Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ
Αφού ταξίδεψε σε ολόκληρο τον πλανήτη, προσπαθώντας να πουλήσει τα Ομόλογα της Ελληνικής Δημοκρατίας, αφού ικέτεψε και υποσχέθηκε «πολλά παράλληλα οφέλη», στους διαχειριστές κεφαλαίων που θα μας «βοηθήσουν να βγούμε στις αγορές», τελικά υποχρεώθηκε σε έναν ακόμη ταπεινωτικό συμβιβασμό.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα εκδώσει ένα μικρής χρονικής διάρκειας κρατικό ομόλογο και θα ζητήσει από τις Τράπεζες της χώρας να το αγοράσουν.
Με αυτό τον τρόπο, τουλάχιστον το υψηλό επιτόκιο που είναι υποχρεωμένη -λόγω αναξιοπιστίας– να καταβάλλει η Ελληνική Δημοκρατία, θα το καρπωθούν ως απόδοση οι ελληνικές τράπεζες και όχι τα «κοράκια των αγορών».
Οι Τράπεζες της χώρας αντί να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη της Ελληνικής Δημοκρατίας, αντί να δώσουν τα ελάχιστα διαθέσιμα σε νέα στεγαστικά, επιχειρηματικά και αναπτυξιακά δάνεια, θα διαθέσουν την γλίσχρα ρευστότητά τους για δανείσουν τον «καλύτερο πελάτη», το Ελληνικό Κράτος.
Πρώτο εμπόδιο, ο Μάριο Ντράγκι. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να εγκρίνει τη διεύρυνση των ορίων που έχει επιβάλει για τις θέσεις που πρέπει να διατηρούν οι εγχώριες συστημικές τράπεζες στα ελληνικά ομόλογα.
Το θέμα συζητήθηκε στην ολιγόλεπτη συνάντηση που είχε χθες ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Μάριο Ντράγκι στις Βρυξέλλες.
Το Υπουργείο Οικονομικών θέλει τώρα να εκδώσει ένα 3ετές ή στην καλύτερη περίπτωση 5ετές ομόλογο, συνολικής αξίας έως 3 δις Ευρώ ώστε μαζί με ένα μέρος των ταμειακών διαθεσίμων από το «μαξιλάρι ασφαλείας» να συγκεντρωθεί ένα ποσό που θα αποπληρώσει ένα μεγάλο μέρος των υψηλότοκων δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα.
Με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί η επιρροή του ΔΝΤ ως «δανειστή» της Ελληνική Δημοκρατίας και ταυτόχρονα διευκολύνεται συνολικά η εξυπηρέτηση του Χρέους. Στο ΔΝΤ οφείλουμε 10,8 δις Ευρώ. Στόχος είναι να περιοριστεί το χρέος σε κάτω από 5 δισ. ευρώ.
Το δεύτερο σχέδιο αφορά την τιτλοποίηση «κόκκινων δανείων». Θα εκδοθούν τραπεζικά ομόλογα ονομαστικής αξίας έως 6-7 δις Ευρώ, με την εγγύηση της Ελληνικής Δημοκρατίας και ενέχυρο 20 δισ Ευρώ προβληματικών δανείων.
Και αυτό το σχέδιο απαιτεί έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σε κάθε περίπτωση όλα θα ξεκινήσουν εφόσον ανάψει πράσινο φως για να αυξηθεί το όριο αγοράς κρατικών ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες…