Σύσταση προς τους servicers να αναζητήσουν άλλους τρόπους επιστροφής των «θεραπευμένων» δανείων στις τράπεζες απευθύνει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) στην πρόσφατη Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνει, «οι servicers καλούνται να διερευνήσουν εναλλακτικούς τρόπους επιστροφής των εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών τα οποία θα πληρούν, τόσο τα κριτήρια της ΕΑΤ, όσο και τα τρέχοντα πιστοδοτικά κριτήρια των τραπεζών. Η αποτελεσματική διαχείριση του ιδιωτικού χρέους θα συμβάλλει στην επιστροφή μέρους των υπό διαχείριση δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών εξυγιασμένα και ικανά να επανενταχθούν στο τραπεζικό σύστημα».
Σύμφωνα με την ΤτΕ, οι servicers διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους στην Ελλάδα. Οι παράγοντες που επηρεάζουν τη διαχείριση των μη-εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από τους ίδιους αφορούν κυρίως στην έλλειψη χρηματοδότησης και στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην ολοκλήρωση των νομικών ενεργειών και των ρευστοποιήσεων. «Όσον αφορά το πρώτο, η χρήση του ισχύοντος σχετικού πλαισίου πιστώσεων για αναχρηματοδότηση ρυθμισθέντων δανείων θα μπορούσε να παρέχει τη δυνατότητα επανάκαμψης μέρους του χαρτοφυλακίου ΜΕΑ (π.χ. για κεφάλαια κίνησης επιχειρήσεων), ωστόσο, μέχρι σήμερα, καμία εταιρεία διαχείρισης δεν έχει αιτηθεί άδεια για την αναχρηματοδότηση απαιτήσεων. Επίσης, μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί άδεια σε καμία εταιρία παροχής πιστώσεων που βάσει του νέου πλαισίου προβλέπει τη χρηματοδότηση ρυθμισθεισών απαιτήσεων. Σε περιπτώσεις όπου έχουν εξαντληθεί όλες οι διαθέσιμες ενέργειες, οι καθυστερήσεις που καταγράφονται στην υλοποίηση των δικαστικών ενεργειών και αποφάσεων, λειτουργούν ανασταλτικά στην αποτελεσματική διαχείριση του ιδιωτικού χρέους», τονίζεται.
Οι βασικές προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι servicers είναι, σύμφωνα με την ΤτΕ, οι εξής:
1) Η περαιτέρω προσαρμογή της διακυβέρνησης, των πολιτικών και των διαδικασιών τους, καθώς και των συστημάτων εσωτερικού ελέγχου τους, προκειμένου να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις του νέου πλαισίου,
2) Η περαιτέρω χρήση του αναθεωρημένου εξωδικαστικού μηχανισμού για αποτελεσματικότερη εφαρμογή των ρυθμίσεων,
3) Η περαιτέρω ενίσχυση των ενεργειών στο πλαίσιο επίτευξης των στόχων βάσει του προγράμματος κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής»,
4) Η ψηφιοποίηση διαδικασιών και αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους δανειολήπτες.