Δημήτρης Μαλλάς
Σε σταυρόλεξο για καλούς λύτες αρχίζει να εξελίσσεται η υπόθεση της εξαγοράς της SingularLogic από τη Liknoss, συμφερόντων του γνωστού εφοπλιστή Θεόφιλου Πριόβολου.
Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι πιστώτριες τράπεζες που εμπλέκονται στη διαδικασία τις τελευταίες ημέρες αλλάζουν διαρκώς στάση όσον αφορά το τι προτιμούν να κάνουν με μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες πληροφορικής της χώρας.
Η Liknsoss βρίσκεται εδώ και αρκετούς μήνες σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με τη MIG, στην οποία ανήκει η SingularLogic, όπως και με τις πιστώτριες τράπεζες της τελευταίας, και η συμφωνία φαινόταν αρκετά πιθανή πριν από μερικές μέρες. Όμως, τα δεδομένα άλλαξαν όταν, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, αρχικά οι τράπεζες αρνήθηκαν να προχωρήσουν σε σημαντικό «κούρεμα» των δανείων, κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα να είναι βιώσιμη η εταιρεία, στη συνέχεια, όμως, άλλαξαν εκ νέου τη στάση τους, καθώς τα υπόλοιπα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι, δείχνου ακόμη χειρότερα.
Η αρχική πρόταση της Liknoss έγινε τον περασμένο Ιούλιο και είχε ως βασική προϋπόθεση τη διενέργεια due diligence πριν την οριστικοποίηση της συμφωνίας. Οι έλεγχοι έγιναν από την Deloitte (για λογαριασμό της Liknoss) και την EY (για λογαριασμό των τραπεζών) και ανέδειξαν κάποια επιπλέον προβλήματα –πέραν των ήδη γνωστών– της εταιρείας. Η πλευρά της Liknoss έδειξε την πρόθεση να ξεπεράσει τα συγκεκριμένα ζητήματα που προέκυψαν και τα οποία θα είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί το συνολικό κόστος της εξαγοράς αλλά και της αναγκαίας επένδυσης που θα γινόταν στη συνέχεια στη SingularLogic.
Όμως, οι τράπεζες δεν έχουν μέχρι τώρα συμφωνήσει στο ύψος του «κουρέματος» που καλούνται -σε περίπτωση συμφωνίας- να κάνουν στα δάνεια της SingularLogic, τα οποία εκτιμώνται σε επίπεδα άνω των 62 εκατ. ευρώ. Αν δεν υπάρξει συμφωνία με αποτέλεσμα να θεωρείται πλέον εξαιρετικά δύσκολο να προχωρήσει η πώληση μίας από τις πιο εμβληματικές εταιρείες της ελληνικής αγοράς πληροφορικής, η οποία έχει και την ευθύνη για τη διεξαγωγή των εκλογών της χώρας. Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν τις τραπεζικές «παλινδρομήσεις» στις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες και τα στελέχη τους στο να αναλάβουν την ευθύνη των πραγματικά μεγάλων κουρεμάτων, που απαιτούνται σε τέτοιες περιπτώσεις.
Σημειωτέον πως η περίοδος των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με τη Liknoss λήγει στις 31 Οκτωβρίου και οι επόμενες ημέρες χαρακτηρίζονται κρίσιμες αναφορικά με το αν θα υπάρξει ή όχι συμφωνία πώλησης της SingularLogic.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Liknoss ήταν ο μόνος ενδιαφερόμενος από τους τρεις που φέρεται να υπήρξαν (Quest Συμμετοχών και SoftOne) που ενδιαφέρθηκαν για το σύνολο της SingularLogic. Η μεν Quest φέρεται να ενδιαφέρεται για τον τομέα των έργων (system integration), ενώ η δε SoftOne για τον τομέα του επιχειρηματικού λογισμικού, όπου η SingularLogic έχει ένα τεράστιο πελατολόγιο αποτελούμενο από 30 χιλιάδες επιχειρήσεις.
Η Liknoss Holdings έχει την έδρα της στην Ελβετία, ανήκει στον όμιλο North Star, συμφερόντων του κ. Πριόβολου, και δημιουργήθηκε μετά την εξαγορά από τον τελευταίο της ForthCRS και την μετονομασία της σε Liknoss. Η εταιρεία δραστηριοποιείται με μεγάλη επιτυχία στο χώρο του λογισμικού και των υπηρεσιών διαχείρισης εισιτηρίων για κάθε είδους επίγεια μεταφορά, έχει ηγετική θέση στην ελληνική αγορά και παρουσία σε 14 χώρες, έχοντας πλάνα για διεθνή επέκταση.