του Βάιου Κρόκου
Ένα θετικό έτος αποτέλεσε το 2019 για τον όμιλο ΤΙΤΑΝ έχοντας ως οδηγό την αγορά των ΗΠΑ. Θετική η εικόνα στην ΝΑ Ευρώπη, ενώ άξια αναφοράς ήταν και η δραστηριότητα σε εγχώριο επίπεδο καθώς η Ελλάδα άρχισε να εμφανίζει σημάδια ανάπτυξης, ιδίως στον ιδιωτικό τομέα. Μεγάλες είναι οι προκλήσεις, στον αντίποδα, στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς «αγκάθι» αποτελούν οι αγορές της Αιγύπτου και της Τουρκίας.
-Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου το 2019 διαμορφώθηκε στα €1.60 δισ., σημειώνοντας αύξηση 8% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
-Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 2,8% σε 267,1 εκατ. ευρώ.
-Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας (NPAT), ανήλθαν σε 50,9 εκατ., , ωστόσο, εμφανίζοντας μείωση 5,5% σε σύγκριση με το 2018.
ΗΠΑ: Ξεπέρασε το φράγμα του 1 δις δολαρίων ο τζίρος
Στα βασικά σημεία όσον αφορά την αγορά των ΗΠΑ, αξιοσημείωτο είναι πως ο τζίρος ξεπέρασε ξανά το φράγμα του 1 δις δολαρίων
Όπως αναφέρει η εταιρία, η υψηλότερη ζήτηση στην αγορά, σε συνδυασμό με την έντονη δημογραφική ανάπτυξη στις περιοχές δραστηριοποίησης της Titan America οδήγησαν σε αύξηση των πωλήσεων όλων των προϊόντων, εκτός της ιπτάμενης τέφρας λόγω έλλειψης διαθέσιμων ποσοτήτων.
Στην κερδοφορία συνέτειναν οι υψηλότερες τιμές που επικράτησαν καθώς και οι καλύτερες καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια του έτους, ενώ επιβαρυντικά λειτούργησαν το υψηλότερο κόστος εισαγωγής του τσιμέντου, το υψηλότερο κόστος διανομής και η απώλεια εσόδων από τον τομέα της ιπτάμενης τέφρας.
Οι μειωμένες επιδόσεις ιπτάμενης τέφρας οφείλονται στην έλλειψη διαθέσιμων ποσοτήτων, καθώς το φυσικό αέριο συνεχίζει να αντικαθιστά τον άνθρακα στη βιομηχανία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ.
Κυρίως τουρισμός – ιδιωτικές επενδύσεις σε Ελλάδα
Ο συνολικός κύκλος εργασιών για την Ελλάδα και τη Δ. Ευρώπη παρουσίασε αύξηση 3,3% και διαμορφώθηκε στα 244,9 εκατ. ευρώ ενώ τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 9,2% και ανήλθαν σε 11,9 εκατ. ευρώ
Ειδικότερα, η Ελλάδα παρουσίασε βελτιωμένες επιδόσεις χάρη στην ήπια αύξηση της ζήτησης. Ο τουριστικός κατασκευαστικός τομέας σημείωσε ανάπτυξη και οι ιδιωτικές επενδύσεις, σε οικιστικά ακίνητα και μη, κατέγραψαν άνοδο. Εντούτοις, οι καθυστερήσεις στα δημόσια έργα υποδομών αντιστάθμισαν εν μέρει το όφελος από τις υψηλότερες πωλήσεις στον ιδιωτικό τομέα. Το κόστος παραγωγής επηρεάστηκε θετικά από τις χαμηλότερες τιμές των καυσίμων.
Στην εποχή του κορωνοϊού
«Καθώς γράφονται αυτές οι γραμμές (μέσα Μαρτίου 2020) η έξαρση του κορωνοϊού έχει οδηγήσει σε σημαντική αβεβαιότητα ως προς τις μακροοικονομικές προοπτικές. Αν και δεν έχουμε ακόμη διαπιστώσει τον αντίκτυπο στις δραστηριότητές μας και ο κλάδος μας έχει μικρότερη έκθεση στις άμεσες συνέπειες της έξαρσης του ιού από τους περισσότερους άλλους κλάδους, αναπόφευκτα θα μας επηρεάσει. Σήμερα, επικεντρώνουμε την προσοχή μας στην κρίση του κορωνοιού και τις άνευ προηγουμένου επιπτώσεις που δημιουργεί στην παγκόσμια οικονομία. Λαμβάνουμε μέτρα για την προστασία των εργαζομένων μας, τη διασφάλιση της ικανοποίησης των πελατών μας καθώς και την επιχειρησιακή συνέχεια των δραστηριοτήτων μας. Έχουμε καταρτίσει σχέδια έκτακτης ανάγκης και ευελιξίας, ενισχύοντας την ρευστότητά μας σε €400 εκ. συνδυάζοντας ταμειακά διαθέσιμα και δεσμευμένες τραπεζικές γραμμές χρηματοδότησης», αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση της η εταιρεία εν μέσω των τελευταίων εξελίξεων.
Στο μήνυμα του πάντως ο κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου σημειώνει:
«Είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε ταυτόχρονα την κυκλικότητα των αγορών όπου δραστηριοποιούμαστε όπως και να συμμετέχουμε στις μείζονες μεταμορφωτικές εξελίξεις που θα επηρεάσουν τον κλάδο μας μεταξύ άλλων, εστιάζοντας στην επιχειρηματική αριστεία και την κερδοφορία, καθώς και στην προσαρμοστικότητα, ευελιξία και την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα. Γνωρίζουμε ότι μπορούμε να βασιστούμε στη συνεργασία και τη σύμπραξη όλων των συμ-μετόχων μας ώστε να ανταπεξέλθουμε με επιτυχία στις κοινές μας μελλοντικές προκλήσεις.»