Δύο προτεραιότητες, όσον αφορά στην απόφαση της κυβέρνησης να διπλασιάσει – αρχής γενομένης από το 2026 – τον ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα που έχουν περιέλθει στη διαχείρισή τους μετά από πλειστηριασμούς, θέτουν οι servicers.
– Nα συνεργαστούν με την πολιτεία προκειμένου να τρέξουν οι διαδικασίες σε ότι αφορά το υποθηκοφυλακεία της χώρας
– Να πιέσουν την νομοπαρασκευαστική επιτροπή στην Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να συμπτηχθεί ο χρόνος των ανακοπών των δημοπρασιών με εκδίκαση περισσότερων της μίας.
Οι παραπάνω δύο μεταβλητές λένε εκπρόσωποι των servicers είναι ο μόνος δρόμος που έχουν προκειμένου να ετοιμάσουν ακίνητα προς πώληση στο τέλος του 2025.
Οι εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων όπως και οι τράπεζες αποκλείεται να ασχοληθούν με την ενοικίαση ακινήτων. Σημειώνουν πως αν ένα σπίτι έχει τις συνθήκες για να νοικιασθεί, τις έχει και για να πουληθεί και οι servicers που κυνηγούν τις γρήγορες ανακτήσεις προτιμούν να πουλήσουν ενώ έχουν πλήρη ανεπάρκεια στο να ενοικιάσουν.
Σε ότι αφορά τα μεγέθη, υπολογίζουν την επίπτωση μεταξύ 10-20 εκατ. ευρώ διότι δεν ξέρουν πόσα ακίνητα θα έχουν μπορέσει να πουλήσουν μέχρι την καταληκτική ημερομηνία.
Ωστόσο και αυτοί όπως και η πολιτεία επιθυμούν να ρίξουν τα ακίνητά τους στην αγορά αρκεί να μπορέσουν να το κάνουν όπως αναφέρουν.
Οι συνθήκες στα υποθηκοφυλακεία της χώρας είναι πάρα πολύ δύσκολες και η πρόγνωση αναφέρει πως θα περάσει καιρός και μάλιστα αρκετός για να αλλάξουν οι ρυθμοί αν δεν γίνει κάτι δραστικό σε σχέση με αυτό. Έτσι μεγάλο τμήμα των ακινήτων βγαίνει εκτός αγοράς.
Την υπόθεση της δομημένης διαχείρισης των ακινήτων αναμένεται σε σημαντικό βαθμό να την βοηθήσει και ο φορέας καθώς έτσι θα τεθούν οριστικά εκτός περιμέτρου τα ακίνητα των ευαλώτων και θα μπορέσουν να επιταχυνθούν οι δημοπρασίες για τους μη ευάλωτους όπως αναφέρουν οι servicers.