Σε μια ακόμη επισκόπηση των πρόσφατων εξελίξεων προχωρά η Τράπεζα της Ελλάδος στο νέο «Note on the Greek economy», που δημοσιεύεται πριν από τις προγραμματισμένες συναντήσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και του Γενικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Το υπόμνημα αναφέρει ότι η οικονομική δραστηριότητα συνέχισε να επεκτείνεται με ικανοποιητικό ρυθμό (2,2% σε ετήσια βάση) το 2025:Q1, ξεπερνώντας τις επιδόσεις της ζώνης του ευρώ (1,5% σε ετήσια βάση), παρά την αυξημένη αβεβαιότητα στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον. Ο πληθωρισμός βάσει του ΕνΔΤΚ παρέμεινε σχετικά αυξημένος στο 3,0% το 2024, λόγω του επίμονου πληθωρισμού των υπηρεσιών, κινούμενος πλάγια σε αυτό το ποσοστό τους πέντε πρώτους μήνες του 2025. Τον Ιούνιο επιταχύνθηκε στο 3,6% λόγω των αυξήσεων στους ρυθμούς πληθωρισμού της ενέργειας και των υπηρεσιών. Στην αγορά κατοικίας, οι τιμές των διαμερισμάτων συνέχισαν να αυξάνονται με έντονο, αν και επιβραδυνόμενο, ρυθμό στη διάρκεια του 2024 και το 2025:Q1. Οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας παρέμειναν θετικές το 2025:Q1, με την απασχόληση να αυξάνεται και την ανεργία να μειώνεται περαιτέρω. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε το 2024 και επιδεινώθηκε περαιτέρω τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2025.
Στο δημοσιονομικό μέτωπο, υπήρξε θετική έκπληξη με το πρωτογενές δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2024 να διαμορφώνεται σε πλεόνασμα 4,8% του ΑΕΠ, σημαντικά μεγαλύτερο από τον στόχο του Προϋπολογισμού του 2025 (2,5%), κυρίως λόγω των υψηλότερων φορολογικών εσόδων. Ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ μειώθηκε κατά 10 μονάδες βάσης το 2024 σε σύγκριση με το 2023 σε 153,6% λόγω της πρόωρης αποπληρωμής του χρέους και της αξιοσημείωτης οικονομικής ανάπτυξης.
Η πιστωτική επέκταση των εταιρικών τραπεζών επιταχύνθηκε σημαντικά το 2024 και τους πρώτους μήνες του 2025, σύμφωνα με την οικονομική ανάπτυξη και τη μείωση των επιτοκίων. Οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα συνεχίζουν να αυξάνονται, αλλά η ετήσια αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών έχει επιβραδυνθεί. Τα τραπεζικά επιτόκια χορηγήσεων μειώνονται κυρίως για τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις. Οι αποδόσεις και τα spreads των κρατικών ομολόγων παρέμειναν σε γενικές γραμμές αμετάβλητα, καθώς ο αντίκτυπος της αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας βοήθησε να μετριαστεί η επίδραση της αυξανόμενης μεταβλητότητας των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών αγορών. Τα ελληνικά εταιρικά ομόλογα και οι μετοχές σημείωσαν καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τις αντίστοιχες της ζώνης του ευρώ, ακόμη και εν μέσω της αναταραχής στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές που προκλήθηκε από την αβεβαιότητα της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ.
Όσον αφορά το μέλλον, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της ΤτΕ (Ιούνιος 2025), η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2,3% το 2025 και στη συνέχεια να συγκλίνει προς τη δυνητική ανάπτυξη. Η ανάπτυξη θα προέλθει κυρίως από την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις που υποστηρίζονται από τους διαθέσιμους ευρωπαϊκούς πόρους. Ο πληθωρισμός αναμένεται να επιβραδυνθεί περαιτέρω το 2025. Ο δημοσιονομικός προσανατολισμός αναμένεται να γίνει επεκτατικός το 2025 λόγω της εφαρμογής του RRF. Οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τις προβλέψεις για την ανάπτυξη είναι κυρίως καθοδικοί και σχετίζονται κυρίως με την αυξημένη γεωπολιτική αβεβαιότητα και την αβεβαιότητα της παγκόσμιας εμπορικής πολιτικής και την κλιματική αλλαγή.