γράφει ο Βαγγέλης Τσάπας

Bitcoin

Δημιουργήθηκε το 2008 από άγνωστο έως σήμερα πρόσωπο και αποτελεί το σημείο αναφοράς όλων των κρυπτονομισμάτων. Τo bitcoin παρουσίασε πως το Blockchain, το P2P και το PoW λειτουργούν αποτελεσματικά στην πράξη. Λόγω της ανοικτής φύσης του λογισμικού του, επετράπη σε πολλούς προγραμματιστές να πειραματιστούν με τον κώδικα του και να δημιουργήσουν νέα κρυπτονομίσματα. Η κεφαλαιοποίηση του ανέρχεται στα 120 δις.

 

Bitcoin Cash

Δημιουργήθηκε το 2017 ως παρακλάδι της αλυσίδας του Bitcoin για να καλυφθεί η ανάγκη της μεγαλύτερης ταχύτητας των συναλλαγών. Οι κάτοχοι του Bitcoin απέκτησαν τον ίδιο αριθμό Bitcoin Cash. Σήμερα η κεφαλαιοποίηση ανέρχεται στα 4 δις.

 

Bitcoin SV

Στις 15 Νοεμβρίου 2018 μετά από εσωτερική διαμάχη και το Bitcoin Cash χωρίστηκε στο Bitcoin SV με σημερινή κεφαλαιοποίηση στα 3,1 δις.

 

Lite coin

Δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2011 από fork (διακλάδωση) του Bitcoin. Είναι πιο γρήγορο από το Bitcoin, αλλά πιο πολύπλοκο και ακριβό για να παραχθεί. Η κεφαλαιοποίηση ανέρχεται στα 2,5 δις.

 

Dash

Διασπάστηκε και αυτό από την αλυσίδα του Bitcoin σαν Xcoin. Αργότερα μετονομάστηκε σε Darkcoin και όταν σταμάτησε οριστικά η χρήση του στο dark net, μετονομάστηκε σε Dash. Σήμερα η κεφαλαιοποίηση ανέρχεται στα 622 εκ.

 

 XPR

Δημιουργήθηκε για κάνει αποτελεσματικές συναλλαγές. Μπορεί να πιστοποιήσει μία συναλλαγή σε 3-5 δευτερόλεπτα και ο τρόπος λειτουργίας του είναι ενεργειακά βιώσιμος. Η κεφαλαιοποίηση ανέρχεται στα 7δις.

 

Ethereum

Το Ethereum εισήλθε στην αγορά στις 30 Ιουλίου 2015 έχοντας ήδη συγκεντρώσει κεφάλαια από crowd sale.Το βασικό νόμισμα  Ethereum είναι ένα προγραμματισμένο  περιβάλλον στο οποίο μπορούν να δημιουργηθούν νέα είδη εφαρμογών πχ. Gitcoin, Cent, DAI. Η κεφαλαιοποίηση του ανέρχεται στα 14.5 δις.

 

Hellenic Coin (HNC)

Σας παρουσιάζουμε και ένα κρυπτονόμισμα που δημιουργήθηκε, εξελίσσεται και υποστηρίζεται στην Ελλάδα. Εμφανίστηκε το 2015 με προσδοκίες για την χρήση του στον τουρισμό και ως εναλλακτικό μέσο πληρωμών την περίοδο του capital control. Οι στόχοι αυτοί δεν επιτεύχθηκαν, αλλά η αδιάκοπη λειτουργία του επιβεβαίωσε την τεχνογνωσία της ομάδας του.

Τον Φεβρουάριο του 2020 έγινε μία σημαντική αναβάθμιση στον κώδικα (hard fork) του νομίσματος, ώστε να εξασφαλίζει γρήγορες συναλλαγές με μικρή περιβαλλοντική επιβάρυνση. Στην επιβεβαίωση των συναλλαγών συμμετέχουν πλέον με τα πορτοφόλια τους, όλοι οι κάτοχοι του Hellenic Coin λαμβάνοντας μία μικρή αμοιβή, χωρίς να χρειάζεται πλέον η συμμετοχή των ενεργοβόρων miners.

To Hellenic ανταλλάσσεται με το Bitcoin σε πέντε ανταλλακτήρια και έχει ως στόχο να προσφέρει blockchain λύσεις σε project συναλλαγών, επιβραβεύσεων και παρακολούθησης εργασιών σε Ελληνικές επιχειρήσεις.