Ομιλία με θέμα «Οικονομικές & Χρηματοπιστωτικές προκλήσεις σε ένα θρυμματισμένο κόσμο» παραχώρησε ο κ. Θεόδωρος Πελαγίδης, Υποδιοικητής, Τράπεζα της Ελλάδος κατά τη διάρκεια της της τελετής απονομής των Επιχειρηματικών Βραβείων ΧΡΗΜΑ.
Στην παρουσίασή του ο κ. Πελαγίδης αναφέρθηκε στα 4 C της παγκόσμιας οικονομίας: Conflict, Cold-war, Chaos και Clima.
“Έχουμε περάσει μια 10ετία στασιμότητας, διεθνώς. Αυτό οφείλεται πιο πολύ στο γεγονός ότι συνέβη μια διεθνής οικονομική ολοκλήρωση, είδαμε το πόσο εφάπτονται οι οικονομίες μεταξύ τους. Αυτό το μετράμε βλέποντας κυρίως σε τι ποσοστό του ΑΕΠ αντιστοιχεί το εμπόριο, τα εισοδήματα, οι δαπάνες, εισαγωγές και εξαγωγές” ανέφερε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε: “Το 2023 το εμποριο είναι μηδενικό, παλιά κέρδιζε μεγαλύτερο κομματι στο ΑΕΠ”.
Στα θετικα των οικονομικών εξελίξεων, o ίδιος ανέφερε ότι “ο κόσμος έγινε ένα, ο πληθωρισμός ήταν χαμηλός, υπήρχαν φθηνά αγαθά, υπήρχε ειρήνη. Ωστόσο αυτό εντείνει τις ανισότητες μέσα στις χώρες και δημιουργεί “αντισώματα” εναντίον αυτης της διαδικασίας” πρόσθεσε.
Ο κ. Πελαγίδης αναφέρθηκε εν συνεχεία στον όρο Decoupling. “Συνήθως, καθε κομμάτι αγαθού πηγαίνει εκεί που κατασκευάζεται πιο φθηνα δηλαδή στο μεγάλο εργοστάσιο, στην Κίνα” Πλέον, είπε, αρχίζουν και υψώνονται τείχη σε τομείς οικονομίας. Μιλάμε για δασμούς αλλά και μη δασμολογικά εμπόδια, όπως πχ μέσω επιδοτήσεων χωρών σε δικά τους αγαθά.Παρατηρείται ως εκ τούτου ένα θρυμματισμός οικονομίας, μια άτακτη αποδιάρθρωση”.
Μεταξύ άλλων επεσήμανε:
*Όσον αφορά το πρώτο c, το conflict “υπάρχουν διάφοροι υπολογισμοί για το τι κόστος δημιουργούν αυτές οι καταστάσεις.
*Οι επενδυτές στις ΗΠΑ στρέφουν τα κεφάλαια σε Ινδία και Μέση Ανατολή, κάτι βλέπουν
*Ο δείκτης της ανασφάλειας εντείνεται παντού.
*Υπάρχει μια κατάσταση που λέγεται νέος ψυχρός πολεμος: Oι ΗΠΑ να ανησυχούν με αυτό που συμβαίνει στην Κίνα, καθώς η πρκτική τους να κάτσουν το τραπέζι και να λύσουν τις διαφορές, δεν πιάνει.
*Η Κινα παρουσιάζει σημάδια ιαπωνοποίησης – μια δομική αδυναμία στις δαπάνες. Ξεφορτώθηκε τα us treasuries, περιόρισε τις χρηματοοικονομικές εισροές. Οι κινεζικές επενδύσεις σε Ευρώπη επίσης έχουν περιοριστεί
*Οι Ρεπουμπλικάνοι θέτουν πλέον ζήτημα απομονωτισμού.
*Το decoupling εντείνεται
*Το ρίσκο έχει μια τιμή στα οικονομικά, η αβεβαιότητα τιμολογείται, είναι στοιχείο κόστους ενός αγαθού
*στον τομέα της ΑΙ και των νέων τεχνολογιών υπερτερούν οι ΗΠΑ. Ο χαμηλός πληθωρισμός εκεί οφείλεται και στο γεγονός ότι αυξάνεται η παραγωγικότητα καθώς στην παραγωγή μπαίνει η ΑΙ.
*Στο Κανάλο του Παναμά, αλλά και στο Σουέζ τα νερά είναι αβαθή, πλέον δεν περνούν συγκεκριμένου μεγάθους και βυθίσματος πλοία. Αυτό συνεπάγεται μεγαλύτερες θαλάσσιες διαδρομές, περισσότερα ναύλα, είναι κάτι πολύ καλό για την ελληνική ναυτιλία η οποία άνθισε την περίοδο της παγκοσμιοποίησης.
Δείτε παρακάτω όλη την παρουσίαση:
Φωτό: ©Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος/PHOTOPRESS Θ&Α Αναγνωστόπουλοι