Σοβαρά παραμένουν τα ζητήματα γύρω από το σύστημα Υγείας στη χώρα μας και παρά την αντικειμενικά θετική ανταπόκριση που υπήρξε στις δύσκολες ανάγκες της πανδημίας, πολλές είναι οι βελτιώσεις που απαιτούνται.
Αυτά τέθηκαν επί τάπητος πρόσφατα σε μια ενδιαφέρουσα ειδική εκδήλωση του ελληνογαλλικού επιμελητηρίου στο πλαίσιο ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη Δημόσια Υγεία – Ελληνογαλλική στρατηγική συνεργασία.
Μεταξύ άλλων στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι θετικές πρακτικές – μεταρρυθμίσεις του γαλλικού συστήματος Υγείας, οι ανάγκες που έχει σήμερα το ελληνικό σύστημα…αλλά και ο κρίσιμος ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης.
«Το γαλλικό μοντέλο είναι ένα σύστημα Υγείας που παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα και θα ήταν αρκετά έξυπνο για τη χώρα μας να κάνει κάποτε χρήση αυτών των καλών ιδεών που διέπουν το γαλλικό σύστημα», είπε η τέως Γενική Διευθύντρια της ΕΑΕΕ, κα. Μαργαρίτα Αντωνάκη.
Αναφερόμενη σε προβλήματα του ελληνικού συστήματος και σε ζητήματα της ιδιωτικής ασφάλισης σημείωσε:
«Στη χώρα μας παρά τα πολύ θετικά βήματα τα τελευταία χρόνια στο τομέα της ιδιωτικής ασφάλισης (ποιότητα των υπηρεσιών, αυξανόμενη αξιοπιστία) η διείσδυση της ασφάλισης παραμένει ιδιαίτερα χαμηλή σε σχέση με το πανευρωπαϊκό μέσο όρο
Ο κλάδος Υγείας είναι από τους πιο σημαντικούς κλάδους ασφάλισης: Περίπου 1,5 εκατ. άνθρωποι σήμερα είναι ασφαλισμένοι (είτε με ομαδικά είτε με ατομικά προγράμματα). Δηλαδή περίπου το 15% του πληθυσμού της χώρας
Τα ασφάλιστρα του κλάδου πλησιάζουν το 1 δις ευρώ, ενώ οι αποζημιώσεις κυμαίνονται στα 600 εκατ. ευρώ και περίπου 20 ασφαλιστικές εταιρείες που προφέρουν προϊόντα Υγείας
Αυτά τα προγράμματα εστιάζονται κυρίως στη νοσοκομειακή κάλυψη – όχι αποκλειστικά – και παρά τις πολλές διαφοροποιήσεις (καλυπτόμενα ποσά, εξαιρέσεις – απαλλαγές, γεωγραφικούς περιορισμούς κ.α) το κύριο μέρος των καλύψεων υπάρχει και σε επίπεδο κοινωνικής ασφάλισης.
Τι διαφορετικό προσφέρει η ιδιωτική ασφάλιση;
Η σημαντική διαφορά είναι η εξυπηρέτηση! Το ότι δεν πρέπει να βρεθεί αντιμέτωπος με μακριές λίστες αναμονής ή με κάποιες σοβαρές ελλείψεις του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης – δηλαδή με εκείνα τα χαρακτηριστικά που διαμορφώνουν αρνητικά την εικόνα του μέσου Έλληνα για το σύστημα Υγείας.
Όποιος θα πάει να ασφαλιστεί σε μια εταιρεία με ένα πρόσθετο ιδιωτικό πρόγραμμα, δε θα χρειαστεί να βάλει γερά το χέρι στη τσέπη όταν έρθει η ώρα να νοσηλευτεί. Υπενθυμίζεται πως ιδιωτικές δαπάνες απευθείας από τον πολίτη (out of pocket money) υπολογίζονται στο 35% των συνολικών δαπανών Υγείας», είπε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας για το γαλλικό σύστημα Υγείας τόνισε πως “το γαλλικό σύστημα διαμορφώθηκε σταδιακά ως προς τη καθολικότητα ως και προς το ύψος των επιμέρους καλύψεων
Είναι διαρθρωμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε αυτή η δυσλειτουργία του ελληνικού συστήματος (επικάλυψη) δε φαίνεται να υπάρχει, γιατί είναι επιλογή του γαλλικού συστήματος οι πυλώνες της κοινωνικής και ιδιωτικής ασφάλισης να μην επικαλύπτονται αλλά να αλληλοσυμπληρώνονται
Είναι θετικό και ξεκάθαρο. Αν έπρεπε να αξιολογήσουμε το γαλλικό σύστημα θα λέγαμε ότι έχει πολύ μεγάλο εύρος υπηρεσιών. Έχει ποιότητα υπηρεσιών. Έχει εύκολη προσβασιμότητα. Είναι οικονομικά προσιτό”.
“Οι έρευνες δείχνουν πως ο κόσμος είναι ευχαριστημένος, πολύ μεγαλύτερη αν συγκρίνει κανείς το ελληνικό σύστημα Υγείας. Σε γενικές γραμμές τα out of pocket money είναι κάτω από το 10% όταν στην Ελλάδα ανέρχεται στο 35%. Κρίσιμο στοιχείο τελικά αποτελεί η συστράτευση που υπάρχει στο γαλλικό σύστημα Υγείας με την ιδιωτική ασφάλιση, κάτι που δε συμβαίνει στην Ελλάδα. Η ιδιωτική ασφάλιση συμμετέχει στο συνολικό κόστος του συστήματος Υγείας (με περίπου 13%), ενώ στην Ελλάδα υπολογίζεται στο 4,7%”, κατέληξε.
Κατά την εκδήλωση στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε επίσης, η ψηφιοποίηση στην υπηρεσία των ασθενών με καρκίνο και τη γαλλική μεταρρύθμιση στον τομέα της ιδιωτικής ασφάλισης όπου ο Κ. Χαμπίδης, Δ/ντής Γραφείου ΥπουργείοΨηφιακής Διακυβέρνησης, Γενικός ΓραμματέαςΥπηρεσιών Υγείαςαναφέρθηκε στην αξιολόγηση των νέων τεχνολογιών με στόχο τη βελτίωση της περίθαλψης των ασθενών, ενώ ο Κ. Ιωάννης Κωτσιόπουλος ανέφερε πως η τεχνολογία θα πρέπει να γίνει σύμμαχος των επαγγελματιών υγείας. Ο Julien Rutard της γαλλικής εταιρείας Cap Gemini παρουσίασε τη στρατηγική προσέγγιση που ακολουθεί η Γαλλία για τη ψηφιοποίηση των υπηρεσιών υγείας.
Παράλληλα, η γαλλική μεταρρύθμιση στην ιδιωτική ασφάλιση όπου ο γάλλος καλεσμένος François Garin του ομίλου Groupama παρουσίασε το γαλλικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης που βασίζεται σε ένα μοντέλο κοινωνικής ασφάλισης και εγγυάται καθολική κάλυψη – εξηγώντας έτσι την αποτελεσματικότητα και αναγκαιότητα για συνεργασία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
Ο πρόεδρος του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Laurent Τhuillier χαιρέτησε την εκδήλωση, κάνοντας μνεία στο ελληνικό σύστημα υγείας αλλά και για την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης και σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας.