Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προβλέπει την επιβολή φόρων σε μέτριες-μεγάλες επιχειρήσεις φαίνεται πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί. Κυβερνήσεις χωρών από κάθε γωνιά της ΕΕ ετοιμάζονται να το απορρίψουν, ενώ το πρώτο ρητό ΝΕΙΝ ήρθε ήδη από το Βερολίνο. Ο Φρίντριχ Μερτς ήταν σαφής: «(…) Το να υπάρξει ουσιαστική αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ είναι απαράδεκτο την ώρα που όλα τα κράτη μέλη καταβάλλουν αξιοσημείωτες προσπάθειες για να εξορθολογίσουν τους εθνικούς προϋπολογισμούς…».
Σημειωτέον πως τόσο ο καγκελάριος της Γερμανίας όσο και η επικεφαλής της Κομισιόν προέρχονται από το ίδιο κόμμα, των Χριστιανοδημοκρατών, αλλά από διαφορετικές πτέρυγες του CDU/CSU, με τη φον ντερ Λάιεν να είναι της «σχολής Μέρκελ», ενώ ο Μερτς της σκληρότερης γραμμής Βέμπερ/CSU. Μάλιστα ο Γερμανός καγκελάριος απείλησε ακόμη και με τη χρήση «δικαιώματος αρνησικυρίας». Προφανώς, ένα άμεσο βέτο από το Βερολίνο στις Βρυξέλλες θα περιέπλεκε ακόμη περισσότερο την κατάσταση, για αυτό και είναι πιθανότερο το ενδεχόμενο επίκλησής του από χώρα του γερμανικού μπλοκ.
Δεν είναι τυχαίο πως, μόλις ένα 24ωρο αργότερα, στη γραμμή Μερτς συντάχθηκε η Ολλανδία. Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος της ολλανδικής κυβέρνησης δήλωσε στο Politico ότι «για την Ολλανδία αυτό δεν είναι προς συζήτηση», επιμένοντας στην ανάγκη η ΕΕ να συρρικνώσει τον προϋπολογισμό της, αντί να τον αυξήσει.
Δεν είναι μόνο οι βόρειες χώρες της ΕΕ –εκείνες που παραδοσιακά είναι αντίθετες σε μεγαλύτερες δαπάνες της ΕΕ–, αλλά και ορισμένες νότιες, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια.
Η Αθήνα εμφανίστηκε επιφυλακτική –κυβερνητικά στελέχη υποδέχτηκαν τον προϋπολογισμό με σκεπτικισμό. Προφανώς, περιλαμβάνει ορισμένα μέτρα που θα μπορούσαν να «τιμολογηθούν» θετικά από την ελληνική πλευρά, πλην όμως η γενικότερη αίσθηση είναι μάλλον μετριοπαθής.
Ωστόσο η πρώτη εικόνα δεν είναι θετική για την Αθήνα, τουλάχιστον σε συγκεκριμένους τομείς. Για παράδειγμα, η Πολιτική Συνοχής αλλά και η Κοινή Αγροτική Πολιτική (Κ.Α.Π.). «Πάγια θέση μας είναι ότι παραμένουν κορυφαίες προτεραιότητες για την Ελλάδα και τονίζουμε με έμφαση ότι απαιτούνται υψηλότεροι πόροι και πιο τολμηρά βήματα», δήλωσε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. Ο τελευταίος, από την άλλη, χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη την ενίσχυση των προγραμμάτων για ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος. Τέτοια είναι το μεταναστευτικό, η άμυνα, η κλιματική κρίση, αλλά και το γεγονός ότι διευρύνθηκε σημαντικά ο προϋπολογισμός του χαρτοφυλακίου του Έλληνα Επιτρόπου, καθώς τα δίκτυα μεταφορών και η συνδεσιμότητα είναι τομείς ιδιαίτερης σημασίας για τη χώρα μας».
ΑΠΟ ΧΡΗΜΑ WEEK