Aύξηση εποπτικού προσωπικού και ειδικός μηχανισμός (λογισμικό) από την EIOPA είναι τα νέα εποπτικά ‘όπλα’ της ΤτΕ. Oι επιτόπιοι έλεγχοι έχουν αυξηθεί κατά το β’ εξάμηνο 2024 και θα συνεχιστούν με μεγαλύτερη ένταση.

Οι πρόσφατοι έλεγχοι  κλιμακίων της Τράπεζας της Ελλάδος σε καταστήματα ασφαλιστικών εταιρειών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δείχνει ότι κάτι αλλάζει πλέον στον εποπτικό έλεγχο της ασφαλιστικής αγοράς.

Η Τράπεζας της Ελλάδος , προχώρησε σε αύξηση του προσωπικού της στη ΔΕΙΑ ενώ ταυτόχρονα αποκτήθηκε συγκεκριμένος μηχανισμός από την EIOPA που μπορεί να προσδιορίσει τους πιθανούς κινδύνους και για τις ασφαλιστικές και για τους διαμεσολαβητές. Σύμφωνα με πληροφορίες του IW,  το νέο λογισμό υπό την μορφή πλατφόρμας εντοπίζει τα πιθανά προβλήματα των ασφαλιστικών και ειδικά των καταστημάτων τους. Οι έλεγχοι που γίνονται , προέρχονται από πολλές παραμέτρους. Οι βασικότερες είναι :

  1. O όγκος των εργασιών
  2. Όσο μεγαλύτερος είναι ο όγκος των εργασιών ενός καταστήματος τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες για εξεύρεση προβλημάτων
    1. Το είδος των εργασιών
    2. Εντοπίζεται το είδος του χαρτοφυλακίου και οι πιθανοί κίνδυνοι. Πιο ενδεικτικές περιπτώσεις είναι τα επενδυτικά προιόντα που πρέπει να ακολουθηθεί ειδική διαδικασία για την πώλησή τους
  1. Η ύπαρξη πολλών καταγγελιών για τα συγκεκριμένα καταστήματα

Η ύπαρξη καταγγελιών σε συνδυασμό με τον όγκο των εργασιών μπορεί να δείξει ότι στο συγκεκριμένο κατάστημα υπάρχει πρόβλημα.

Οι έλεγχοι έχουν ως στόχο όχι μόνο την τιμωρία του καταστήματος ή της ασφαλιστικής εταιρείας αλλά και της ενημέρωσης. Εάν για παράδειγμα, το λάθος προέρχεται στη διαδικασία και δεν επηρεάζει τον συστημικό ρόλο, το κλιμάκιο της ΤτΕ μπορεί να δείξει τον τρόπο που θα πρέπει να γίνεται η διαδικασία. Επίσης , χρησιμοποιείται ήδη η τηλεδιάσκεψη με επαγγελματίες της Διαμεσολάβησης  προκειμένου να δοθούν συγκεκριμένες κατευθύνσεις είτε αυτές αφορούν την διαδικασία εγγραφής της παραγωγής (πχ IDD).