Γράφει η «ξενοδόχος»
Την εκπόνηση ενός νέου στρατηγικού πλάνου για τον ελληνικό τουρισμό, ανακοίνωσε χθές ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατόπιν της συνάντησης που είχε με τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη επιβεβαιώνοντας ότι ο κλάδος βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης.
Όπως επισήμανε ο Πρωθυπουργός το σχέδιο θα είναι έτοιμο εντός του επόμενου εξαμήνου και θα υπάρξει συνεργασία με τους φορείς του τουρισμού. «Θέλουμε τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και συνολικά τον κλάδο του τουρισμού που στήριξε την ελληνική οικονομία στα χρόνια της κρίσης. Η χώρα χρειάζεται ένα 10ετές σχέδιο για τον κλάδο το οποίο θα εστιάζει σε τρία βασικά στοιχεία: τη βιωσιμότητα, την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Από την πλευρά του, ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε και στα υπόλοιπα θέματα που θα χειριστεί το αμέσως επόμενο διάστημα το υπ. Τουρισμού και συγκεκριμένα, το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις βραχυχρόνιες τουριστικές μισθώσεις, το κομμάτι της τουριστικής εκπαίδευσης, ενώ ανέφερε ότι χρειάζεται ένας ΕΟΤ, ο οποίος θα μπει σε νέες βάσεις, ώστε να τεθεί ένα νέο σύγχρονο πλαίσιο για την προβολή της χώρας.
Στο «μέτωπο» των τουριστικών φορέων ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Γιάννης Ρέτσος σχολίασε ότι «οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού μας δικαιώνουν. Είναι ζητούμενο πλέον να μπούμε σ’ ένα νέο κύκλο ώριμης και βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, προσθέτοντας ότι η προσήλωση στην καταμέτρηση αφίξεων και στα ρεκόρ των 33 εκατ. των τουριστών του 2018 «δεν οδηγεί πουθενά, εάν δεν επικεντρωθούμε πρώτα στη διαχείριση των προορισμών και την ωρίμανση του κλάδου».
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος θεωρεί ότι «η σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Τουρισμού, αποδεικνύει ότι ο κλάδος αποκτά βαρύτητα για την ελληνική κυβέρνηση και αυτό μας ικανοποιεί ιδιαίτερα. Αναμένουμε την εκπόνηση δεκαετούς σχεδίου για τον τουρισμό μέσα στο επόμενο εξάμηνο, για το οποίο θα είμαστε αρωγοί από το πρώτο λεπτό».
Οι ξενοδόχοι μάλιστα «χαιρετίζουν» την αντίληψη ότι το αρμόδιο υπουργείο είναι οριζόντιο και ουσιαστικά υποχρεούται να συνεργάζεται με πολλά άλλα υπουργεία.
- «Είναι κάτι που το είχαμε επισημάνει πολλές φορές στο παρελθόν, ότι για την επίλυση καθημερινών και χρόνιων θεμάτων που μας απασχολούν (περιβαλλοντικά, εργασιακά, αναπτυξιακά, πνευματικής ιδιοκτησίας, ασφάλειας, εκπαίδευσης κ.α) χρειάζονται συγκεκριμένοι στόχοι και χρονοδιαγράμματα. Απαιτείται η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων Υπουργείων, αλλά και της Αυτοδιοίκησης», αναφέρει ο κ. Τάσιος.