Τακτοποίηση Αυθαιρέτων. Αξίζει τον κόπο η ταλαιπωρία και το κόστος;

0

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Μεταξύ μας, πρόκειται για μια μικρή, δαπανηρή ταλαιπωρία. Είναι μάλλον δίκαιη και λογική ταλαιπωρία αφού ο ιδιοκτήτης τιμωρείται για μια αυθαιρεσία, μια μικρή ή μεγαλύτερη παράβαση του νόμου και των κανονισμών.

  • Η Ρύθμιση αυθαιρέτων, εμπεριέχει πολλά στοιχεία της ορθόδοξης και της καθολικής χριστιανικής θρησκείας:
  • «Αμαρτία εξομολογουμένη ουκ έστι αμαρτία.»

Για να είμαστε απολύτως ειλικρινείς, αυτό το  ρητό αυτό έχει πολύ ύφος, έχει και Βιβλικό σκεπτικό, αλλά δεν θα το συναντήσουμε αυτούσιο πουθενά στην Αγία Γραφή. Ας δεχτούμε ωστόσο ότι στα λόγια του Χριστού και των Αποστόλων του πολύ συχνά διαβάζουμε και γίνεται λόγος για την Εξομολόγηση και την Άφεση αμαρτιών.

Στη σημερινή πραγματικότητα ωστόσο, η τακτοποίηση ή αλλιώς η ρύθμιση  μια αυθαίρετης κατασκευής ή μιας αλλαγής χρήσης σε κάποιο ακίνητο είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση.

Προστατεύει τον ιδιοκτήτη από μελλοντικά πρόστιμα και καταγγελίες.

Οι πιο συχνές περιπτώσεις αυθαιρεσιών, αφορούν ακίνητα που ενώ έχουν κατασκευαστεί με νόμιμη άδεια, κάποια στιγμή, κάποιος μηχανικός, κάποιος ιδιοκτήτης «αμάρτησε για το παιδί του» και προχώρησε σε κάποιες μικρές ή μεγαλύτερες υπερβάσεις δόμησης.

Κλασικό παράδειγμα το μπαλκόνι που μετατράπηκε σε παιδικό δωμάτιο ή γραφείο. Ή μια κλειστή θέση στάθμευσης που μετατράπηκε σε κατοικία για να «μπορεί να έχει κάπου ησυχία να διαβάζει το παιδί»

Οι περισσότερες από αυτές τις μικρές αμαρτίες, εφόσον τις εξομολογηθούν οι ιδιοκτήτες θα τους συγχωρεθούν αρκεί βέβαια να πληρώσουν ένα πρόστιμο, στα συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα που κατά καιρούς ορίζει η Πολιτεία.

Ο τελευταίος νόμος που ισχύει και ρυθμίζει όλες τις «τακτοποιήσεις αμαρτιών» στα ακίνητα είναι ο νόμος 4495/17.

Στις ευεργετικές ρυθμίσεις του νόμου μπορούν να υπαχθούν αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσης σε κτήρια που έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 28 Ιουλίου 2011 καθώς και όλες εκείνες όπου μέχρι την παραπάνω ημερομηνία είχε αποδεδειγμένα ολοκληρωθεί ο φέρων οργανισμός τους.

Τα ακίνητα, αναλόγως της κατηγορίας του αυθαιρέτου, νομιμοποιούνται ή εξαιρούνται οριστικά από κατεδάφιση ή διαφορετικά ρυθμίζονται για 30 χρόνια.

Το σημαντικό όμως είναι ο νόμος αυτός απαγορεύει κάθε μεταβίβαση επί ακινήτου στο οποίο υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετη αλλαγή χρήσης.

·         πρώτο και σημαντικό «μυστικό» σ’ αυτή τη διαδικασία είναι ότι για την οποιαδήποτε μεταβίβαση ακινήτου που έχει τακτοποιηθεί στο παρελθόν, θα πρέπει οπωσδήποτε να ελεγχθεί η ορθότητα και η ακρίβεια της τακτοποίησης.

·          Ενδέχεται σε αρκετές από αυτές τις μεταβιβάσεις να απαιτηθεί παραπάνω κόστος αλλά και συνεννόηση του συμβολαιογράφου με τον μηχανικό για μια σωστή και άρτια τακτοποίηση των ενεχομένων αυθαιρεσιών.

Τα σχέδια που θα χρειαστούν για την περαίωση της ρύθμισης, θα καταχωρηθούν και στο συμβόλαιο της μεταβίβασης και θα συνοδεύουν την ταυτότητα του ακινήτου.

Με απλά λόγια, η διασφάλιση της νομιμότητας των ακινήτων προϋποθέτει άρτια και ολοκληρωμένη ρύθμιση/τακτοποίηση των όποιων ενεχομένων αυθαιρεσιών τους.

Χρειάζεται όμως προσοχή.

·         Με τον τελευταίο νόμο τακτοποίησης αυθαιρέτων απαιτείται και έλεγχος στατικής επάρκειας της κατασκευής που σε αρκετές περιπτώσεις ενδέχεται να αποβεί δαπανηρή και χρονοβόρος.

·         Ψευδείς ή ανακριβείς δηλώσεις τακτοποίησης ενέχουν ποινικές ευθύνες για τον μηχανικό και τον ιδιοκτήτη.

Επίσης, αν ο αγοραστής, σε μεταγενέστερο χρόνο, αμφισβητήσει την τακτοποίηση, ενδέχεται να ανατρέψει και την μεταβίβαση του ακινήτου απαιτώντας πίσω τα χρήματά του.

Μεταξύ μας, όποιος έχει κάνει την «αμαρτία» το γνωρίζει. Λογικά μόλις τελειώσει με την αυθαίρετη κατασκευή θα έπρεπε να στείλει ένα e mail για να ζητήσει την τακτοποίησή του.

Στην πραγματικότητα όμως, άφεση αμαρτιών ζητούν μόνον όσοι θέλουν να κάνουν κάποια μεταβίβαση (πώληση, γονική παροχή κλπ). Η μεγάλη πλειονότητα των ιδιοκτητών τακτοποιούν τα ακίνητά τους είτε γιατί θέλουν να τα μεταβιβάσουν, είτε για να κάνουν προσθήκη με οικοδομική άδεια, ή για να αποφύγουν τα ογκώδη πρόστιμα λόγω κάποιας επικείμενης καταγγελίας.