Ποιοτικά κριτήρια περιλαμβάνει το κυβερνητικό σχέδιο για εξαγορές συνεργασίες και συγχωνεύσεις και τα κίνητρα είναι κυρίως φορολογικά, αδειοδοτικά και δανειακά, με στόχο να δημιουργηθούν επιχειρηματικά μεγέθη στη χώρα.
Τα παραπάνω είπε σε τηλεοπτική συνέντευξή του εφ΄ όλης της ύλης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», στην τηλεόραση του OPEN, τονίζοντας ότι η στρατηγική της κυβέρνησης εξακολουθεί να επικεντρώνεται στην μείωση των φόρων.
Ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε και στο σχέδιο συγχώνευσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, λέγοντας: «Το σχέδιο δεν έχει μόνο συγχωνεύσεις, έχει συνεργασίες και εξαγορές. Τα κίνητρα είναι προφανώς φορολογικά, αδειοδοτικά και δανειακά. Το κλειδί στο σχέδιο είναι ότι για πρώτη φορά βάζουμε κάποια κριτήρια, ώστε η συγχώνευση να είναι πραγματική, να δημιουργεί ένα καινούργιο μέγεθος.
Η Ελλάδα έχει τις μικρότερες μικρές, τις μικρότερες μεσαίες και τις μικρότερες μεγάλες επιχειρήσεις στην Ευρώπη. Θέλουμε να πετύχουμε να αθροίσουν δυνάμεις οι επιχειρήσεις μας. Θα βάλουμε κριτήρια στα κίνητρα, ώστε οι συνεργασίες να μην είναι πλασματικές. Είναι ένα από τα κλειδιά για πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Αν αποφασίσεις να συνεργαστείς, ανεξαρτήτως κλάδου, θα έχεις πρόσβαση στα δάνεια».
Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επεσήμανε τα εξής: «Το 2022 έχουμε τη ρήτρα γενικής διαφυγής, που έχει κάποιες προϋποθέσεις: Μπορείς να ξοδεύεις μόνο για την πανδημία και δεν μπορείς να πάρεις μόνιμα μέτρα. Ο δημοσιονομικός χώρος θα προέλθει από τον ρυθμό ανάπτυξης. Περιμένουμε εναγωνίως τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου. Πρέπει η οικονομία να παραγάγει πλούτο για να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος».
Πάντως επανέλαβε πως η στρατηγική της κυβέρνησης συνεχίζει να επικεντρώνει στις μειώσεις φόρων: «Η φιλοσοφία της κυβέρνησης είναι ότι παρά τις δημοσιονομικές θύελλες, πάντα είχαμε μια στρατηγική μείωσης των φόρων. Αυτή η στρατηγική θα συνεχιστεί με απόλυτη συγκέντρωση και επικέντρωση στον στόχο».