Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Η Berkshire Hathaway, η εταιρεία χαρτοφυλακίου του δισεκατομμυριούχου μεγαλοεπενδυτή Warren Buffett αποκάλυψε με την αφορμή της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων β’ τριμήνου της, ότι διαθέτει “βουνό” ρευστών διαθεσίμων ύψους 111 δισ. δολ. Το ερώτημα πού εγείρεται τώρα είναι….τι θα κάνει με αυτά. Θα επιστρέψει μέρος του ποσού στους μετόχους -μέσω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών- ή θα δρομολογήσει νέες συμφωνίες εξαγοράς εταιρειών ή αγορές μετοχικών πακέτων σε εμβληματικές εταιρείες όπως η Apple ;
“Η αγορά πιστεύει οτι η διοίκηση της Berkshire θέλει και μπορεί να επαναγοράσει ίδιες μετοχές”, δήλωσε ο αναλυτής της Edward Jones, Jim Shanahan. “Αν όμως η τιμή της μετοχής της Berkshire αυξηθεί κι άλλο, αυτό θα γίνει δύσκολο”.
Οπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg, ο κ. Buffett προτιμά να επενδύει σε εταιρείες και να εξαγοράζει επιχειρήσεις, από ασφαλιστικές μέχρι σιδηροδρόμους για να επεκτείνει την Berkshire Hathaway. Ομως, οι τιμές για ορισμένες δραστηριότητες διαμορφώθηκαν σε ιστορικά υψηλα το προηγούμενο διάστημα, εγείροντας “ανυπέρβλητα εμπόδια” για όλες τις συμφωνίες εξαγοράς που μπήκαν στο μικροσκόπιο του “σοφού της Ομάχα”, όπως σημείωσε ο ίδιος στην ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους της Berkshire.
Ως αποτέλεσμα, το “οπλοστάσιο” ρευστού του είναι πολύ μεγαλύτερο από ότι θα ήθελε, παρότι η Berkshire επενδύει γενναιόδωρα σε εταιρίες όπως την Apple: H αξία του ποσοστού που κατέχει στο “Μήλο” αυξήθηκε στα 47,2 δισ. δολάρια στο τέλος Ιουνίου από 40,7 δισ. δολ. στο τέλος του α’ τριμήνου. “Ακόμα και μετά από αυτή την τεράστια αύξηση θέσης στη Apple, ο κ. Buffettt δυσκολεύεται να αξιοποιήσει τα τεράστια ρευστά διαθέσιμα που κατέχει”, παρατηρεί ο Bill Smead της Smead Capital Management.
Ο κ. Buffett έχει επαναγοράσει ίδιες μετοχές στο παρελθόν. Σύμφωνα με το τελευταίο πρόγραμμα -που χρονολογείται από το 2012- η εταιρεία δεν μπορούσε να καταβάλλει premium πάνω από 20% σε σχέση με τη λογιστική αξία για τις μετοχές. Το νέο πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών δεν περιλαμβάνει τον περιορισμό αυτό.
Δεν είναι ωστόσο όλοι οι μέτοχοι υπέρ της επαναγοράς ιδίων μετοχών. Ο Thomas Russo της Gardner Russo & Gardner, δήλωσε ότι προτιμά ο Buffett να περιμένει για να “κλείσει” νέα deals. “Οπως εξηγεί, “δεν δημιούργησε αξία επαναγοράζοντας ίδιες μετοχές, αλλά τολμώντας εκεί που οι άλλοι δεν το έκαναν, να αγοράζει επιχειρήσεις, διακρίνοντας ότι έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που αντέχει στο χρόνο”.