ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ, Βασίλης Τζάμπος, Χρήστης bitcoin

 Ο Έλληνας επενδυτής Βασίλης Τζάμπος μάς συστήνει στον «μαγικό» χώρο των κρυπτονομισμάτων και του bitcoin, εξηγώντας μας ενδελεχώς τι είναι τα cryptos, γιατί τo bitcoins είναι το δημοφιλέστερο ανάμεσά τους, γιατί το μέλλον ανήκει στα κρυπτονομίσματα, συμβουλεύοντάς μας επίσης για το τι πρέπει να προσέξει κάποιος στον χώρο των cryptos πριν ακόμη ξεκινήσει να επενδύει.

Blockchain και bitcoin: Δεδομένου του ότι το ελληνικό κοινό δεν είναι εξοικειωμένο με αυτές τις λέξεις, μπορείτε να μας περιγράψετε πώς συνδέονται μεταξύ τους;

Με τον όρο blockchain, εννοούμε την τεχνολογία που βρίσκεται πίσω από το bitcoin και, ουσιαστικά, είναι σαν ένα βιβλίο καταγραφής δεδομένων με τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Είναι διαφανής και δημόσια η όλη διαδικασία, που σημαίνει ότι οποιοσδήποτε μπορεί να το δει και να το ελέγξει.
  • Είναι αποκεντρωμένο, που σημαίνει ότι δεν ελέγχεται από κάποιον.
  • Είναι χωρίς κεντρική διαχείριση και αποθήκευση, διότι τα δεδομένα είναι αποθηκευμένα σε εκατομμύρια υπολογιστές.
  • Οι συναλλαγές που γίνονται και καταγράφονται μέσα στο blockchain παραμένουν εκεί μέσα, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα αλλοίωσης ή διαγραφής.

Ουσιαστικά, αυτός ο τρόπος καταγραφής και αποθήκευσης των συναλλαγών διασφαλίζει την πλήρη διαφάνεια και ανωνυμία του blockchain.

Το bitcoin, από την άλλη, είναι ένα παγκόσμιο ψηφιακό νόμισμα που βασίζεται πάνω στις αρχές της κρυπτογραφίας και, φυσικά, χρησιμοποιεί το blockchain για τις συναλλαγές του:

  • Είναι αποκεντρωμένο, που σημαίνει ότι δεν είναι εταιρεία ή Οργανισμός. Επίσης, δεν ανήκει σε καμία κυβέρνηση εταιρεία ή πρόσωπο και δεν ελέγχεται από κανέναν.
  • Οι συναλλαγές του γίνονται απευθείας μεταξύ χρηστών μέσω ίντερνετ και αυτό δίνει τη δυνατότητα, ουσιαστικά, σε κάθε χρήστη να αποτελεί μόνος του μια τράπεζα που συναλλάσσεται με τους υπόλοιπους χρήστες.
  • Είναι ένας γρήγορος, ασφαλής και ανώνυμος τρόπος να στείλεις και να λάβεις χρήματα.

Τελικά, το bitcoin (αλλά και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα) παρέχει τη δυνατότητα εκδημοκράτισης και ελευθερίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος;

Για να κατανοήσουμε τη λειτουργία του bitcoin, θα πρέπει πρώτα να δούμε τις βασικές αρχές των κρυπτονομισμάτων. Έτσι, λοιπόν, ένα κρυπτονόμισμα θα πρέπει να είναι: Δημόσιο, Ουδέτερο, Ανοιχτό, Ανώνυμο και χωρίς Σύνορα. Αυτή ακριβώς η ελευθερία είναι ο πυρήνας των κρυπτονομισμάτων.

Αφού καταλάβουμε τις βασικές αρχές, τότε μπορούμε να δούμε τα κυριότερα πλεονεκτήματα που μπορεί να μας προσφέρει το bitcoin:

  • Μας επιτρέπει να έχουμε εμείς τον έλεγχο των χρημάτων μας.
  • Είναι ένας γρήγορος, ασφαλής και ανώνυμος τρόπος για να στείλεις και να λάβεις χρήματα σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, με ελάχιστα έξοδα μεταφοράς.
  • Δεν υπάρχουν μεσάζοντες και οι συναλλαγές γίνονται μέσω του blockchain απευθείας από χρήστη σε χρήστη.
  • Μπορείς να στείλεις οποιοδήποτε ποσό χρημάτων, οποιαδήποτε ημέρα και ώρα και χωρίς να υπάρχει απολύτως κανένα όριο.
  • Παρέχει διαφάνεια και ασφάλεια μέσω του blockchain, έτσι ώστε να μπορείς να βλέπεις δημόσια τις συναλλαγές, χωρίς να υπάρχει περίπτωση ποτέ να αλλοιωθούν.

Όλα τα παραπάνω μάς δίνουν μια ελευθερία που δεν μπορούμε να την έχουμε με τα χρήματα της καθημερινότητάς μας.

Το μέλλον ανήκει στο bitcoin και τα cryptos ή πιστεύετε ότι είναι «σημείο των καιρών» και μόδα που θα περάσει;

Η άποψή μου πάνω στο θέμα είναι ότι τα κρυπτονομίσματα και η τεχνολογία του blockchain είναι το μέλλον. Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες χώρες υιοθετούν την ψηφιακή οικονομία σαν μέσο συναλλαγής και έτσι τα κρυπτονομίσματα γίνονται όλο και πιο δημοφιλή, πόσο μάλλον το bitcoin, που είναι και το πρώτο που βγήκε στην αγορά.

Σίγουρα, στα επόμενα χρόνια, η τεχνολογία αυτή θα εξελίσσεται, με αποτέλεσμα να έχουμε περισσότερες εφαρμογές για κάθε νέο νόμισμα που θα έρχεται και θα ενσωματώνεται στην αγορά.

Σε αυτήν την περίπτωση, θα επικρατήσουν τα νομίσματα που έχουν να προσφέρουν κάτι πιο ουσιαστικό.

 Αν κάποιος σας ζητούσε να «μαντέψετε» το μέλλον του bitcoin και των υπόλοιπων κρυπτονομισμάτων, τι θα απαντούσατε;

Το μέλλον του bitcoin, παρόλο που βρίσκεται στα πρώτα χρόνια της «ζωής» του, έχει δείξει ότι θα συνεχίσει να μας εκπλήσσει. Αυτά που ξέρουμε και είναι δεδομένα από τον δημιουργό του, Satoshi Nakamoto, βάσει του αλγορίθμου, είναι ότι η παραγωγή του θα τελειώσει το 2140. Επίσης, γνωρίζουμε ότι κάθε 4 χρόνια, η ημερήσια παραγωγή θα μοιράζεται στη μέση, με αποκορύφωμα το 2028 και για τα επόμενα 112 χρόνια, όπου θα έχουν μείνει να παραχθούν περίπου 500.000 coins. Αυτή η εξέλιξη μας δίνει μια εικόνα του τι θα επικρατήσει τα επόμενα χρόνια με την αξία του νομίσματος, με βάση πάντα την προσφορά και τη ζήτηση που υπάρχει.

 Πολλοί κάνουν λόγο για την ευμεταβλητότητα που χαρακτηρίζει bitcoin και cryptos. Τελικά, πόσο ασφαλές καταφύγιο για επενδυτές είναι;

Αυτού του είδους οι επενδύσεις έχουν πάντα ένα ρίσκο, που πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν από τους ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με αυτόν τον κλάδο. Σίγουρα η μεταβλητότητα είναι ένα γεγονός στα κρυπτονομίσματα, που επηρεάζεται από το πόσο δημοφιλές είναι κάθε νόμισμα και από το τι έχει να προσφέρει σαν πρότζεκτ.

Αυτό που θα πρέπει κάποιος να εξετάσει σχολαστικά στην επιλογή ενός κρυπτονομίσματος, από τα 5.000+ που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή, είναι να ψάξει γι’ αυτό το νόμισμα και να διαβάσει για το τι πρόκειται να προσφέρει στην αγορά, έτσι ώστε να έχει τη δυνατότητα να γίνει δημοφιλές και να πάρει μεγάλη αξία.

Η επιλογή ενός νομίσματος δεν είναι εύκολη υπόθεση και πολλές φορές η λανθασμένη επιλογή μπορεί να φέρει αρνητικά αποτελέσματα. Έτσι, λοιπόν, γι’ αυτούς τους λόγους, θέλει προσοχή και σωστή κατανόηση του τρόπου λειτουργίας κάθε νομίσματος.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να μαζέψει κανείς bitcoin;

Για να έχετε μια ολοκληρωμένη απάντηση σε αυτήν την ερώτηση θα πρέπει να ξέρετε πώς ξεκίνησε το bitcoin. Ας τα πάρουμε από την αρχή, λοιπόν: Το bitcoin βγήκε στην αγορά το 2009 και η παραγωγή του («εξόρυξη» όπως το ονομάζουν) γινόταν από έναν υπολογιστή στο σπίτι μας, απλά κατεβάζοντας ένα «πορτοφόλι» και χρησιμοποιώντας την επεξεργαστική δύναμη του υπολογιστή.

Με την πάροδο του χρόνου, το bitcoin άρχιζε να γίνεται πιο δημοφιλές και να ανεβάζει αξία, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο βαθμός δυσκολίας «εξόρυξης». Αυτό, ουσιαστικά, στην πράξη, σήμαινε ότι χρειαζόταν περισσότερη επεξεργαστική ισχύ από ό,τι πριν και γι’ αυτό προχώρησαν σε μικρές ομάδες με υπολογιστές συνδεδεμένους παράλληλα, έτσι ώστε να ανεβάσουν την επεξεργαστική ισχύ και να μπορεί να «εξορυχθεί» πιο εύκολα το bitcoin.

Από το 2015 και μετά, αυτήν την αρμοδιότητα την ανέλαβαν μεγάλες εταιρείες «εξόρυξης», που είχαν στη διάθεσή τους πάρα πολύ μεγάλη επεξεργαστική ισχύ, κι αυτό συνέβη λόγω της μεγάλης ανόδου του bitcoin σε αξία, αλλά και λόγω του βαθμού δυσκολίας.

Αυτήν τη στιγμή, αν θέλει κάποιος να «εξορύξει» bitcoin από τον υπολογιστή του, φυσικά και μπορεί να το κάνει, αλλά πρέπει να λάβει υπ’ όψιν του το κόστος των μηχανημάτων που θα πάρει, την κατανάλωση του ρεύματος αλλά και την τεχνογνωσία που χρειάζεται για να το κάνει αυτό.

Με όλους αυτούς του παράγοντες, μπορεί να ξεκινήσει να ασχοληθεί με την «εξόρυξη» του bitcoin και να δει αν τον συμφέρει. Σε διαφορετική περίπτωση, μπορεί να επιλέξει ένα άλλο νόμισμα, χαμηλότερης αξίας, που να συμφέρει να γίνει η «εξόρυξή» του.

Αυτό που εξηγώ πιο πάνω είναι ο δύσκολος τρόπος για να αποκτήσετε κρυπτονομίσματα. Ο εύκολος τρόπος είναι απλά να ανοίξετε ένα πορτοφόλι και να τα αγοράσετε.

Τι θα συμβουλεύατε όσους ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε bitcoin και cryptos;

Το σημαντικότερο πράγμα σε αυτά είναι η γνώση, και ειδικά επειδή είναι κάτι καινούργιο. Αυτό, δηλαδή, που θέλω να πω είναι ότι πρώτα διαβάζεις και ενημερώνεσαι για το πώς λειτουργούν αυτού του είδους οι συναλλαγές και στη συνέχεια ακολουθείς τα πρώτα σημαντικά βήματα, όπως:

  • Άνοιγμα πορτοφολιού και δημιουργία των πρώτων διευθύνσεων bitcoin.
  • Έλεγχος της ισοτιμίας των ανταλλακτηρίων, όπου βρίσκεται στο coinmarketcap.
  • Αγορά και πραγματοποίηση της πρώτης συναλλαγής με bitcoin.
  • Έλεγχος της συναλλαγής μέσα στο blockchain και κατανόησή της.
  • Μικρές δοκιμαστικές συναλλαγές, έτσι ώστε να γίνεται κατανοητός ο τρόπος λειτουργίας του.

Γι’ αυτό πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό όταν κάποιος ξεκινάει να ασχολείται με τα κρυπτονομίσματα, καλό θα είναι να βρει σωστές πληροφορίες, έτσι ώστε οι επιλογές που θα κάνει να είναι όσο τον δυνατόν πιο ουσιαστικές και αποτελεσματικές για τον ίδιο.

Πόσα bitcoins κυκλοφορούν παγκοσμίως και τι είναι τα λεγόμενα «χαμένα bitcoins»;

Αυτήν τη στιγμή, στην αγορά, υπάρχουν περισσότερα από 18.200.000 bitcoins, τα όποια θα φτάσουν τα 21.000.000 το έτος 2140, βάσει του υπολογισμού του αλγορίθμου που έχει υπολογίσει ο δημιουργός του bitcoin (Satoshi Nakamoto), καθώς θα παράγονται bitcoins καθημερινά. Συγκεκριμένα, τα bitcoins που παράγονται καθημερινά είναι 1.800 και κάθε 4 χρόνια μοιράζονται στη μέση.

Τώρα, όσον αφορά τα «χαμένα bitcoins», υπολογίζεται ότι είναι περίπου στα 5.000.000. Αυτό συμβαίνει γιατί, όταν ξεκίνησε η παραγωγή του bitcoin το 2009, όλοι όσοι ασχολήθηκαν και «εξόρυξαν» bitcoins από τον υπολογιστή τους δεν πίστεψαν στο νόμισμα, με αποτέλεσμα είτε να σβήσουν το «πορτοφόλι» στο οποίο τα είχαν αποθηκευμένα στον υπολογιστή τους είτε να πετάξουν τον σκληρό δίσκο στον οποίο ήταν αποθηκευμένα τα bitcoins.

Επίσης, κάποιοι υπολογιστές χάλασαν, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες τους να μην μπορούν να επαναφέρουν τα bitcoins. Ακόμα, υπάρχουν περιπτώσεις που χαθήκαν τα “private keys” των πορτοφολιών τους, δηλαδή ο κωδικός πρόσβασης για να μπουν στο «πορτοφόλι» τους.

Έτσι, αυτήν τη στιγμή, υπάρχουν διευθύνσεις «πορτοφολιών» bitcoin που τα coins είναι αποθηκευμένα στα «πορτοφόλια», όμως δεν μπορούν να αξιοποιηθούν, καθώς θεωρούνται χαμένα.

Ποια είναι τα τρωτά σημεία του bitcoin (cryptos); Πολλοί μιλούν για σύστημα Ponzi. Ποια είναι η άποψή σας;

Κάθε σύστημα έχει αδυναμίες και τρωτά σημεία, κάποια από τα σημαντικότερα και πιο γνωστά είναι τα εξής:

  • Η ψηφιακή φύση του, το ότι χρησιμοποιείται μόνο μέσω ίντερνετ.
  • Το ότι δεν υπάρχει κεντρική αρχή, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει επικοινωνία για κάποια σχετική βοήθεια.
  • Η απώλεια «κλειδιών», πλέον, είναι στην ευθύνη του χρήστη για την ασφάλεια του «πορτοφολιού» του, γιατί αν, για κάποιον λόγο, χαθούν τα «κλειδιά», δεν υπάρχει περίπτωση ανάκτησης των bitcoins.
  • Η διακύμανση ισοτιμίας, διότι δεν υπάρχει κεντρική αρχή για να παρεμβαίνει στις διακυμάνσεις της προσφοράς και της ζήτησης, καθώς είναι επιρρεπές σε μεγαλύτερες διακυμάνσεις της ισοτιμίας.

Όσον αφορά το αν το bitcoin είναι σύστημα Ponzi, όπως έχω αναφέρει παραπάνω, το bitcoin δεν έχει κεντρική αρχή. Αυτό σημαίνει ότι δεν θεωρείται εταιρεία που μπορεί να δώσει ποσοστά, ώστε να θεωρηθεί σύστημα Ponzi. To bitcoin είναι ελεύθερο στην αγορά και εξαρτάται από την προσφορά και τη ζήτηση.

Η τεχνολογία του blockchain μπορεί να προσφέρει εξαιρετική ανάπτυξη στη χώρα μας και ίσως αυτό να είναι ένα σημαντικό βήμα για να πάμε μπροστά. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να το εκμεταλλευθούμε.

………………………..

Περιοδικό ΧΡΗΜΑ, τευχ. Ιανουάριος -Φεβρουάριος 2020