ΑΠΟ ΧΡΗΜΑ WEEK

«Το πιο δύσκολο σε μια ανοδική αγορά είναι να αγοράσεις υψηλότερα την ίδια μετοχή από εκεί που την πούλησες, αφού έτσι αποδέχεσαι το “λάθος”. Για αυτό ακόμα υπάρχουν κωδικοί με πολλά μετρητά και υπομονή που λιγοστεύει. Είναι, επομένως, αργά να τοποθετηθούμε; Το βέβαιο είναι ότι το “εύκολο χρήμα” έχει βγει από την αγορά. Από την άλλη πλευρά, δεν είναι όλες οι μετοχές ακριβές, και οι επιχειρηματικές συμφωνίες δείχνουν ότι υπάρχει ακόμα χώρος για δημιουργία αξίας. Άρα ας θυσιάσουμε μέρος της λιμνάζουσας ρευστότητας και ας αποκτήσουμε ένα “εισιτήριο” στο “πάρτι” της αγοράς. Δεν χρειάζεται να εξαντληθούν τα περιθώρια, δεν χρειάζεται να φθάσουμε στο “όλα μέσα κι ό,τι γίνει”, τονίζει ο πολύπειρος Μάνος Χατζηδάκης, επικεφαλής ανάλυσης της BETA Χρηματιστηριακής. 

«Σε επαφή με το διχίλιαρο συνεχίζει ο Γενικός Δείκτης, με την Περιφέρεια να είναι πλέον “sexy”, με σημαντικά αυξημένους τζίρους και αποδόσεις. Οι περιφερειακές μετοχές, όπως είναι γνωστό, σε περιόδους “νεκρές”, χαρακτηρίζονται από χαμηλούς όγκους συναλλαγών και περιορισμένο αριθμό ελεύθερα διακινούμενων τίτλων (float). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παραμένουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα είτε πτωτικές είτε να κινούνται μέσα σε ένα στενό εύρος τιμών, χωρίς ουσιαστική εμπορευσιμότητα. Σε αυτές τις συνθήκες, αν κάποιος θελήσει να αγοράσει ή να πουλήσει έναν σημαντικό αριθμό μετοχών, η τιμή μπορεί να παρουσιάσει έντονη διακύμανση, είτε ανοδική είτε πτωτική, καθώς δεν υπάρχει αρκετό “βάθος” στην αγορά. Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένες περίοδοι, σύντομες χρονικά, όπου η Περιφέρεια εμφανίζει σημαντική ανοδική κίνηση.

Συνήθως, αυτή η κίνηση ξεκινά από το λεγόμενο “έξυπνο χρήμα”, δηλαδή κεφάλαια που έχουν αποκομίσει κέρδη από μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης και αναζητούν αποδόσεις σε τίτλους μικρότερης εμπορευσιμότητας. Μόλις αρχίσει αυτή η μεταφορά ρευστότητας, παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον και από μικρότερους επενδυτές και ιδιώτες, οι οποίοι αρχίζουν να τοποθετούνται σε μετοχές της Περιφέρειας με ασυνήθιστα υψηλούς όγκους. Το αποτέλεσμα είναι μια απότομη άνοδος στις τιμές αυτών των τίτλων, πολλές φορές δυσανάλογη προς τα θεμελιώδη τους μεγέθη. Το πρόβλημα εμφανίζεται όταν αυτή η αυξημένη ζήτηση σταματά.

Τότε η αγορά στεγνώνει από ρευστότητα, οι αγοραστές λιγοστεύουν και η “έξοδος” γίνεται εξαιρετικά δύσκολη. Η μεταφορά μετοχών γίνεται, πλέον, μόνο με σημαντικές υποχωρήσεις στις τιμές, αφού η εμπορευσιμότητα παραμένει εξαιρετικά χαμηλή. Για αυτόν τον λόγο, οι θεσμικοί επενδυτές αποφεύγουν συνήθως τις μετοχές χωρίς ρευστότητα, καθώς δεν μπορούν εύκολα να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου θεσμικοί, ή πιο έμπειροι “παίκτες”, συλλέγουν μετοχές της Περιφέρειας σε περιόδους αδιαφορίας, με σκοπό να τις διαθέσουν σταδιακά σε μια επόμενη φάση ανόδου, όταν η αγορά θα στραφεί ξανά στις μικρές κεφαλαιοποιήσεις. Συμπερασματικά, η επένδυση σε περιφερειακές μετοχές μπορεί να προσφέρει υψηλές αποδόσεις, όμως συνοδεύεται από αυξημένο ρίσκο, ειδικά όσον αφορά τη δυνατότητα εξόδου. Απαιτεί υπομονή, στρατηγική και έγκαιρη τοποθέτηση, πριν αρχίσει η μαζική συμμετοχή των λιγότερο έμπειρων επενδυτών. Οι ευκαιρίες υπάρχουν, αλλά η “πόρτα είναι στενή” και απαιτείται προσοχή», υπενθυμίζει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.