Ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει αλλά οι τιμές δεν θα πέσουν. To χρήμα στην Ευρώπη θα παραμείνει ακριβό, για αρκετούς μήνες ακόμη…
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde, χωρίς περιστροφές δήλωσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα περιμένει να δει αξιόπιστα στοιχεία ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο του 2% πριν ξεκινήσει τη συζήτηση για μειώσεις των επιτοκίων.
- “Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ συμφωνεί ότι είναι πρόωρο να ξεκινήσει η συζήτηση για μειώσεις των επιτοκίων”
- “Δεν θα κινηθούμε ημερολογιακά”
- “Θα συνεχίσουμε να βασιζόμαστε στα εισερχόμενα στοιχεία”.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ περιέγραψε τους ανοδικούς κινδύνους στον πληθωρισμό, ξεχωρίζοντας την ένταση στη Μέση Ανατολή και τις νέες διαταραχές στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες.
- “Οι ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό περιλαμβάνουν τις αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις, ειδικά στη Μέση Ανατολή, οι οποίες θα μπορούσαν να ωθήσουν τις τιμές της ενέργειας και το κόστος των φορτίων υψηλότερα βραχυπρόθεσμα και να παρεμποδίσουν το παγκόσμιο εμπόριο. Ο πληθωρισμός θα μπορούσε επίσης να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις εάν οι μισθοί αυξηθούν περισσότερο από το αναμενόμενο ή τα περιθώρια κέρδους αποδειχθούν πιο ανθεκτικά”
- “Αντίθετα, ο πληθωρισμός μπορεί να εκπλήξει καθοδικά εάν η νομισματική πολιτική περιορίσει τη ζήτηση περισσότερο από το αναμενόμενο ή εάν το οικονομικό περιβάλλον στον υπόλοιπο κόσμο επιδεινωθεί απροσδόκητα.
- Επιπλέον, ο πληθωρισμός θα μπορούσε να μειωθεί ταχύτερα βραχυπρόθεσμα, εάν οι τιμές της ενέργειας εξελιχθούν σύμφωνα με την πρόσφατη καθοδική μετατόπιση των προσδοκιών της αγοράς για τη μελλοντική πορεία των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου”
Σε αυτό το πλαίσιο η πρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε την αξιολόγηση της τράπεζας ότι τα βασικά της επιτόκια βρίσκονται σε επίπεδα τα οποία, αν διατηρηθούν για επαρκώς μακρό χρονικό διάστημα, θα έχουν σημαντική συμβολή στον στόχο του 2%.
- “Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα στοιχεία”.
- “Οι αποφάσεις μας για τα επιτόκια θα βασίζονται στην αξιολόγησή μας για τις προοπτικές του πληθωρισμού υπό το πρίσμα των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών στοιχείων, για τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και για την ένταση με την οποία μεταδίδεται η νομισματική πολιτική”.
Για την οικονομία της ζώνης του ευρώ η πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε ότι είναι πιθανό να έμεινε στάσιμη το τελευταίο τρίμηνο του 2023, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι θα παραμείνει αδύναμη σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο. Ωστόσο, ορισμένοι δείκτες δείχνουν ανάκαμψη της ανάπτυξης πιο μακροπρόθεσμα, πρόσθεσε.
Η αγορά εργασίας παρέμεινε εύρωστη, ωστόσο η ζήτηση για εργατικό δυναμικό επιβραδύνεται, με λιγότερες κενές θέσεις να προκηρύσσονται.
Σε γενικές γραμμές, οι κίνδυνοι για την οικονομική ανάπτυξη παραμένουν καθοδικοί.
- “Η ανάπτυξη θα μπορούσε να είναι χαμηλότερη αν ο αντίκτυπος της νομισματικής πολιτικής αποδειχθεί εντονότερος απ’ ό,τι αναμένεται. Μια υποτονικότερη παγκόσμια οικονομία ή η περαιτέρω επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου επίσης θα επηρέαζαν καθοδικά την ανάπτυξη”.
- “Ο αδικαιολόγητος πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και η τραγική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή αποτελούν βασικές πηγές γεωπολιτικού κινδύνου. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών για το μέλλον να μειωθεί και το παγκόσμιο εμπόριο να διαταραχθεί”
Στον αντίποδα,
- “η ανάπτυξη θα μπορούσε να είναι υψηλότερη αν η άνοδος των πραγματικών εισοδημάτων ενισχύσει την κατανάλωση περισσότερο από το αναμενόμενο ή αν η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας ξεπεράσει τις εκτιμήσεις”