γράφει ο Φωκίων Αγγελόπουλος
Συνεχίζοντας τα άρθρα για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό σήμερα θα ασχοληθούμε, για πρώτη φορά, με την Τεχνολογία.
Είναι αλήθεια ότι εδώ και πολλά χρόνια χρησιμοποιούμε ψηφιακά συστήματα ( Η/Υ, δίκτυα, αυτοματισμούς, λογισμικό).
Τι το νέο προσθέτει λοιπόν ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός;
Ας πάρουμε ένα παράδειγμα με μια συσκευή που όλοι χρησιμοποιούμε, το smartphone.
Τι ήταν ένα smartphone πριν μια δεκαετία; Ήταν μια συσκευή για να τηλεφωνούμε, να στέλνουμε μηνύματα, να ακούμε μουσική και να βγάζουμε χαμηλής ποιότητας φωτογραφίες. Ένα καλύτερο τηλέφωνο.
Σήμερα ένα smartphone είναι ένα κινητό γραφείο. Εκτός των παραπάνω, με την χρήση πλειάδας εφαρμογών στο κινητό που είναι συνδεδεμένες με το backoffice ( της εταιρείας, αλλά και των ‘συνεργατών’), ένας χρήστης μπορεί να δει την πορεία μιας παραγγελίας, να εγκρίνει αιτήσεις να ελέγξει πληρωμές, να μεταφέρει χρήματα, να εκπαιδευτεί … η λίστα των ενεργειών είναι ατελείωτη.
Με αυτό το μικρό παράδειγμα βλέπουμε πως μια ψηφιακή συσκευή μπορεί να γίνει συνιστώσα μιας ψηφιακής επιχείρησης και να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία. Είναι ένα μικρό παράδειγμα του αποτελέσματος Και της επίδρασης ενός Ψηφιακού Μετασχηματισμού.
Ποιοι είναι οι τεχνολογικοί παράγοντες που επιτρέπουν και επιταχύνουν την ψηφιακή διαδικασία;
- Η υπολογιστική ισχύς
- H υπολογιστική ισχύς των συσκευών αυξάνει συνεχώς (ο Moore έχει αναφερθεί σχετικά εδώ και δεκαετίες). Αυτό, όμως, που έχει δραματική επίδραση είναι η δυνατότητα πρόσβασης και χρήσης αυτής της ισχύος άμεσα, αποτελεσματικά και σε κλάσμα του κόστους συγκριτικά με το πρόσφατο παρελθόν . Data centers / Server farms, λογισμικό βέλτιστης χρήσης των υπολογιστικών πόρων είναι αυτά που αλλάζουν το υπολογιστικό περιβάλλον και επιτρέπουν σε επιχειρήσεις να υλοποιήσουν την στρατηγική τους ταχύτερα.
- Η Υπερ-διασυνδεσιμότητα
- Οι τηλεπικοινωνίες εξελίσσονται και έχουν αλλάξει δραματικά τις δυνατότητες ανταλλαγής πληροφορίας. Δεν είναι υπερβολή να θεωρήσουμε ότι όλη η υφήλιος ‘έχει σήμα’. Σήμερα οι επιχειρήσεις αλλά και οι καταναλωτές μπορούν να είναι διασυνδεδεμένοι με μύριους τρόπους, οπουδήποτε. Αν έχεις πρόσβαση μεταξύ εταιρειών, κοινοτήτων και καταναλωτών μπορείς να αλλάξεις το επιχειρηματικό μοντέλο, τον χρόνο και το κόστος διάθεσης ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας δραματικά. Αν προσθέσουμε το γεγονός ότι οι περισσότερες συσκευές – μηχανές έχουν ενσωματωμένη νοημοσύνη τότε τα οφέλη της διασύνδεσης και οι ευκαιρίες καινοτομίες είναι αμέτρητες. Η διασυνδεσιμότητα αυξάνει εκθετικά κάθε χρόνο.
- Το cloud / νέφος
- Όταν συνδυάσεις τη υπολογιστική ισχύ και την διασυνδεσιμότητα και τα υλοποιήσεις στο cloud τότε επιτυγχάνεις την ταχύτητα με την οποία μπορείς να ‘καταναλώσεις’ την τεχνολογία, να αναπτύξεις νέες εφαρμογές, να έχεις πρόσβαση στο επιχειρηματικό οικοσύστημα και να καινοτομήσεις γρηγορότερα. Το cloud είναι κομβικό για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό. Ειδικά για κάθε εφαρμογή που αφορά συνεργασία επιχειρήσεων (τηλε-εργασία, διαχείριση πελατών, εφοδιαστική αλυσίδα, κ.α. ) δεν μπορεί παρά να είναι στο cloud.
Υπάρχει πλειάδα λύσεων, τοπικών και διεθνών που προσφέρουν την υποδομή και τις υπηρεσίες για ένα λειτουργικό περιβάλλον προσφέροντας είτε την υποδομή, είτε την πλατφόρμα είτε και τις εφαρμογές ως υπηρεσία. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία τo 80% των νέων επιχειρήσεων χρησιμοποιούν εφαρμογές βασισμένες στο cloud.
- Όταν συνδυάσεις τη υπολογιστική ισχύ και την διασυνδεσιμότητα και τα υλοποιήσεις στο cloud τότε επιτυγχάνεις την ταχύτητα με την οποία μπορείς να ‘καταναλώσεις’ την τεχνολογία, να αναπτύξεις νέες εφαρμογές, να έχεις πρόσβαση στο επιχειρηματικό οικοσύστημα και να καινοτομήσεις γρηγορότερα. Το cloud είναι κομβικό για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό. Ειδικά για κάθε εφαρμογή που αφορά συνεργασία επιχειρήσεων (τηλε-εργασία, διαχείριση πελατών, εφοδιαστική αλυσίδα, κ.α. ) δεν μπορεί παρά να είναι στο cloud.
- Οι ‘έξυπνες’ μηχανές & συσκευές
- Οι συσκευές και οι μηχανές έχουν ‘ευφυΐα’. Είναι ψηφιακές, από σχεδιασμό, έχουν υπολογιστική ισχύ και με την δυνατότητα διασύνδεσης που έχουν μπορούν να γίνουν σημαντικό στοιχείο στην διαδικασία δημιουργίας αξίας. Η ανάπτυξη πλειάδας εφαρμογών IOT (Internet Of Things ) σε συνδυασμό με αλγορίθμους μηχανικής εκμάθησης (Machine Learning) και τεχνητής νοημοσύνης ( Artificial Intelligence) δίνουν τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης. Ένας ‘έξυπνος’ αισθητήρας σε μια βιομηχανία, σε συνδυασμό με το κατάλληλο λογισμικό μπορεί να εκκινήσει μια διαδικασία στην αλυσίδα προληπτικής συντήρησης, που θα εξοικονομήσει χιλιάδες Ευρώ σε περίπτωση βλάβης.
- Η Κυβερνο-ασφάλεια
- Η Κυβερνο-ασφάλεια δεν είναι ακριβώς μια τεχνολογική τάση όπως οι τέσσερεις παραπάνω. Είναι κάτι περισσότερο από τάςη. Είναι απαραίτητος παράγων για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό. Δεν υπάρχει οργανισμός ο οποίος να προχωρήσει σε Ψηφιακό Μετασχηματισμό αν δεν είναι ασφαλές το νέο περιβάλλον. Ο ψηφιακός ‘εγκληματίας΄ δεν είναι ένας μεμονωμένος ερασιτέχνης που θα προσπαθήσει να αφήσει το ψηφιακό του αποτύπωμα σε ένα σύστημα. Είναι άτομα ή κοινότητες που θα κάνουν επιχειρηματική κατασκοπία, θα κλέψουν δεδομένα της επιχείρησης και των πελατών, θα ´ρίξουν´ κρίσιμα συστήματα. Η τεχνολογία έχει κάνει σημαντικά βήματα για την θωράκιση της ασφάλειας, αλλά πάντα η ασφάλεια θα είναι θέμα, όπως ήταν και είναι στον μη ψηφιακό κόσμο. Η ενημέρωση της νομοθεσία είναι κρίσιμη, βήματα γίνονται ( GDPR, πνευματικά δικαιώματα, θέματα φόρων για διεθνές business, ηλεκτρονική υπογραφή, κλπ. ) αλλά καθώς στον ψηφιακό κόσμο τα σύνορα είναι δυσδιάκριτα, είναι αναγκαία η επιτάχυνση σε διεθνές επίπεδο.
Οι παραπάνω τεχνολογικοί παράγοντες, συνδυαστικά, είναι η βάση για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό μιας επιχείρησης.
Όπως αναφέραμε από το πρώτο άρθρο η κεντρική ιδέα είναι η δημιουργία αξίας μέσω της αλλαγής της επιχειρηματικής κουλτούρας και των διαδικασιών με την χρήση ψηφιακών τεχνολογιών. Στα επόμενα άρθρα θα δούμε παραδείγματα αλλά και στατιστικά στοιχεία.