 2022.
2. Μείωση των «κόκκινων» δανείων κάτω από τρία δισ. ευρώ. Το 2021 ολοκληρώθηκαν 11 συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένων πωλήσεων μη εξυπηρετούμενων δανειακών χαρτοφυλακίων και τιτλοποιήσεων, ύψους 16 δισ. ευρώ, αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αναπτυξιακού χαρακτήρα, ύψους 800 εκατ. ευρώ, επιχειρησιακών πρωτοβουλιών, εκδόσεων ομολόγων και άλλων διαρθρωτικών λύσεων για την περαιτέρω ενίσχυση του ισολογισμού.
Ως αποτέλεσμα, ο δείκτης μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων μειώθηκε σε 13% από 42,5% -τα «κόκκινα» ανοίγματα στην Ελλάδα μειώθηκαν σε επίπεδα κάτω των 5 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 1,1 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση- ενώ αναμένεται να διαμορφωθεί σε μονοψήφιο ποσοστό έως τα μέσα του 2022.
3. Περαιτέρω εξοικονόμηση κόστους στα 920 εκατ. ευρώ.
Η τράπεζα έχει ήδη εξασφαλίσει εξοικονόμηση κόστους, ύψους 132 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου το 80% αναμένεται να λογιστικοποιηθεί εντός του 2022 και προέρχεται από
- (α) την απόσχιση της CEPAL,
- (β) την ολοκλήρωση του προγράμματος Εθελουσίας Εξόδου Προσωπικού (VSS) στην Ελλάδα,
- (γ) την απόσχιση του τομέα αποδοχής συναλλαγών καρτών που αναμένεται να υλοποιηθεί το β’ τρίμηνο 2022
- (δ) τα οφέλη που αναμένονται μετά από την ολοκλήρωση των συναλλαγών Sky, Skyline, Riviera και Crown.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, μετά από την ολοκλήρωση του προγράμματος Εθελουσίας Εξόδου Προσωπικού στην Ελλάδα, το οποίο οδήγησε σε σταδιακή αποχώρηση περισσότερων από 550 εργαζομένων και στο πλαίσιο της ευρύτερης μείωσης του προσωπικού, ο αριθμός του στις εγχώριες δραστηριότητες της τράπεζας ανέρχεται σε περίπου 5.5283 εργαζομένους, ενώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2021 το Δίκτυο του Ομίλου μειώθηκε σε 464 (313 στην Ελλάδα) καταστήματα, έναντι 519 στο τέλος Δεκεμβρίου 2020, ως αποτέλεσμα του συνεχιζόμενου προγράμματος εξορθολογισμού και της πώλησης της θυγατρικής του Ομίλου στην Αλβανία.