Ενδιαφέρουσες πληροφορίες αντλήθηκαν από την ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου/εννεαμήνου της Τράπεζας Κύπρου. Θα σταθώ σε μία εξ αυτών, καθώς σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής, και δη της παρουσίας των ρωσικών συμφερόντων/κεφαλαίων στη Μεγαλόνησο.

Ήταν Σεπτέμβριος του 2011 όταν η κυπριακή οικονομία υποβαθμιζόταν από όλους τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης. Ακολούθησε το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, με τη συμμετοχή των κυπριακών τραπεζών να αγγίζει τα 22 δισ. (ποσό μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της Κύπρου).

Στις 30 Νοεμβρίου, η Λευκωσία συμφώνησε με την Τρόικα τη διάσωση της οικονομίας, διεξάγονται διπλές εκλογές και στις 16 Μαρτίου 2013 η κυβέρνηση Αναστασιάδη συμφωνεί στη φορολόγηση-«κούρεμα» (συνολικά 10+5,8 δισ.). Το αποτέλεσμα; Με το “haircut” των καταθέσεων κυρίως Ελλαδιτών «κουρεύτηκε» και το μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεων Ρώσων-Λευκορώσων.

Έκτοτε η πορεία ήταν σταθερά φθίνουσα, μέχρι σήμερα που στην Τράπεζα Κύπρου δεν ξεπερνούν το 1%. Στο 0,8% υπολογίζονται, αντίστοιχα, οι καταθέσεις τους στην Ελληνική Τράπεζα (που περνά στην Eurobank).

Στον αντίποδα της εξόδου των ρωσικών συμφερόντων/κεφαλαίων, η είδηση για περαιτέρω αναβάθμιση της παρουσίας των ΗΠΑ (σ.σ. στη βάση στο Μαρί, από τα κύρια θέματα στον τουρκικό Τύπο). 

AΠΟ ΧΡΗΜΑ WEEK