Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος προειδοποιεί ότι η επιβίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται σε κίνδυνο από την επιδημία του κορωνοϊού, εκτός και αν προχωρήσει στην έκδοση αέναων ομολόγων (perpetual bonds) ή αορίστου λήξεως για την στήριξη των αδύναμων μελών της, όπως η Ιταλία.
Η χαλάρωση των κανόνων περί κρατικών επιδοτήσεων, που ευνοεί την Γερμανία, ήταν εξαιρετικά άδικη για την Ιταλία, η οποία ήταν ήδη ο ασθενής της Ευρώπης και στην συνέχεια επλήγη σκληρότερα από όλους από την covid-19, σύμφωνα με τον Σόρος.
«Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ανίκανη να αντιμετωπίσει τώρα αυτό το ενδεχόμενο, είναι πιθανόν να μην είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα προβλήματα με τα οποία βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη», δηλώνει ο Τζορτζ Σόρος σε κείμενο ερωτήσεων-απαντήσεων που στάλθηκε στους δημοσιογράφους.
«Δεν είναι θεωρητική πιθανότητα· μπορεί να είναι η τραγική πραγματικότητα».
Ο Τζορτζ Σόρος προειδοποιεί ότι η ΕΕ χρειάζεται να διατηρήσει την πιστοληπτική της αξιολόγηση στο ΑΑΑ για να εκδώσει τέτοια ομόλογα – και κατά συνέπεια πρέπει να έχει εξουσίες επιβολής φόρων για να καλύψει το κόστος των ομολόγων αυτών – προτείνοντας εξουσιοδότηση για την επιβολή των φόρων παρά την επιβολή τους.
«Υπάρχει λύση», δηλώνει ο Σόρος, ο οποίος έγινε γνωστός όταν στοιχημάτισε το 1992 κατά της στερλίνας. «Οι φόροι χρειάζεται μόνο να επιτραπούν. Όχι να επιβληθούν». Σε ερώτηση σχετικά με το Brexit, ο Τζορτζ Σόρος απαντά λέγοντας ότι είναι πολύ ανήσυχος για την Ιταλία. «Τι θα μείνει από την Ευρώπη χωρίς την Ιταλία;».
Πρόσφατα ο μεγαλοεπενδυτής είχε φέρει και πάλι στο προσκήνιο τη λύση των perpetual bonds ως “ασπίδα” της Ε.Ε. κατά της κρίσης του covid-19, Κάνοντας λόγο για μια “πρωτόγνωρη λύση” που ωστόσο “στο παρελθόν άλλες κυβερνήσεις έχουν στηριχτεί σε τέτοιου είδους ομόλογα”.
Ο Τζορτζ Σόρος χρησιμοποίησε το 1992 το Quantum Fund στοιχηματίζοντας με επιτυχία ότι η στερλίνα είναι υπερτιμημένη έναντι του γερμανικού μάρκου και αναγκάζοντας τον τότε πρωθυπουργό Τζον Μέιτζορ να βγάλει την αγγλική λίρα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ERM).
Διαβάστε επίσης:
Ο δισεκατομμυριούχος Σόρος προτείνει κάτι… πρωτότυπο για να σωθεί η οικονομία