γράφει η “ξενοδόχος”
- «Η κινητικότητα στον τομέα των επενδύσεων σε ακίνητα, η οποία αποτυπώνεται και στην εξέλιξη του ύψους και του ρυθμού μεταβολής των επενδύσεων από το εξωτερικό, σχετίζεται κυρίως με την εξαιρετική πορεία του τουρισμού των τελευταίων ετών».
Αυτό αναφέρει στην ετήσια έκθεσή του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας, συνδέοντας το …comeback της εγχώριας αγοράς ακινήτων με τον κλάδο, ο οποίος έχει συνεχιζόμενα υψηλές επιδόσεις κατά τη διάρκεια της τελευταίας εξαετίας.
Ο ίδιος πάντως κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία του κλάδου εφεξής αναφέροντας ότι ενδέχεται να επηρεαστεί, μαζί και με τις ελληνικές εξαγωγές,από την επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας σε συνδυασμό και με την αυξημένη αβεβαιότητα σχετικά με το Brexit.
Αναφορικά με την κινητικότητα που υπάρχει λόγω τουρισμού στην εγχώρια αγορά ακινήτων, η έκθεση αναφέρει ότι η συστηματική αύξηση των τουριστικών αφίξεων των τελευταίων τουλάχιστον πέντε ετών έχει προσελκύσει αξιοσημείωτο επενδυτικό ενδιαφέρον, το οποίο εστιάζει στην αγορά και ανάπτυξη καταλυμάτων υψηλών προδιαγραφών, απευθυνόμενων πλέον σε τουρισμό υψηλότερου επιπέδου σε σχέση με το παρελθόν.
- Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, την περίοδο 2012-2018 ο αριθμός των διαθέσιμων πολυτελών κλινών της χώρας αυξήθηκε κατά 52,8%, ενώ πλέον η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων υπερβαίνει το 50% τόσο πανελλαδικά όσο και στην Αττική, η οποία ακόμη και στα χρόνια πριν από την κρίση κατέγραφε αρκετά χαμηλότερα ποσοστά πληρότητας.
Ο ρυθμός αύξησης των διαθέσιμων κλινών αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω την περίοδο 2018- 2020, δεδομένης της τρέχουσας και της σχεδιαζόμενης κατασκευαστικής δραστηριότητας στον ξενοδοχειακό τομέα.
Στο κέντρο μόνο της Αθήνας έχει ξεκινήσει ή πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα η ανάπτυξη τουλάχιστον δέκα μονάδων, οι οποίες έχουν προκύψει είτε από αλλαγή χρήσης παλαιότερων ακινήτων, κυρίως γραφείων, είτε από ανακαίνιση και επαναλειτουργία μονάδων οι οποίες είχαν παραμείνει για αρκετά χρόνια κενές και αναξιοποίητες. Αντίστοιχο ενδιαφέρον φαίνεται να προσελκύει ο άξονας της λεωφόρου Συγγρού και το παραλιακό μέτωπο της Αττικής.
- Σημειωτέον ως προς το τελευταίο ότι αρκετά από τα υπό αξιοποίηση ακίνητα αποτελούν ιδιοκτησία ασφαλιστικών φορέων, οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι την ευνοϊκή συγκυρία και το ενδιαφέρον επενδυτικών κεφαλαίων, εταιριών ανάπτυξης, διεθνών αλυσίδων ξενοδοχείων και tour operators, επιλέγουν τη διενέργεια διαγωνισμών για τη μακροχρόνια παραχώρηση των επαγγελματικών ακινήτων τους, ειδικά στο κέντρο της πρωτεύουσας.
Στο «μέτωπο» της αξιοποίησης των ακινήτων του Δημοσίου και των προωθούμενων επενδύσεων, ωστόσο, όπως αναφέρεται, ο ρυθμός εξέλιξης των διαγωνισμών και της υλοποίησης των έργων εξακολουθεί να είναι αργός.
Η έναρξη της αξιοποίησης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, παρά την επίλυση πλήθους ζητημάτων και την επίσπευση του διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου για το καζίνο στα τέλη του 2018, εκκρεμεί ακόμη, καθυστερώντας μία επένδυση εκτιμώμενου ύψους περί τα 8 δισεκ. ευρώ, η οποία, εκτός των εσόδων που θα αποφέρει στο Δημόσιο και των υπόλοιπων θετικών επιδράσεων τοπικά και εθνικά, μπορεί να εκπέμψει ένα θετικό σήμα όσον αφορά το επενδυτικό περιβάλλον της χώρας».
Εντός του 2019 αναμένεται η έναρξη των κατασκευαστικών έργων στην έκταση της Κασσιόπης στην Κέρκυρα, επτά έτη μετά την έναρξη της διαδικασίας ιδιωτικοποίησής της. Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 120 εκατ. ευρώ και αφορά την ανάπτυξη τουριστικών χρήσεων υψηλών προδιαγραφών και μαρίνας.
Άλλες επενδύσεις σε δημόσια ακίνητα οι οποίες προωθούνται είναι η παραχώρηση για 40 χρόνια της μαρίνας Χίου με προβλεπόμενη επένδυση άνω των 6 εκατ. ευρώ, για την οποία έχει επιλεγεί ανάδοχο σχήμα, η παραχώρηση της μαρίνας Αλίμου, για την οποία οι διαγωνιστικές διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ στη λήξη του 2018 επαναπροκηρύχθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ η διαγωνιστική διαδικασία για το ακίνητο “Ξενία Κύθνου”.
Τέλος, σε στάδιο ολοκλήρωσης βρίσκεται η διαδικασία διευθέτησης των νομικών, τεχνικών και διοικητικών εκκρεμοτήτων για άλλα σημαντικά δημόσια ακίνητα όπως αυτά της Κέρκυρας (Castello Bibelli) και της περιοχής Αφάντου της Ρόδου.