Ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, μίλησε.
Με αφορμή την γενική συνέλευση μετόχων της ΔΕΗ, αποκάλυψε στους δημοσιογράφους την πραγματική οικονομική κατάσταση της πάλαι ποτέ πανίσχυρης επιχείρησης.
Το ταμειακό πρόβλημα της ΔΕΗ είναι -κατά την άποψη του νέου διευθύνοντος συμβούλου- μεγαλύτερο από ό,τι αρχικά είχε υπολογιστεί. Ο κ. Στάσσης εκτίμησε ότι ίσως ξεπερνά τα 800 εκατ. ευρώ.
- «Η κατάσταση είναι δραματική, τα πράγματα εξελίσσονται χειρότερα, άρα εκ των πράγματων το πρόβλημα διογκώνεται»,
Ο κ. Στάσσης αποκάλυψε ότι μέσα στις αμέσως επόμενες εβδομάδες, πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί όλα εκείνα τα εργαλεία, τα οποία θα επιτρέψουν στον ορκωτό εκτιμητή της ΔΕΗ, την Ernst & Young, να στείλει ένα θετικό μήνα, κατά την έκθεση που θα εκδώσει στις 24 Σεπτεμβρίου.
- «Διαφορετικά οι συνέπειες θα είναι τεράστιες, οι τράπεζες θα γράψουν τα δάνεια της ΔΕΗ στα μη εξυπηρετούμενα, άρα πρέπει να βρούμε δράσεις οι οποίες θα μαζεύουν ικανά έσοδα μέσα στο επόμενο 12μηνο-18μηνο, δηαδή το διάστημα αυτό για το οποίο κάνει πρόβλεψη ένας ορκωτός ελεγκτής».
Η εμπορική πολιτική της ΔΕΗ θα αλλάξει. Ο κ. Στάσσης δεν αποκάλυψε αν πρόκειται να καταργηθεί η έκπτωση 10% για τους συνεπείς πελάτες. Οποιαδήποτε αύξηση τιμολογίων της ΔΕΗ θα εξουδετερωθεί από τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, και του ΦΠΑ.
Ο κ. Στάσσης δεν δεσμεύτηκε για ποσοστά αυξήσεων:
- Το βασικό είναι να λυθεί η ταμειακή δυσκολία, με ποιο μείγμα θα γίνει αυτό θα βρεθεί.
- Η κατάσταση είναι δραματική ταμειακά μετά θα συζητήσουμε για ο,τιδήποτε άλλο.
Παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες της στρατηγικής που θα ακολουθήσει η ΔΕΗ, ο κ. Στάσσης ανέφερε:
- Θα προχωρήσει με διάλογο η απολιγνιτοποίηση με γνώμονα την προστασία των τοπικών κοινωνιών και την οικονομική ανάπτυξη των περιοχών που σήμερα εξαρτώνται από τον λιγνίτη
- Το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ θα επιδιωχθεί σε συμφωνία με τους θεσμούς να μην πέσει στο 50% όπως είχε συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά ο στόχος να αυξηθεί στο 60% με 65%
- Θα υπάρξει νέο επιχειρησιακό σχέδιο με έμφαση στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και στις νέες τεχνολογίες
- Θα υιοθετηθεί νέα εμπορική πολιτική με νέα σύγχρονα προϊόντα και όχι οριζόντια προσέγγιση όλων των πελατών
- Θα υπάρξει ανελέητο κυνήγι των στρατηγικών κακοπληρωτών και παράλληλα θα ληφθεί μέριμνα για τις ασθενείς κοινωνικά ομάδες
- Θα προχωρήσει με βάση τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης η μερική ιδιωτικοποίηση του δικτύου διανομής
Δήλωση Παναγιωτάκη
Σημειώνεται ότι ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΗ, κ. Εμμανουήλ Παναγιωτάκης είχε διαφορετική άποψη για την εικόνα της ΔΕΗ και σύμφωνα με όσα είπε:
- «Η ΔΕH κάθε άλλο παρά στα πρόθυρα της κατάρρευσης είναι. Λυπάμαι πολύ και ανησυχώ όταν ακούγονται παρόμοιες δηλώσεις.
- Τα βραχυπρόθεσμα προβλήματα ρευστότητας , της τάξης των 300 εκατ. ευρώ, και η επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών που άρχισε να εμφανίζεται από το 2ο εξάμηνο του 2018 με αποτέλεσμα στο κλείσιμο του έτους ζημιές 356 εκατ. ευρώ (χωρίς εννοείται τις εφάπαξ λογιστικές εγγραφές), ήταν συνέπεια των γνωστών εξωγενών παραγόντων, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη κοινωνική πολιτική μη μετακύλισης των επιβαρύνσεων στην κατανάλωση.
- Μια πολιτική που έχει πλέον φθάσει στα όρια της. Ωστόσο αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με συγκεκριμένες δράσεις. Δεν χρειάζεται δραματοποίηση».