Φιλικές προς την ανάπτυξη, τις αγορές, αλλά και την πολιτική που εξυπηρετεί το ελληνικό χρέος είναι οι δηλώσεις της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία δεν σκοπεύει να αυξήσει τα επιτόκια μέχρι και το 2023.
Η κα Λαγκάρντ είναι κάθετα αρνητική στην ιδέα της αύξησης επιτοκίων μέχρι και το 2923 και το ξεκαθάρισε χθες στο Ευρωκοινοβούλιο. Όταν ρωτήθηκε αν η ΕΚΤ σκοπεύει να αυξήσει τα επιτόκια μέχρι και το 2023 απάντησε: «Απολύτως όχι»!
Και δεν είναι μόνον αυτό αλλά δύο ακόμα δεσμεύσεις της ενώπιον των ευρωβουλευτών που δίνουν στίγμα για τις προθέσεις της:
*Το πραγματικό κόστος του χρήματος θα μειωθεί περαιτέρω στη διετία 2022-2023 είπε! Με άλλα λόγια ο πληθωρισμός ας ανεβαίνει τα επιτόκια δεν θα ανεβούν. Εδώ αξίζει να σημειωθεί πόσο πολύ ευνοεί τη μείωση του ελληνικού χρέους αυτό. Με μηδενικά επιτόκια και τον πληθωρισμό να ανεβαίνει πολύ απλά το ελληνικό χρέος ροκανίζεται στην πορεία του χρόνου…
Πολύ περισσότερο αν η Ελλάδα το εκμεταλλευτεί με δανεισμό, τώρα που το spread έναντι των δεκαετών γερμανικών bunds είναι κάτω από το 1,05% και οι αποδόσεις των ελληνικών πενταετών και δεκαετών ομολόγων είναι κατώτερες των αντίστοιχων ιταλικών ομολόγων.
*Η βασική πρόκληση είναι να διασφαλίσουμε ότι δεν θα αντιδράσουμε υπερβολικά σε μεταβατικές διαταραχές της προσφοράς, που δεν επηρεάζουν μεσοπρόθεσμα, είπε ακόμα η κα Λαγκάρντ με μία ακόμα τοποθέτηση με την οποία επέμεινε στην άποψη ότι ο πληθωρισμός είναι προσωρινός.
«Δεν βλέπουμε κανένα σημάδι ότι αυτή η αύξηση του πληθωρισμού μεταδίδεται ευρέως σε ολόκληρη την οικονομία», κατέληξε η κα Λαγκάρντ.
Ακριβώς τις ίδιες απόψεις έχει και η Fed και ο επικεφαλής της Τζερόμ Πάουελ. Δυστυχώς για τον ίδιο όμως η επιμονή του να σημειώνει ότι η αγορά εργασίας δεν έχει ανακάμψει και δεν περνά τα τεστ για αύξηση επιτοκίων, δεν αρέσει στις αγορές και τη Wall Street, αν και διασφαλίζει ότι η Fed, θα προσέξει την εύθραυστη ανάκαμψη. Βέβαια οι ΗΠΑ έχουν μεγαλύτερο πληθωρισμό και έχουν κάνει μεγαλύτερη χρήση του όπλου της ρευστότητας σε σχέση με την Ευρώπη.