του Κώστα Σιαμπράκου, Meizon Παροχή Χρημ/κών Υπηρεσιών

Οι θετικές αποδόσεις σε πλήθος υποκατηγοριών αμοιβαίων κεφαλαίων, και ιδίως σε εκείνες που επενδύουν άμεσα ή έμμεσα σε ελληνικούς μετοχικούς τίτλους, προσέφεραν το καλύτερο έναυσμα για το ξεκίνημα του δεύτερου εξαμήνου, οδηγώντας το ενεργητικό του ελληνικού θεσμού σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα. 

Πράγματι, κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, το ενεργητικό κατέγραψε αύξηση 0,86%, διαμορφούμενο σε 26,51 δισ. ευρώ. Η απόλυτη ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης ανήλθε σε 224,15 εκατ. ευρώ και οφείλεται αποκλειστικά στη θετική μέση απόδοση 1,01% του συνόλου της αγοράς. 

Πρόκειται για την πρώτη βραχυπρόθεσμη περίοδο εντός του 2025 όπου η αγορά καταγράφει εκροές, οι οποίες ανήλθαν στα 160,75 εκατ. ευρώ. Οι εκροές αυτές προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή, εξαιτίας αποχωρήσεων κεφαλαίων ύψους 287,96 εκατ. ευρώ, λόγω λύσης αμοιβαίων κεφαλαίων που έφτασαν στο τέλος της διάρκειάς τους. 

Έχουμε ήδη επισημάνει, σε προηγούμενα σχόλιά μας, ότι η ελληνική αγορά των Α/Κ καλείται, στο υπόλοιπο του έτους, να διαχειριστεί μια νέα κρίσιμη πρόκληση: θα συνεχιστεί η δυναμική των υψηλών εισροών ή θα αρχίσουμε να παρατηρούμε εβδομάδες με αρνητικά ισοζύγια εισροών/εκροών; Το ερώτημα αυτό καθίσταται επίκαιρο, καθώς η συχνότητα λύσης προϊόντων περιορισμένης χρονικής διάρκειας θα αυξάνεται. 

Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η εντυπωσιακή ροή εισροών των τελευταίων ετών βασίστηκε κυρίως σε Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή και Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας, τα οποία στηρίχθηκαν σε επενδυτικά προϊόντα με περιορισμένη διάρκεια και πιθανή διανομή ετήσιου μερίσματος. Το κρίσιμο ερώτημα, πλέον, είναι κατά πόσο, εντός του μεταβλητού και ασταθούς διεθνούς μακροοικονομικού περιβάλλοντος, θα υπάρξει η δυνατότητα σχεδιασμού και διάθεσης νέων προϊόντων αυτού του τύπου, ικανών να ανανεώσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον και να διατηρήσουν τον ρυθμό των εισροών; 

Προς το παρόν, ωστόσο, παρατηρείται σταθερή δημιουργία νέων προϊόντων, τόσο του παραπάνω τύπου όσο και με διαφορετικούς επενδυτικούς προσανατολισμούς, γεγονός που έχει οδηγήσει τον συνολικό αριθμό των ενεργών Α/Κ να ανέρχεται πλέον σε 471, που είναι και ο υψηλότερος της σύγχρονης ιστορίας του θεσμού. 

Αν και η αγορά στο σύνολό της υπέστη εκροές, η εικόνα δεν πρέπει να μας ξεγελά, καθώς στις 11 από τις 18 κατηγορίες υπήρξαν τοποθετήσεις νέων κεφαλαίων, με υψηλότερες: στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 38,05 εκατ. ευρώ, στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 36,71 εκατ. ευρώ, στα Μικτά Α/Κ με 31,93 εκατ. ευρώ, στα ΑΚΧΑ Κυμαινόμενης ΚΑΕ με 10,91 εκατ. ευρώ και στα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με 7,40 εκατ. ευρώ. 

Ως προς τις μέσες αποδόσεις, μόνο μία κατηγορία έκλεισε με αρνητικό πρόσημο, τα Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυγμένων Χωρών με -0,31%. Οι υπόλοιπες κατηγορίες σημείωσαν θετική μέση απόδοση, με υψηλότερη στα Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 5,50%, στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 5,04%, στα Μικτά Α/Κ με 1,68%, στα Funds of Funds Μετοχικά με 0,25% και στα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με 0,97%. 

Από την έναρξη της χρονιάς, το ενεργητικό καταγράφει άνοδο 19,86%, με παράλληλη κίνηση μεριδίων 14,29%. Η απόλυτη αύξηση της κεφαλαιοποίησης ανέρχεται σε 4,40 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,06 δισ. ευρώ προέρχονται από τοποθετήσεις νέων κεφαλαίων. Ο ρυθμός εισροών ως προς την άνοδο του ενεργητικού υποχώρησε στο 69,51% εντός του Ιουλίου. 

Τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή παραμένουν η κατηγορία με τον μεγαλύτερο όγκο εισροών, αξίας 2,07 δισ. ευρώ. Αμέσως επόμενες είναι τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 293,35 εκατ. ευρώ, τα Μικτά Α/Κ με 177,84 εκατ. ευρώ, τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με 158,93 εκατ. ευρώ και τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 91,45 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζουμε ότι στην τελευταία κατηγορία στράφηκαν έντονα οι μεριδιούχοι από τις αρχές Μαΐου και έπειτα. 

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ