Θέμα χρόνου φαίνεται πως είναι η παρουσίαση στο υπουργικό συμβούλιο του σχεδίου νόμου για τους servicers που περιλαμβάνει και κρίσιμες διατάξεις για περαιτέρω βελτίωση και αύξηση της αποδοτικότητας του εξωδικαστικού μηχανισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, επιδίωξη του υπουργείου Οικονομικών είναι ο εξωδικαστικός μηχανισμός να καταστεί κυρίαρχο μέσο ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους, που αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα για την οικονομία και την κοινωνία και αποτελεί τροχοπέδη για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.
Την ίδια στιγμή, στο επίκεντρο τίθενται και οι υποχρεώσεις των servicers, οι οποίες – πέραν των όσων προβλέπει η οδηγία 2167/2021 – γίνονται πιο «βαριές» κυρίως σε ότι αφορά την ενημέρωση και προστασία των οφειλετών. Με βάση αρμόδιες πηγές, το υπουργείο οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδας που έχει την ευθύνη της εποπτείας έχουν επεξεργαστεί και ομαδοποιήσει τις καταγγελίες δανειοληπτών και έχουν εντοπίσει τα κενά και τις αρρυθμίες στη λειτουργία της εν λόγω αγοράς και στην προσωποιημένη ενημέρωση των οφειλετών. Έτσι, μεταξύ άλλων, θα προβλέπονται κυρώσεις και σε ό, τι αφορά τη μη έγκαιρη ενημέρωση – περαίωση της οφειλής από τον servicer στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού εντός 60 ημερών, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες ρύθμισης της οφειλής.
Σε κάθε περίπτωση, στόχος της κυβέρνησης είναι το σχέδιο νόμου να έχει ψηφιστεί μέχρι τις 20 Οκτωβρίου.